Onderzoeken naar ongelukken Maatlanden in volle gang

‘De auto was gewoon niet meer te houden’

 

RODEN – Deze week laat de gemeente Noordenveld een stroefheidstest uitvoeren aan de Maatlanden, in de hoop er achter te komen waarom hier zoveel ongelukken gebeuren. Daarnaast wacht het op een adviesrapport van de politie en registreert de gemeente het rijgedrag middels een radar. Iemand die de uitkomsten van deze onderzoeken nauwlettend zal volgen, is Rennie Westerhof. De Rodense raakte op 21 december gewond bij een ongeluk aan de Maatlanden. ‘Een dag erna reed ik er weer langs en lag er een auto op de kop. Sindsdien kom ik er niet meer langs.’
De schrik zit er nog steeds goed in bij Rennie. Het mag dan een ruime maand geleden zijn, de gevolgen van het eenzijdige ongeval ondervindt zij nog dagelijks. Een whiplash, een afgescheurde pees en een botbreuk spelen haar parten. Binnenkort moet ze waarschijnlijk zelfs onder het mes. Het ongeluk kan ze nog goed voor de geest halen. ‘Ik weet nog dat ik op de eerste bocht afkwam en al gas minderde. Toch merkte ik dat ik begon te glijden. Bij de tweede bocht ging het mis. Ik klapte in de wal’, zegt Rennie. ‘Ik reed hooguit vijftig, misschien nog wel minder hard. Via een lantaarnpaal kwam ik in de wal terecht. Mijn deur moest geforceerd worden om mij eruit te halen.’ De auto van Rennie is total loss.
Met enige verbazing hoorde Rennie later hoe agenten het vermoeden uitspraken dat haar glijpartij werd veroorzaakt door olie op de weg. ‘Dat zou verklaren waarom ik opeens begon te glijden’, zegt ze. Dat zou dan een op zichzelf staand incident zijn, want een vermoedelijke olievlek is nog niet eerder genoemd als mogelijke boosdoener. Wat de precieze oorzaak ook moge zijn, Rennie wil dat de gemeente Noordenveld zo snel mogelijk in actie komt. ‘Waarom er nu pas onderzoek wordt gedaan, weet ik niet. Het is wachten tot er een dode valt. Een dag na het ongeluk kwam ik weer langs de Maatlanden. Toen lag er een auto op de kop in de berm. Ik rijd er niet meer langs.’
De verzekering van Rennie is inmiddels druk bezig om te kijken op wie de schade kan worden verhaald. Zelf is ze ervan overtuigd dat het aan het wegdek ligt. ‘De auto was gewoon niet te houden. Ik had er niet aan moeten denken dat er een tegenligger aankwam. Dan was het nog radicaler geweest. Ik hoop het in ieder geval niet meer mee te maken. En ik rijd er ook niet meer langs.’
Wethouder Alex Wekema laat weten dat de onderzoeken naar het wegdek nog in volle gang zijn. Veel meer informatie kan hij tot op heden niet verschaffen.