Ontdek de heerlijke verse gerechten van Toko JaWi

RODEN – Al heel veel liefhebbers van de Aziatische keuken hebben het ontdekt. De dagelijks vers gekookte gerechten van Winston en Jan zijn niet alleen overheerlijk, maar ook superhandig. Binnen een handomdraai heb je een vers gerecht op tafel zonder dat je zelf uren in de keuken hoeft te staan. Het geheim? Ontkoppeld koken. De gerechten worden tot een garing van tachtig procent bereid en direct teruggekoeld zodat vitaminen en smaak behouden blijven. Hoef je thuis alleen nog maar even op te warmen.

Bijna vijf maanden nu, runnen Winston en Jan Toko JaWi in hartje Roden. Tegenover modehuis JOY zijn ze iedere dag met hun passie bezig: koken. Gestart vanuit een droom. Jarenlang werkte Jan in de oogheelkunde. Reisde het hele land door. Winston was chef-kok en souschef bij verschillende gerenommeerde restaurants, waarvan de laatste jaren bij Cnossen in Nietap. Regelmatig hadden de twee vrienden het erover: wat zou het leuk zijn, een toko in Roden. Ze besloten onderzoek te doen naar de haalbaarheid ervan. Dat leek positief. ‘De dichtstbijzijnde toko’s zijn in Groningen en Drachten’, begint Jan. ‘En helemaal het concept dat wij voor ogen hadden, dat is er niet in de regio. Koken én de verkoop van producten, specerijen en kruiden voor de Aziatische keuken. Vlak na dat we onze handtekening hadden gezet in maart, kwam corona. Het gaf ons wel de tijd om de zaak zo in te richten als wij het graag wilden.’

Stormloop

Op 28 mei was Toko JaWi een feit. Wat er toen gebeurde hadden ze beide niet durven dromen. Een stormloop volgde. Lovende reacties van klanten. ‘Maanden achter elkaar moesten we om 6 uur beginnen, anders lukte het gewoon niet om aan de vraag te voldoen. Inmiddels zijn we vijf maanden verder en hebben we een behoorlijke vaste klantenkring opgebouwd. Op vrijdag zijn we een soort verlengstuk geworden van de markt, zo van: ‘ook nog even langs de toko’. Daar zijn we heel blij mee.’

Ontkoppeld koken

Welke heerlijkheden er in de vitrine van Toko JaWi liggen, verschilt per dag. Liefhebbers van de Aziatische keuken komen helemaal aan hun trekken. ‘Wij koken altijd met verse specerijen. Poedertjes komen bij ons de keuken niet in. Alles wat we maken, koelen we na bereiding onmiddellijk terug zodat de vitaminen, geur, smaak bewaard blijven. We zeggen vaak: de toko is drie keer een beleving. Als je binnenkomt zien gasten de enorme fotowall van een rijstveld, de tweede ervaring is de gerechten in onze vitrine en thuis ontstaat de derde beleving wanneer het eten op tafel staat.’ Naast de gerechten kun je bij JaWi ook terecht voor tal van (zo’n 200 verschillende) producten voor de Aziatische keuken. Ideaal voor wie zelf van kokkerellen houdt. En gemak dient de mens: de auto zet je gewoon gratis voor de deur of op de Albertsbaan. Need we say more?

Toko JaWi, Albertsbaan 9 Roden. T: 050-3051692. www.tokojawi.nl. Open van dinsdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00 uur.