“Ons koor maakt nu een CD die vast ook een collector’s item gaat worden”

Roden kc Elsbeth Room

A-capella koor Moderato Cantabile viert jubileum op een heel bijzondere manier

“We zijn er klaar voor,”zegt Elsbeth Room, “klaar voor de CD opnamen die op zaterdag 5 en zondag 6 maart van het kamerkoor Moderato Cantabile in de Petrus en Paulus kerk van Loppersum worden gemaakt. Ons koor zingt daar de stukken in voor de CD die mede in het kader van het vijftienjarig jubileum van ons gemengde a-capella koor wordt gemaakt.”

Room (foto links), bij velen bekend als medewerkster in de Roder bieb, is vanaf 2003 lid van dit gerenommeerde gemengd koor dat in 2001 door Nana Tchikihinashvili (rechts op de foto) werd opgericht. Het koor telt ongeveer dertig goed geschoolde zangers en zangeressen, waaronder uit deze regio. Room is eerste alt en vanaf 2005 voorzitter van dit bijna professionele gezelschap.

Eerder zong Elsbeth bij het Peizer Kamerkoor, waar Nana dirigeerde. “Maar Moderato Cantabile is weer een tree hoger,”zegt Room. “En daar streef ik naar: als amateur het maximale uit mijn zangkwaliteiten halen. Nana is daarvoor de perfecte docent. Ze is afkomstig uit Georgië, waar ze op jonge leeftijd al een grote naam had als dirigent, componist, lerares en zangeres. Als docent stemvorming aan de Muziekschool Groningen – de stad waar ze sedert eind van de vorige eeuw woont en werkt – vroeg ze in 2001 haar cursisten deel te nemen aan een door haar op te richten a-capella koor dat ze de naam Moderato Cantabile gaf. Ons zingen wordt bestempeld als kleurrijk en warm, muziek met gevoel en karakter. En met een bijzondere, eigen, klankkleur waarmee onze dirigent, ik zeg het nu wat pathetisch misschien, ‘de ziel van een muziekstuk wil bloot leggen.’” Nana zelf voegt daar aan toe: “Ik stel echt hoge eisen aan de zangers, je moet ook karakterologisch bij het koor passen. We moeten één geheel vormen.”

Op de circa 55 minuten durende jubileum-CD komen vooral werken te staan, die Nana Tchikhinashvili speciaal voor dit koor componeerde. Zoals de Missa Moderato Cantabile met de delen Kyrie, Glora, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei. In vervolg daarop componeerde ze later Ave Maria en in 2015 Pater Noster. Ook arrangeerde ze twee stukken voor a-capella trio: Stabat Mater in 2014 en Mamao Chveno in 2015. Het zijn, zegt Room onder instemmend geknik van Nana: “vooral deze composities die het karakter van Moderato Cantabile weergeven en kenmerken.”

Het koor treedt niet alleen regelmatig op in ons land, maar wordt ook voor internationale korendagen in het buitenland geïnviteerd. Zo verleende het tijdens een zesdaagse tournee in Italië in 2014 medewerking aan een mis in de Sint Pietersbasiliek in Rome met enkele koorwerken, waaronder het Ave Maria van de dirigent. De cantor van de basiliek was daarvan zo onder de indruk, dat hij toestemming vroeg om de bladmuziek van deze compositie en van de Misa Moderato Cantabile in het archief van de basiliek op te mogen slaan om die bij gelegenheid uit te kunnen voeren. Over internationale erkenning gesproken! In Rome ontstond toen de idee voor het opnemen en uitgeven van een eigen CD met composities en arrangementen van Nana Tchikhinashvili om daarmee de kenmerkende klankkleur van Moderato Cantabile vast te leggen. Dat voornemen wordt nu realiteit. De release van de CD is op zaterdag 18 juni. Een dag later geeft het koor acte de présence op het Zing Zing Korenfestival in De Ooserpoort in de stad Groningen en volgen nog diverse andere optredens, waaronder een lustrumconcert in de Der Aa-kerk in Groningen. In oktober gaat het koor op tournee naar Barcelona.

Het opnemen van de CD, waarop Nana ook als solo zangeres is te horen, is, mede gezien de beperkte oplage van 500 exemplaren – ‘Het moet ook een collector’s item worden,’ zeggen beide dames – een kostbare aangelegenheid, terwijl de stuksprijs laag wordt gehouden: 15 euro. Met acties bij zowel fondsen als bij bedrijven, instellingen en particulieren wil men proberen ‘rond’ te komen.

Meer informatie over het kamerkoor en de dirigent is te vinden op www.moderatocantabile.nl en www.nanatchikhinashvili.nl. Exemplaren van de speciale CD kunnen nu al worden gereserveerd via moderatocantabile@gmail.com. Want, aldus Elsbeth en Nana: “Dit wordt een heel bijzondere CD, een must have voor elke liefhebber van klassieke muziek.”