ONR dichtbij stunt; Marum komt weer niet tot score

Zaterdagvoetbal

REGIO – VEV’67 pakte op de eerste zaterdag in het voorjaar een puntje. ONR was dichtbij een punt: 4-3 verlies tegen de koploper. CSVH haalde voor de verandering weer uit: 5-2. Marum liet een steek liggen in de kampioensrace. Veenhuizen blijft ongeslagen na de remise tegen CSVC. Pelikaan S maakte korte metten met VVK: 9-1. De derby Haulerwijkse Boys-Boerakker eindigde in 1-1. TLC ging kopje onder bij OKVC: 3-1.

VEV’67, onze enige eerste klasser in het zaterdagvoetbal, moest de punten delen met Omlandia. En dat was onnodig, want op het winderige Oostindië had de thuisclub bij 2-0 – zowel Gerhard van den Berg als Rense Dijk scoorden voor het eerst dit seizoen- de stand naar 3-0 moeten tillen, maar Jeffrey Visser faalde. Het kwam de Leeksters duur te staan, want uit een hoekschop, waarbij de keeper het speeltuig niet goed verwerkte, werd het 2-1. Het was het breekpunt in de wedstrijd, diep in de tweede helft. De ploeg uit Ten Boer, als vijfde geplaatst maar dat is boven haar stand, trok voordeel uit van de wind. Een vanaf de zijkant getrapte bal, van een meter of vijftig, gedragen door de wind, viel precies in de driehoek. “Daar kun je alleen maar voor klappen”, zegt voetballiefhebber Ron de Boer, maar hij kon zich de haren ook wel uit het hoofd trekken, gezien de voorsprong die als sneeuw voor de zon verdween: 2-2. Komende zaterdag speelt VEV weer een finale, tegen DZOH dat de punten ook hard nodig heeft.

ONR begon pas om kwart over drie aan het duel op de kunstwei van Corpus den Hoorn. De Roners kwamen ook laat op gang. Na een op het oog kansloze 4-1 stand maakte ONR het Groen Geel nog bijzonder lastig: 4-3. ONR nam ook brutaal de leiding via Tim van der Meulen en voetbalde verder prima tegen de koploper, op het voor ONR onwennige kunstgras. De oranjehemden missen echter een speler als de 2 meter 10 lange Jelle Teitsma (voormalig speler van ACV!), koppend iedereen de baas. Na de pauze werd het verschil snel gemaakt: 4-1. Het duel kreeg een plotselinge wending nadat Groen Geel enkele spelers wisselde en er onrust in de ploeg ontstond. ONR kreeg het duel weer in handen, ging va banque spelen en kwam via Nick Pathuis en Bram Gootjes nog dichtbij: 4-3. Aan het eind kregen de bezoekers zelfs nog kans op de volle winst. Doordat alle onderste ploegen ook verloren leed ONR verder geen schade.

CSVH kwam in Meppel weer eens aan de goede kant van de score terecht. Na een 1-0 achterstand kwamen de groen-zwarten op toeren en aan het eind stond er 2-5 op het scorebord. CSVH kwam door een dubieuze penalty met 1-0 achter. Na de gelijkmaker schoot Joost van der Meijs van dertig meter de gasten naar 1-2. In de tweede helft werd het weer gelijk. Ook aan dit doelpunt hing een luchtje aan nadat de grensrechter vlagde voor buitenspel. Het signaal werd genegeerd. Uit een scrimmage zorgde Daryl Martina weer voor een voordelige stand voor de Hoogkerkers, die vervolgens counterden naar 2-5. “Het was niet heel best, maar de punten voelen extra lekker doordat de concurrentje onderin verloor”, aldus de blije Johan Honebeek, die twee keer scoorde.

