Onderscheiding voor Jacob Auwema

Norg Lintje auwema

‘Bas had niet anders gewild’

NORG – Reint Jan Auwema wil beslist geen wethouder zijn die alleen lintjes doorknipt en onderscheidingen uitreikt. Hij wil graag écht iets bijdragen aan de gemeente. Voor oom Jacob Auwema maakte hij echter graag een uitzondering. En dus speldde de wethouder- met voor het eerst een ambtsketen om zijn nek- vrijdagmorgen een Koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) op bij ‘oom Job’.

Oom Job wist zelf niets van een onderscheiding. Hij zat met vrouw Margje thuis, aan de koffie. Dat hij even naar de manege zou gaan – op verzoek van de kleinkinderen- was niet zo gek, want beiden zijn heel vaak in de manege te vinden. Toen ze Reint Jan – met ambtsketen dus- zagen staan en in de kantine tal van familie, vrienden en bekenden zagen zitten, wisten ze genoeg. Er was iets aan de hand. Margje veegde een traan weg.

Na een kop koffie voor de schrik, nam de wethouder het woord. Hij vertelde over de verdiensten van Jacob Auwema, 77 inmiddels. ‘Jacob was van 1974 tot 1986 bestuurslid en voorzitter van de VVV in Norg. Zeg maar gerust tijdens de hoogtijdagen van de VVV. Verder was hij van 1978 tot 2008 bestuurslid en voorzitter van de Stichting Norgermarkt Concours. En tot op dit moment is hij samen met Margje vrijwilliger bij de Stichting Manege Norg. Hij verhuurt de rijbak en is verantwoordelijk voor de heerlijke gehaktballen hier, want hij doet de inkoop. Daarnaast fungeert hij als aanspreekpunt voor de gemeente en alle andere gebruikers van de manege. Ook is hij het aanspreekpunt voor het gebruik van de rijhal en de kantine. Jacob is verder vrijwilliger op oproepbasis bij voetbalvereniging Gomos. Hij draagt ondermeer bij aan het schoonhouden van het terrein. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, helpt hij ook tijdens de Drentse Rijwiel4daagse die door Norg komt’, somde Auwema op.

De wethouder vertelde ook enkele persoonlijke herinneringen aan zijn oom, net als hij verklapte dat Jaap de Bree, voormalig burgemeester De Boer (niet aanwezig), Gerrit van Zonneveld en zoon Reinder Jacob hadden voorgedragen voor deze Koninklijke Onderscheiding. ‘Als ik aan oom Job denk, denk ik aan die karakteristieke stem. De wielerronde door Oud-Norg. Ik deed zelf mee en blies mezelf helemaal op in m’n gele truitje. Oom Job was ook de man van de leus ‘koop elders niet wat eigen dorp u biedt’. Job loopt nooit naast de schoenen. Nooit. Hij heeft nog altijd oog voor vrijwilligers, voorziet die altijd met liefde samen met Margje van een natje en een droogje. Want onderschat de rol van Margje niet. Zij krijgt dan weliswaar nu geen lintje, maar toch zeker wel een applaus’, vroeg de wethouder zich af. En dus klonk er handengeklap. Volkomen terecht.

Tot zover niets dan jolijt in de knusse kantine van de manege in Norg. Totdat kleinzoon Bas ter sprake kwam. Want Bas was er niet bij. In november verongelukte hij. ‘Ik ben trots op ome Job. Op alles wat hij doet en gedaan heeft. We kunnen echter niet om de donkere novemberdagen heen. We kunnen met elkaar niet om het verlies van Bas heen. Daar zijn we allemaal nog steeds kapot van. Toch weet ik zeker dat Bas niet anders gewild had. Ook hij is, hoewel hij niet meer bij ons is, trots op je. Dat weet ik echt zeker’, zei wethouder Auwema, volkomen logisch emotioneel, zoals vrijwel iedereen in de kantine het heel even te kwaad kreeg.

Daarna werden er foto’s gemaakt. Was er een drankje en pinda’s en keek de immer bescheiden oom Job toch zo nu en dan wel heel trots naar dat speldje. Mag het? Als er één iemand een onderscheiding verdient, dan is het wel Jacob Auwema. Daar zal iedereen het mee eens zijn. Kan niet anders.