ONR wil na periode ook de hoofdprijs; Marum ziet strijdend Opende naast zich

Sport

Zaterdagvoetbal

REGIO – De eerste titel is binnen, zij het de periodetitel. ONR vierde niettemin een feestje en gaat nu ook vol voor het kampioenschap. Marum liet in de strijd om promotie dure punten liggen in de streekderby tegen Opende. VEV’67 kon helemaal geen punten bijschrijven. De Leeksters verloren in Damwoude van de Broekster Boys. Het was de tweede nederlaag van het seizoen. Pelikaan S en Boerakker vierden daarentegen allen de overwinning. HFC’15 kon het niet bolwerken tegen Appingedam.

Een rode kaart voor Jeffrey Visser deed VEV’67 de das om tegen Broekster Boys, de ploeg die vorig jaar uit de eerste klasse degradeerde. Vlug En Vaardig moest daardoor in het laatste half uur met tien man verder, waardoor het een 2-2 uit handen gaf. De rode kaart was het gevolg van natrappen. Trainer Luitzen Nijboer noemde de actie ‘niet handig’. In de eerste helft was het Broekster Boys dat de overhand had en terecht met 2-1 aan te thee ging. VEV kwam vervolgens uitstekend uit de kleedkamers en het was Marwin van Wijk die de 2-2 op het scorebord zette. De Haas, die ook al goed was voor 2-1, tekende ook voor de laatste twee doelpunten: 4-2. Door de nederlaag heeft Zeerobben de periode veroverd en heeft nu alleen de leiding. VEV staat tweede en heeft nu een achterstand van drie punten.

ONR heeft de eerste periode in de wacht gesleept na een bizar gevecht met het onderaanstaande SJS uit Stadskanaal. Een strafschop van Lart Wolthuis in de laatste minuut betekende de uiteindelijke 4-3 winst. Het was niet alleen een bizar duel, ONR was ook bizar slecht, vond trainer Ronald Vermeulen. “De slechtste wedstrijd tot nu toe. Op basis van vechtlust hebben we de wedstrijd weten om te buigen”. Leon Schievels liet de Hullen al na 15 seconden juichen, dat al gauw verstomde: 1-1. ONR kwam vervolgens twee keer op achterstand en het was wederom Leon Schievels die de 3-3 maakte. Een duidelijke handsbal leverde een penalty op, waardoor de Roners alsnog feest konden vieren: 4-3. “We hebben er hard voor gewerkt. En als je 24 uit 8 hebt, dan verdien je het ook. We zijn nu door de achterdeur naar binnen. De spelers hebben uitgesproken nu vol te gaan voor het kampioenschap.”

Marum speelde de streekderby tegen Opende. En dat was te merken. Zeker driehonderd toeschouwers omzoomden het veld van het sfeervolle De Holten. De runner-up leek in Opende, onderin bungelend, een gemakkelijke prooi te hebben. Een niet sprankelend Marum was in het eerste deel ook beter, creeerde na een zwak begin ook kansen, maar kreeg de bal niet binnen de palen. Wel werd de lat en paal geraakt. Meest opvallende speler was Tom Boezerooy die zijn tegenstander hoofdpijn bezorgde. Het bleef 0-0, tot diep in de tweede helft. Vanaf de stip schoot Daan Assink Marum alsnog op voorsprong. Marum leek aan de winnende hand, maar zag een keihard knokkend Opende terugkomen. En na een blunder van doelman Menno Snip, die een hoge voorzet losliet, werd het 1-1. In een zinderend slot kreeg Marum- dat zelfs Kees Pranger nog inbracht- nog kansen op de winst, die uitbleef, waardoor Marum met een kater van het veld ging. “We hebben veel meer kwaliteit, maar hebben het alsnog tot een derby laten komen”, sprak trainer Marcel Poll zijn teleurstelling uit.

Veenhuizen en Fit Boys kwamen tot een terechte puntendeling in Beilen. In de eerste helft kregen beide ploegen grote kansen om de score te openen. In de tweede helft was er meer sprake van vechtvoetbal, wel sportief en in hoog tempo. Uit een vrije schop van Ferdinand Rozema werkte Brian Giezen na een misser van Robert Elsinga af: 0-1. De fitte boys namen meer risico, in de tegenstoot was Veenhuizen slordig. Na een overtreding van doelman Albert Evers, afkomstig uit het tweede en prima keepend, werd het weer gelijk: 1-1.

HFC’15 kwam aan ‘de Verbetering’ op alle fronten (Appingedam was slimmer en sneller) tekort tegen Appingedam, maar hield lang stand. Na een ruststand van 1-1 trokken de Damsters de wedstrijd alsnog naar zich toe. De doelpunten waren de hoogtepunten in een verder gezapige partij, waarin de Hoogkerkers redelijk speelde. “We hebben een paar kansen gehad en ook niet meer dan dat”, vond Sjoerd Rozema. Het doelpunt van HFC’15 kwam op naam van good old Hossein Roghani, die vlak voor rust de 1-1 maakte.

Pelikaan S kwam maar moeizaam op gang tegen Poolster, dat in het vertrouwde Spijk al vroeg de leiding nam. Dit als gevolg van Shai Assouline, die vanaf het middenveld met de buitenkant rechts terug wilde spelen, waar een speler van Poolster tussenkwam. Halverwege trok Rafael Bianco de zaak recht. Meteen na rust had Pelikaan S geluk dat Fouad Fourani een afstandsschot half raakte, maar via de keeper alsnog het doel inging. Vanaf dat moment was de strijd gestreden en liepen de gasten uit naar 1-5. Smet op het duel was een tweede gele kaart voor Handrit Hoxhaj die verhaal ging halen nadat hij neergesabeld werd. “De concurrentie heeft gewonnen. Dan kun je niet achterblijven”, was de reactie van John de Hoop op deze uiteindelijke regelmatige zege. De ‘raspaardjes’ staan drie punten achter koploper VVG.

Boerakker sleepte de overwinning in de eindfase binnen. Boerakker werd aan de Olde Ee op een 0-2 achterstand gezet door een Middelstum, dat veel gretiger was. Vervolgens had Joey Hummel het op zijn heupen en schoot als een Lucky Luke met scherp. De goalgetter nam alle drie doelpunten voor zijn rekening: 3-2. Richard Vogelzang werd na een tweede gele kaart nog uit het veld gestuurd. Boerakker, derde geklasseerd, doet knap mee bovenin. Komende week wacht een heuse topper: Amicitia. Dan wederom aan de Oomkegast van Boerakker.

Na de beste wedstrijd speelde SV Haulerwijk zaterdag de slechtste wedstrijd van het seizoen, tegen het matige VVSV’09, dat in een zeer laag tempo speelde. De SV ging in dit tempo mee. Thom Mulder hielp de ploeg van Laagland op weg door twee te scoren. Pas in het slotkwartier werd het 3-0 door Louw-Jan Beijert die uit een hoekschop scoorde , waarna de Ulrumers nog een keer tegen mochten scoren. Laagland hoopt dat zijn spelers volgende week tegen De Sweach weer hun normale niveau halen.