Onderzoek naar overbelasting mantelzorgers van start

Roden mantelzorg enquete

RODEN – Welzijn in Noordenveld is deze week gestart met een onderzoek naar overbelasting bij mantelzorgers die voor hun partner zorgen. Met de resultaten wil de welzijnsinstelling aan de slag.

Het onderzoek wordt de komende weken uitgevoerd door Madeleine Benthem uit Roden. Zij volgt de studie Maatschappelijk werk en Dienstverlening op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Het afrondende vierde studiejaar kent een onderzoeksmoment. Madeleine Benthem is zelf met dit initiatief op WiN afgestapt. ‘Mantelzorg is een erg interessant onderwerp. Het is veel in het nieuws. Niet in de laatste plaats omdat de overheid meer dan voorheen mantelzorgers volop belast met de zorg voor een ander. Het is een maatschappelijke ontwikkeling die er uit springt. Een onderzoek naar overbelasting van mantelzorgers is nu dan ook zeker op zijn plaats,’ laat zij weten.

Vanuit WiN zijn Britta van ’t Klooster en Jannie Houwing bij dit onderzoek betrokken. ‘We kennen op dit moment via het Contactpunt Mantelzorg Noordenveld iets meer dan 130 adressen van mantelzorgers die hun partner verzorgen. Deze mensen gaan we in ieder geval benaderen. Wie niet bekend is bij het Contactpunt Mantelzorg kan even bellen met WiN 050 317 65 00 en diegene krijgt dan de enquête gewoon thuis bezorgd,’ zegt Britta van ’t Klooster.

De enquête bestaat uit een aantal vragen die een algemeen beeld geven van de mantelzorg. ‘Daarnaast gaan we natuurlijk in op de overbelasting van de mantelzorger. Is die er nu wel of niet? Daarnaast geven we de invullers de mogelijkheid om ideeën aan te dragen die de situatie verbeteren. Achtergrond is de wens om te komen tot verbeteringen in de situatie, zodat mantelzorgers hun werkzaamheden voor de partner vol kunnen houden. Het invullen van de enquête duurt ongeveer een kwartiertje en we zien de resultaten het liefst voor 1 juni retour. Dat kan in een bijgesloten enveloppe en dat zonder postzegel,’ aldus Madeleine Benthem.

Op de foto: Madeleine Bethem en Britta van ’t Klooster met de enquêteformulieren.