Marum speelde voor de tweede achtereenvolgende week met 0-0 gelijk. Op ‘Marumnello’ stuitten de geel-zwarten op middenmoter Noordwolde. Op basis van de hele wedstrijd was de remise op zijn plaats. Marum had echter toe kunnen slaan na de pauze, waarin het een overwicht had. “We creëren momenteel weinig kansen”, weet trainer Marcel Poll. De thuisclub kreeg drie mogelijkheden, maar die waren niet besteed aan Rob Groefsema, die zijn rentree maakte, maar nog wedstrijdritme mist, en Tjibbe Bakker, die overigens vanwege een gele prent de komende wedstrijd niet mee mag doen. “We haken af om de titel. We doen even een stap terug. Dat is wel teleurstellend”, vindt de Marumer trainer.

Veenhuizen stelde zich tevreden met een 2-2 gelijkspel tegen CSVC, naaste belager in de middenmoot. Veenhuizen kwam aan de Europaweg in Coevorden door het slechte veld moeilijk aan voetballen toe. Het liep in de eerste helft niet; spelers begonnen op elkaar te zeuren en speelden hun eigen wedstrijd. In de tweede helft ging Marcel van Veenen over tot het speltype van de lange bal en dat had wel succes. “Spelers gingen nu ook bokje voor elkaar staan”, zag Van Veenen tot zijn genoegen. Bram Schmidt maakte de 1-0 achterstand ongedaan. Dit na een fase waarin CSVC had kunnen uitlopen. Een penalty leverde weer een nieuwe achterstand op. In de allerlaatste minuut gaf de doorgebroken Schmidt Mark Rozema de gelegenheid: 2-2. Veenhuizen hield CSVC op afstand. De blauw-witten hebben nu al vier duels niet verloren.

Pelikaan S draaide het zaterdagelftal van VVK door de gehaktmolen. De score bleef nog net onder de tien: 9-1. Bij rust leidde de ploeg van John de Hoop al riant: 4-1. Pelikaan S kwam ook vlot uit de startblokken (2-0), maar verviel vervolgens weer in de fout van laconiek worden. VVK kwam op 2-1 en het leek weer een wedstrijd te worden. Dat werd het niet. De gebroeders Hoxhaj nam de rood-zwarten bij de hand en de na een langdurige blessure teruggekeerde Benjamin St. Juste zorgde voor 5-1. Binnen acht minuten (twee per minuut) werd vier keer gescoord. Uiteraard deed ook Freddy de Grooth weer een duit in het zakje. Na afloop was het feest met een ingehuurde zanger. “Nee, ik meng me verder niet in het feestgedruis, heb elders verplichtingen”, aldus de verder goedgemutste De Hoop.

De derby Haulerwijkse Boys-Boerakker eindigde onbeslist: 1-1. En daar kon Boerakker-trainer Marco van der Veen wel mee leven. “Ik had de spelers van te voren gewaarschuwd dat Haulerwijkse Boys strijd zal geven. En dat deden wij in de eerste helft niet”. De thuisclub kwam dan ook verdiend op 1-0 – nadat eerst de paal werd getroffen- door Thom Mulder uit een vrije trap. . In de rust werd Van der Veen even kwaad. De tirade kwam aan. In het tweede deel knokte Boerakker er wel voor, won de ‘tweede bal’ en kwam gelijk dankzij een benutte penalty van Joey Hummel. “Haulerwijkse Boys had geluk dat we daarna een viertal scoringskansen misten. Aan de andere kant hadden wij geluk bij een bal onderkant lat, vlak na rust”, gaf Van der Veen toe, die tot zijn tevredenheid zag dat de naaste belagers niet dichterbij kwamen. Trainer Ed Laagland van Haulerwijkse Boys was een tevreden man. “Eindelijk wordt het harde trainen beloond. In de eerste helft hebben we erg goed gespeeld. Na de pauze viel het kwartje net iets anders. Pas in het laatste kwartier kreeg Boerakker echte kansen en kwamen we goed weg. Al werd de penalty wel erg gemakkelijk gegeven.” Johan Otten kreeg in de eindfase nog zijn tweede gele kaart.

TLC trok tegen OKVC aan het kortste eind. De wedstrijd om een plaats in de subtop was bij rust nog in evenwicht: 1-1. In de tweede helft nam de thuisclub het initiatief, kwam op 2-1 en via een penalty op 3-1. TLC blijft door het verlies steken op een zevende plaats.