‘Onderscheiden(d)’ in 2015

  Midwolde KC Huisarts-3

  Roden Alida Moniek BonsingRoden cruwijn beste bedrijf (2)Roden Geert Wolters Roosroden jesse holmanRoden lintje Jan Kemkers-4roden wvd mooiste terras 1Tolbert Legpenning Louwe Mulder-22015-08-30 Bonifatiuspenning Anneke IMG_0457huis ter heide erepenning schaatsclub 1Een lintje? Een penning, een prijs of cheque? In 2015 werden weer tal van mensen en bedrijven volkomen terecht in het zonnetje gezet. Een overzicht. Niet compleet, maar slechts het topje van de ijsberg.

  Januari
  Feestje bij Het Wapen van Drenthe in Roden, waar Bart en Dineke de Vries zich de gelukkige winnaar van de Bronzen Tapknop mochten noemen. Ook Wijnand Panjer viel in 2015 in de prijzen. Of prijzen, de brandweerman uit Leek werd onderscheiden door burgemeester Berend Hoekstra. Bepaald niet zonder reden, want Panjer is al meer dan twintig jaar vrijwilliger bij de Leekster spuitgasten. Wiebe Cazemier kreeg de Tolberter Erepenning. Het is onmogelijk alle verdiensten van Wiebe op te sommen, per saldo werd hij onderscheiden vanwege al zijn verdiensten voor de Tolberter samenleving. Ook prijs voor Pelikaan S. Zij wonnen in 2015 het Leekster Voetbalgala. In de finale werd SV Marum verslagen. In Leek wint de ‘Kleinste Soepfabriek’ de Bedrijven Vereniging Leek prijs en ‘Keet Beun’ in Peize wordt toch wel verrassend uitgeroepen tot beste keet van Nederland. Stefan Poutsma werd in een bomvolle Pompstee gekozen tot sportman van het jaar, terwijl De Slag om Norg opnieuw het beste evenement van de gemeente bleek.

  Februari
  Een zilveren legpenning voor ijsvereniging NKZ uit Zuidvelde. Dit vanwege het 75-jarig jubileum. Wel een legpenning dus, maar geen natuurijs. Veel leden hadden het ongetwijfeld liever andersom gezien. Hero Pieter Rotgers maakt al twintig jaar deel uit van de brandweer in Marum en kreeg daarom uit handen van burgemeester Henk Kosmeijer een medaille en oorkonde. In Roden wordt Jesse Holman uitgeroepen tot ‘Jonge Dichter van Noordenveld en het Westerkwartier’ en mevrouw Mensinga-Geersing wordt Koninklijk onderscheiden. Ze wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, vooral vanwege haar verdiensten voor ‘Tafeltje Dekje’. Ook in het zonnetje: mevrouw Ottens uit Peize. Zij is in 2015 al 65 jaar lid van de Vrouwen van Nu. Harm Sipma wordt benoemd tot erelid van t Hollandertje en ook roem voor Lupke van der Molen, Antje Buma en Lamke Dijk; allen al een kwart eeuw lid van volksdansvereniging MaVoDa.

  Maart
  Bescon
  in Roden krijgt de felbegeerde ‘Geert Wolters Wisselroos’. De onderscheiding krijgt het Roner bedrijf vooral vanwege de aandacht die het aan jeugdwerkeloosheid schenkt. Ard van der Tuuk, en dus niet Geert Wolters zelf, reikt de prijs uit. Cruwijn wordt uitgeroepen tot ‘Beste Bedrijf van Noordenveld’, een initiatief van de Krant. Een toegankelijkheidssticker in maart voor Scics Styling & Fashion in Roden. De sticker wordt geplakt door wethouder Wekema. Alida’s Smulpaleis krijgt het ‘Goed Gefrituurd Keurmerk’. Het keurmerk heeft vooral het verbeteren van het imago van professioneel friturend Nederland voor ogen. Ook: kapperstalent in Noordenveld. Linda Pieters uit Altena wint namelijk de kapperswedstrijd van het Alfa College.

