Ongenode Gast: juf Grytsje naar EK Beach Soccer

 

RODEN- Sowieso al een ingewikkelde kwestie, om je auto ergens in de buurt van GBS de Rank te krijgen, ’s ochtends tussen kwart over 8 en half negen. De hele Floralaan (de straat achter de Appie) staat tjokvol auto’s van papa’s en mama’s die hun kroost bij school afleveren. Afgelopen woensdagmorgen liep het helemaal uit de hand. Die wagens bleven namelijk gewoon staan. Reden: juf Grytsje van den Berg vertrekt naar Portugal. Niet voor een lekkere zonvakantie. Of een citytripje Barca. Nee. Juf Grytsje doet namelijk mee aan het EK Beach Soccer voor vrouwen. Natuurlijk wilden de kinderen van de Rank haar uitzwaaien. En heel veel ouders ook.

Een totale verrassing voor juf Grystje toen ze woensdagmorgen niets vermoedend op school arriveerde. Oké, ze had misschien kunnen weten dat er iets stond te gebeuren toen haar man haar vroeg of ze er zeker van was hooggehakt naar school te gaan. ‘Misschien kun je beter een paar gympen aantrekken vandaag’, tipte haar echtgenoot. Advies dat ze –hoewel wat vreemd- toch opvolgde.  Eenmaal op school zag ze waarom. Alle leerlingen renden uitgedost in iets oranjes over het schoolplein. Een actie van adjunct-directeur Jolande Verbree. Vorig jaar deed Grystje ook al mee aan het EK, in de zomervakantie, werd Jolande gewaar. Want Grystje is geen prater. Niet over haarzelf althans. Juf speelt voetbal, punt. Over tot de orde van de dag. Volkomen onterechte bescheidenheid. Want juf speelt toevallig beach soccer op topniveau. In de eredivisiecompetitie. Voetbalt geregeld op de stranden van Scheveningen en Amsterdam. Is één van de tien beste vrouwelijke spelers van Nederland. En daarom vertrekt ze met 9 andere spelers naar Portugal, waar het EK plaatsvindt. En dat mocht niet opnieuw onopgemerkt voorbij gaan, bedacht Jolande.

De Ongenode Gast wurmt zich naar binnen in de tjokvolle kantine waar alle leerlingen (zo’n 110) van de hele school op de grond zitten te wachten. Lotte, Iris en Jolin uit groep 6, de klas van Grytsje, zijn trots op hun stoere juf. Niet alleen om haar voetbalkwaliteiten trouwens, ze legt ook nog eens ongelofelijk goed uit. En zet een film op als er een boek uit is, vertellen de dames uit de klas waar op dit moment Sjakie en de chocoladefabriek draait. Lotte ziet het zelf ook wel zitten, beach soccer. “Ik wil wel, maar ik mag niet. Ik zit al op volleybal”, legt de blonde diva uit. Ze hoopt in ieder geval dat haar juf live gaat op Instagram. Dan kan ze haar volgen op het EK. Sanne van 12 vindt het allemaal geweldig, al moet ze er zelf niet aan denken, voetballen op het strand. “Dat wordt zandhappen, dat lijkt me niks.” Lisa en Floor vinden het vooral vet cool dat Grytske nou net juf op hun school is. Want een juf die meedoet aan het EK Beach Soccer, dat kan niet iedereen zeggen.

We lopen ook Emma Vogel tegen het lijf, moeder van turntalent (en Nederlands kampioen) Demi vogel. Haar andere kinderen Kamiel, Fabienne en Robin zitten ook op de Rank. Emma is wel wat gewend op sportgebied. In de weekenden doet ze niets anders dan haar kinderen van de ene naar de andere wedstrijd of training chauffeuren. Kamiel turnt op hoog niveau, Fabienne springt op de trampo. Ook in de nationale top. Nadat de directrice juf Grytsje namens alle kinderen een beachsoccerbal heeft overhandigd, was het tijd voor het echte werk: een potje voetbal met juf. Op een heus beachsoccerveld op het schoolplein. Zand dat speciaal voor de gelegenheid met een enorme kraanwagen bezorgd is. Voor de Ongenode Gast reden om naar de redactie te vertrekken. Want zand tussen de tenen, nee zeg, dank je de koekoek.