Onervaren Klaas Smid nieuwe sterke man in Noordenveld

Klaas-Smid-522x391

RODEN – Klaas Smid dus. Hij volgt in november scheidend burgemeester Hans van der Laan op, die na een periode van dertig jaar burgemeesterschap de hamer aan de wilgen hangt. De naam Klaas Smid deed donderdag- toen Ellen van der Haven zijn naam bekend maakte- niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. Integendeel. Toch heeft de vertrouwencommissie een goed gevoel bij Smid, die nog nooit eerder burgemeester was.
Onervaren dus. ‘Al was hij ook wethouder van de gemeente Hoogeveen, een gemeente met 55.000 inwoners’, liet Anne Doornbos, die deel uitmaakte van de vertrouwenscommissie, donderdag weten. ‘En bovendien, je moet ooit eens ergens beginnen hè. Wij hebben een goed gevoel bij Smid. Het is een warm mens. Heel gemakkelijk benaderbaar, toegankelijk en met oog voor het belang van de inwoners.’

Met de keuze voor Smid koos de commissie niet voor de gemakkelijkste weg, want het lag toch min of meer voor de hand om een ervaren man aan te stellen, zeker met een relatief jong college. Dat deed de commissie dus niet, en dus zal Smid ongetwijfeld een goede indruk hebben achtergelaten tijdens de gesprekken die gevoerd zijn. Overigens bracht afgelopen vrijdag een aantal mensen – waaronder uit de raad van Noordenveld- een eerste kennismakingsbezoek aan de nieuwe burgemeester, die overigens lid is van de PvdA.

Smid is geboren en getogen in Hoogeveen, is getrouwd met Evelien en heeft twee kinderen: een zoon en een dochter. Na de MAVO, HAVO en VWO, studeerde hij geschiedenis in Groningen. Later was hij werkzaam in het hoger beroepsonderwijs bij Saxion Hogescholen in Deventer en Enschede. Ook was hij ooit de eerste raadsgriffier in de gemeente Hardenberg en was hij wethouder en locoburgemeester in de gemeente Hoogeveen. Thans is hij wethouder in de gemeente Ommen. Behalve op politiek en bestuurlijk vlak is Smid een sport- en voetballiefhebber. Broer Jan Smid schopte het tot het betaalde voetbal en zelf was hij een aantal jaren voorzitter van de voetbalvereniging Hoogeveen.

In Ommen heeft Smid Ruimtelijke ordening, volkshuisvesting / wonen, Bedrijventerreinen, Grondbeleid, Gemeentelijke eigendommen, Verkeer en vervoer, Openbare ruimte, Natuur- en landschapsbeleid, Milieu en duurzaamheid, Plattelandsvernieuwing / agrarische sector, Personeel / Organisatie en Dienstverlening in zijn omvangrijke portefeuille. Behalve een warme persoonlijkheid staat Smid te boek als een harde werker die bovendien met zijn tijd mee is gegaan. Zo heeft de nieuwe burgemeester in tegenstelling tot voorganger Van der Laan Twitter (@smidklaas) en houdt hij een weblog bij.
Hans van der Laan zal op 1 oktober officieel afscheid nemen van de gemeente Noordenveld. Het is, zo liet Van der Haven weten, de bedoeling dat Smid in november aangesteld wordt als burgemeester van Noordenveld.