  April
  Luc Ensing – Aalders, Tineke Oberink, Bert Schutte, Fred Beerling, Dina Hartlief – Buiter, Tyme Doedens, Henk Lubbers, mevrouw La Crois – Van Ewijck, Tunnis Sijtze Plas, Jan Klip, Jantje van der Veen – Hingstman
  en oud-wethouder Jan Kemkers. Zij kregen in april een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Ook in april: Interzorg De Hullen krijgt het Keurmerk Veilig Voedsel en Hinri Bonnema uit Nieuw Roden een feestje aangeboden. Bonnema is namelijk al een kwart eeuw autostylist bij Auto Smidts in Tolbert. De gemeente Noordenveld reikt opnieuw een legpenning uit. Dit keer aan Hengelclub Roden. Ook deze club bestaat 75 jaar en viert dat met een viswedstrijd en een derde helft in De Waag in Nietap. Astrid Schnieders uit Leek wordt provinciaal voorleeskampioen van de provincie Groningen door in Veendam zeven andere finalisten kansloos te laten. Pelikaan S uit Oostwold wordt kampioen van de vierde klasse en Boer & Natuur wint de Inspiratieprijs: een beeldje en een geldbedrag van 2500 euro.

  Mei
  Mei is de sportmaand. Zo wint Roner Erwin van de Looi met zijn FC Groningen de KNVB bekerfinale door in De Kuip te winnen van PEC Zwolle. Johan Scharft baart opzien door voor de vijfde keer clubkampioen van Schaakclub Leek te worden en Ilse Barf– ook uit Leek- wordt zelfs Nederlands Kampioen bij de aspirant-meisjes. Ze damt in Den Haag superieur. Gomos uit promoveert naar de derde klasse en dus krijgt de praatgrage trainer Ab Rutten zijn bijnaam ‘Koning Ab terug. Ook aandacht voor Moniek Bonsing uit Roden. In het kader van Koningsdag wordt zij in het zonnetje gezet vanwege het verkopen van liefst honderd bijdragekaarten. Beloning: een heerlijk menu bij Alida’s Smulpaleis. Bert en Gea winnen geen prijs, krijgen geen onderscheiding maar zijn in mei 2015 wel supertrots op het feit dat hun bedrijf IB Venema dan precies een kwart eeuw bestaat.

  Juni
  Een mooie prijs voor Tom van Buizen uit Roden. Wat bleek? Zijn tijdens Koningsdag opgelaten ballon voer van Roden naar het Duitse Norderweldorf en legde de langste weg af. Dj Franky Rules timmert aan de weg en wint een DJ Contest. De prijs is bijzonder: een optreden tijdens de afterparty van Jochem Myjer in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. DJ Franky Rules heet normaal gesproken Frank Roelsma. Gerrit Bazuin en Piet van der Zwaag worden benoemd tot ereleden van CMV Harmonie Leek, als dank voor hun jarenlange inzet voor de vereniging. Beiden zijn overigens nog steeds actief. Louwe Mulder uit Tolbert ontvangt de gemeente legpenning van Leek. De ondernemer krijgt die omdat hij van onschatbare waarde is en is geweest voor het dorp Tolbert. Dan nog Thirza Kregmeijer uit Leek en Wieneke Dijk uit Roden. De twee dames worden als mooi beschouwd en winnen respectievelijk ‘Miss Teen of Groningen’ en het Miss TT-Festival in Assen.
  Juli/Augustus
  De leerlingen van basisschool De Gavelander in Oostwold vallen in de prijzen en winnen de leerlingenexcursie van de gemeente Leek. De prijs is een beker en een cheque van honderd euro. Gebak en heel veel bloemen voor Gerda Arends. De kapster is namelijk al een kwart eeuw werkzaam voor Hoofdzaken in Roden. En hoewel ze niet echt van al die aandacht houdt, wordt het een dag om nooit te vergeten. Jorik Schaudt wint een landelijke schrijfwedstrijd. Daarom komt de bekende schrijfster Mieke van Oordt een bezoek brengen aan zijn school, De Parel in Roden. Opnieuw een prijs voor Het Wapen van Drenthe in Roden. Nu verdient het de titel ‘ Beste terras van Drenthe’. Bart en Dineke namen voor het eerst deel en wonnen dus meteen.

