ONR en HFC’15 vieren overwinning; VEV’67 en Pelikaan S onderuitvoetbal

Sport
Zaterdagvoetbal
REGIO – Het was zaterdag 1 april. En meteen deed april haar naam eer aan. Door onweer werd de grote kraker in de regio, Marum-Boerakker, zelfs even uitgesteld (zie verslag elders). De nederlaag van Pelikaan S was geen 1 april grap, wel verrassend. ONR en HFC’15 hadden weer eens reden tot juichen. Veenhuizen en Haulerwijk werden met een 1-0 nederlaag naar huis gestuurd.
VEV’67 kwam niet door de ‘Olde Vesting’ en verloor ruim van de nummer drie: 4-0. Een compleet ander beeld dan de eerste wedstrijd op Oostindie die Vlug En Vaardig ‘met vereende krachten’ met 1-0 wist te winnen. De Leeksters duikelden daardoor weer twee plaatsen op de ranglijst en bezetten nu de tiende stek. De komende twee speelronden heeft VEV twee thuiswedstrijden. Zaterdag komt Winsum op visite en in het paasweekend Drenthina. Drenthina is de hekkensluiter.
Pelikaan S is weer terug op aarde na de ‘kampioenswinst’ op VV Groningen. Zaterdag verslikten de Oostwolders zich in NEC. Pelikaan was gewaarschuwd. De ploeg uit Delfzijl is al sinds 28 januari vorig jaar ongeslagen en wist ook VVG op 1-1 te houden. Aan de Gaveborg werd Pelikaan S op een 0-2 achterstand gezet. Meer dan een treffer van Freddy de Grooth kon de ploeg van Kurt Elshot er niet tegenover stellen. “De nederlaag was verdiend”, erkende Elshot alleen maar. Door de nederlaag en de winst van VVG is de titel voorlopig weer uit zicht. Het was toch al een slechte week voor Pelikaan S dat geen gelijk kreeg in het verweer tegen de straf en definitief uit het bekertoernooi werd gezet.
ONR stelde het derde klasseschap definitief veilig na de 2-1 zege bij De Pelikanen. Over de overwinning was Ronald Vermeulen uiteraard in zijn nopjes. “Het was vreselijk slecht van beide kanten”, zei Vermeulen. ONR kwam bepaald  niet zonder kleerscheuren uit Appingedam. Een tegenslag was het uitvallen van topscorer Mitchell Schievels, die nog wel de 0-1 op het bord zette, vlak voor rust. Schievels is wel drie weken uit de roulatie. Daarnaast ging de schouder van Pieter Jan Leemhuis weer uit de kom. Twee A-junioren, John van Velen en Sven Buigholt, kwamen de gelederen versterken. De keeper van ONR hield de oranje ploeg op de been. Leon Schievels werd de gevierde man: 1-2.
HFC’15 trof die andere ploeg uit Appingedam, VV Appingedam, en won weer eens met veel doelpunten: 4-0. ‘Hoogkerk’ had enige vrees van de gasten, met twee zeges op rij. Na een gelijkwaardig begin scoorde HFC uit drie aanvallen twee keer. Het duo Fabian de Vries-Barteld Faber bleek productief. Beiden scoorden twee keer. In de tweede helft was het door de hoosbuien meer sprake van vechtvoetbal. Het duel was door de 3-0 snel beslist. “Een lekkere overwinning, waar we weer aan toe waren en geen goals tegen”, kon voor Frans Brouwer de 1 april niet meer stuk. Er zouden nog mooie wedstrijden aankomen, sprak Brouwer vorige week al…
Veenhuizen moest haar meerdere erkennen in Stadspark. Vlak voor rust viel de enige treffer: 0-1. In het stadspark kwam de blauw-witte ploeg nog weg met een 3-3. Door het verlies zakte Veenhuizen een plaats. Er is nog geen man overboord. Komende zaterdag wacht wel een zware dobber, Noordwolde.
Haulerwijk verloor maar met 1-0 van kampioenskandidaat nummer een, Mamio. In het stadse werden de Haulerwieksters nog helemaal aan gort gespeeld (7-2). Dat wilde ‘SVH’ koste wat koste voorkomen en gebeurde ook. De 0-1 viel in de 54e minuut en dat was sneu, want de ploeg van Ed Laagland vocht als (oranje) leeuwen. “Het was vooral balen dat in de eerste helft een zuivere goal werd afgekeurd, daar zit de frustratie”, zei Laagland