ONR herhaalt kunststukje van vorige week; Veenhuizen stijgt op de ranglijst

Zaterdagvoetbal

REGIO – Meest opmerkelijke prestatie leverde ONR, dat een 3-1 achterstand omboog in een 4-3 overwinning. Het komt wel vaker voor, maar dit was de tweede achtereenvolgende keer. VEV’67 en Marum pakten de winnende draad weer op na verlies van vorige week. VEV’67, ONR en Marum kunnen tevreden zijn, zo bijna halverwege de competitie. Allen zijn kansrijk voor promotie. Veenhuizen klimt op de ranglijst na winst in Stadskanaal. Al met al een topzaterdag voor de regioclubs. Slechts twee clubs verloren: Boerakker en HFC’15. De topper Boerakker-Amicitia VMC eindigde in 3-4, terwijl HFC verloor van topploeg VVG: 2-0.

VEV’67 had op papier een makkie aan ONT, in de praktijk was de ploeg uit Opeinde een ‘lastig kindje’. De gasten, strijdend tegen het degradatiespook, speelden zeer verdedigend; trokken alles terug. Daar komt nog bij dat de Leeksters niet best acteerden en dit speelde ONT in de kaart. Rense Dijk trok VEV uiteindelijk over de streep met de 1-0. In plaats van eroverheen walsen liep VEV zelf te veel terug en miste een groot aantal kansen. Pas in de laatste minuut scoorde Marco Soeten de bevrijdende 2-0. Het was tevens zijn eerste competitiedoelpunt. “Deze wedstrijden moet je winnen, al is het geen uitgemaakte zaak”, ondervond Luitzen Nijboer. Door het verlies van Zeerobben is VEV’67 medekoploper, samen met een derde club, VVI. Na negen speelronden ligt VEV op koers, richting terugkeer eerste klasse.

ONR herhaalde het kunststukje van vorige week toen het in de laatste minuut afrekende met SJS: 4-3. De Roners wonnen zaterdag met dezelfde cijfers bij CSVC. De winnende werd dit keer ver in blessuretijd gescoord. “Het is voor de tweede keer dat we in de eerste helft met 6-1 achter hadden kunnen staan”, zei architect Ronald Vermeulen tijdens de rumoerige terugreis uit Coevorden. “We weten het in de tweede helft toch om te buigen. En dat met veel andere spelers, dat is heel knap”, zei Vermeulen waarna er gejuich klonk. ONR nam nog wel vroeg de leiding, maar stond bij rust met 3-1 achter. Twee wissels, Camiel Gelling en Tim van der Meulen, pakten goed uit. Binnen vijf minuten werd de achterstand van het bord geveegd door Hein Luinstra en Lart Wolthuis. Tim van der Meulen was uiteindelijk het feestvarken: 4-3. De leider maakte van blijdschap een koprol in de bus. Hoezo dolle taferelen. Ook ONR is bezig om het verloren terrein (tweede klasse) weer goed te maken.

Blijdschap ook bij Marum dat wat goed te maken had na het puntverlies tegen Opende. “De jongens beseften het heel goed en hebben het ruimschoots rechtgezet”, zegt Gert Groefsema. Marum was bij staartploeg RWF oppermachtig, maar verzuimde ruim afstand te nemen. Een pingel hielp de geel-zwarten in het zadel. Tom Boezerooy verdubbelde de score, na een wervelende solo, afrondend met een stift. In de tweede helft speelt Marum vaak minder, maar dit keer niet. Na de achtervolging (1-2) volgden de 1-3 (Jordy Swieringa) en Daan Assink, beiden gescoord uit hoekschoppen. Marum speelde het volwassen uit. Door het verlies van Grootegast naderde Marum de bekende club van Marcel Poll tot twee punten. “En dan ziet de wereld er weer heel anders uit dan vorige week”, ziet Groefsema tevreden.

Ook al vreugde in het kamp van Veenhuizen dat drie belangrijke punten bijschreef. De blauw-witten versloegen rode lantaarndrager SJS. Veenhuizen verdiende de winst in Stadskanaal. De gasten waren vroeg bij de pinken. Na een aanval via Robert Elsinga en Bram Schmidt gleed Albert-Jan Moes de 0-1 binnen. De voorwaartsen van Veenhuizen kwamen een aantal keren alleen voor de keeper . Pas diep in de tweede helft produceerde Elsinga de 0-2. SJS mocht tegenscoren uit de enige kans. Met hangen en wurgen werd de 1-2 meegenomen. Veenhuizen klom door de zege naar plaats acht.

Pelikaan S keek bij de rust tegen een 0-1 achterstand aan tegen de Heracliden. De goal viel uit een counter. “Daarbij stond de ‘restverdediging’ verkeerd”, schetste John de Hoop de situatie. Zonder de geschorste Handrit Hoxhaj en een andere speelwijze – va banque- bogen de Oostwolders de achterstand om. Danny Holband was twee keer succesvol met zijn hoofd. Ivano Klein bepaalde de eindstand op 3-1. Freddy de Grooth kwam niet tot score. De topscorer miste veel kansen, mede door de keeper van De Heracliden. De rood-zwarten houden koploper VV Groningen in het vizier.

HFC’15 werd aan de zegekar gebonden door VVG. De 2-0 was dan ook bepaald geen schande. Bij rust was het slechts 1-0. Door de nederlaag heeft HFC de rode lantaarn overgenomen van Mamio. De Hoogkerkers hebben uit negen duels vijf punten.

In de vierde klasse C stond een heuse topper op het programma: Boerakker-Amicitia VMC. In een attractieve wedstrijd trokken de stadjers aan het langste eind. “Uiteindelijk was het terecht. De spelhervattingen van Amicitia waren beter en ze straalden meer de wil om te winnen”, vond trainer Marco van der Veen. Boerakker moest al snel in de achtervolging. De inhaalrace had succes. Bij rust was de stand weer in evenwicht: 2-2. In de tweede helft liet Boerakker te veel ruimte aan de gasten, die ruimer afstand namen. Sale Rozema bracht de spanning terug (3-4), waarna er zelfs nog kans was op de gelijkmaker. Maar die kwam er niet. “Amicitia toonde de juiste mentaliteit; zat er bovenop”, gaf Van der Veen het verschil aan. Komende zaterdag wacht De Fivel. “Dat wordt moeilijk zat”, voorspelt Van der Veen alvast.

Ook een topper in 5C tussen SV Haulerwijk en De Sweach. Door een ‘sneeuwschimmel’ (!?) op het hoofdveld van De Sweach moest uitgeweken worden naar kunstgras. Het was een wedstrijd die zich voornamelijk afspeelde op het middenveld. Toch wist Job Lisse de 0-1 te maken, nadat de keeper een vrije trap van Thom Mulder losliet. In de tweede helft werd de nog ongeslagen Haulerwiekster formatie met rug tegen de muur gezet, al speelde de harde wind ook een rol. Tien minuten voor tijd maakte topscorer Duizendstra de verdiende gelijkmaker. Ed Laagland toonde zich tevreden en blijft met zijn ploeg ongeslagen.