  September
  Anneke Poelsma-Draisma
  uit Roden ontvangt de Bonifatiuspenning. Anneke richtte achttien jaar geleden de Schola Gregoria op en vanaf dat moment was ze dirigent. De Vries XXL wint de ‘Hartman Award’. De prijs? Een bezoek van Dirk Zeelenberg aan het Roner bedrijf. De acteur, vooral bekend van Divorce, zal ergens in de zomer van 2016 komen barbecueën bij De Vries. Joop Atsma ontvangt ‘De Kei’, een onderscheiding van de Nederlandse Bridgebond. Atsma maakt zich al jaren zeer verdienstelijk voor BC leek. Ook succes voor Rudy de Groot. Dankzij zijn inspanningen komt blokgooien op de Unesco-lijst met immaterieel erfgoed. De wagen van Bouwbedrijf R. van der Sluis is de grote winnaar van de Rodermarktparade en Buiter Roden wint de Ondernemersprijs. De Oudgenoegstraat wint de de Krant bokaal. Die straat is namelijk het leukst versierd en verlicht.

  Oktober
  Alida’s Smulpaleis wordt uitgeroepen tot beste cafetaria van Nederland, terwijl ook een andere Roner onderneming van zich doet spreken: Kooistra Keukens. Zij horen bij de drie beste zaken van Noord Nederland en bij de twaalf beste van heel Nederland. Ook eer voor Adam Ubels uit Peize. Ubels is al zeventig jaar lid van de voetbalvereniging Peize en ongeveer de helft van die periode zet hij zich voor de club in als scheidsrechter. Jan Tonckens uit Tolbert zet zich al jaren in voor zijn politieke partij: de VVD. Daarom ontvangt hij in de Postwagen de Thorbeckepenning.

  November
  In kerkelijk centrum Op de Helte in Roden krijgt het bestuur van de Voedselbank Noordenveld/Leek het ‘certificaat groen’ uitgereikt. Gerrit Alssema reikt het felbegeerde keurmerk uit.
  Resato International in Roden wint in Rotterdam de Erasmus Innovation Award. Uit handen van voormalig minister-president Jan Peter Balkenende krijgt Ton Driessen de prijs uitgereikt. Het bedrijf wordt geroemd om de innovatie en de werkwijze. Minder leuk nieuws is dat het Roner bedrijf gaat verhuizen naar Assen. Een Abraham op je 49e verjaardag. Het overkwam Gerard Uiterwijk, vooral bekend van de Pompstee. Een jaar te vroeg dus, maar deze ludieke actie was te verwachten van z’n vriendengroep én omdat Gerard zelf ook bepaald niet vies is van een grap en een grol.
  December

  Jan en Rika van der Molen uit Nieuw Roden krijgen een eigen zaal in het dorpshuis van Nij-Roon. Het echtpaar beheert het en de zaal luistert uiteraard naar de naam ‘Van der Molen zaal’. Gea Nijveen is in december de eerste werkzoekende die bij Health Hub in Roden wordt geplaatst. Reden voor wethouder Alex Wekema om haar een bloemetje te overhandigen. Janny Hagenouw, Aaltje van Bergen en Henny Bezema zijn liefst 35 jaar lid van Volksdansgroep Peize. Betje Nieman spant echter de kroon. Zij heeft al 55 kruisjes achter haar naam staan. Ina en Alle Visser worden bij de opening van de kersttentoonstelling op Mensinge Koninklijk onderscheiden door wethouder Wekema. Beiden deden en doen veel voor Oost West Kontacten. Ook Jan Schipper uit Leek krijgt eind dit jaar een KO.