Ontdek padel – hier is een complete gids over een van de snelst groeiende sporten in Europa

Man playing paddle tennis in court

Padel is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. Dat kan verschillende redenen hebben. Een van de belangrijkste redenen is dat het gemakkelijk te leren is en dat je snel met een goed spel aan de slag kunt. De sport is de tweede grootste sport in Spanje na voetbal. Tegenwoordig begint de sport ook in veel andere landen in Europa te groeien. De spelregels werden in het begin van de jaren zeventig vastgesteld en in 1991 werd de Internationale Padel Federatie opgericht. Door velen wordt de sport omschreven als een mix tussen tennis en squash. Padel wordt gespeeld op een baan van 10 bij 20 meter met een net in het midden, net als tennis maar dan net iets kleiner. Een van de aspecten die padel onderscheidt van tennis is het gebruik van muren rond de baan, wat ook bij squash wordt gedaan. De glazen muren rond het court zijn 2,5 meter hoog met daarbovenop nog eens 1 meter raster. In dit artikel zullen we de basisregels van het spel en wat je nodig hebt om padel te spelen op een rij zetten!

Wat heb je nodig om padel te spelen?

  • Raket: Een padel racket bestaat niet uit snaren zoals dat bij tennis en squash wordt gebruikt. Een padel racket bestaat uit een composiet materiaal waarvan de lijst geperforeerd is. Doordat er geen snaren aan zitten, is de kracht ook minder en heeft de bal niet dezelfde snelheid als bij tennis, om maar een voorbeeld te noemen.
  • Bal: In principe is de bal hetzelfde als een tennisbal, maar hij is iets zachter en een beetje kleiner. Er zijn regels over hoe hard de druk moet zijn, maar als je op amateurniveau speelt, kun je gewoon net zo goed met een tennisbal spelen.

De rol van muren bij padel

Glazen wanden zijn altijd een onderdeel van het spel, maar er zijn een aantal regels over hoe ze kunnen worden gebruikt. Als je op het punt staat een bal te ontvangen, kun je hem tegen de glazen muur laten botsen nadat hij op de grond is gestuiterd, zodat de bal nog ‘leeft’. Je kunt zelfs je eigen glazen wand gebruiken om de bal op de andere helft te slaan. Dit kan handig zijn als je in een moeilijke positie terecht komt. Maar de muur kan alleen gebruikt worden als je een bal ontvangt. De bal is dan “levend” als hij eerst op de grond en omhoog in het raster stuitert (dit geldt overigens niet voor serveren). Als je de bal in het raster op je eigen helft van de baan slaat, is het punt verloren. Je kunt aan je eigen kant alleen de glazen wanden gebruiken. Als een bal direct in het raster van de tegenstander wordt geslagen, dat wil zeggen dat de bal niet op de grond komt, wordt de bal als `out` beschouwd.

Serveren bij het spelen van padel

De regels bij het serveren zijn anders dan bij tennis. Een service in een padel moet altijd worden geslagen met een onderarmslag en de padel bal moet worden geslagen op, of onder, heuphoogte. In plaats van de bal omhoog te gooien zoals het geval is bij tennis, moet de bal tegen de grond worden gebotst. De service moet achter zijn eigen serveervenster zitten en tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet diagonaal en stomp in het tegenoverliggende opslagvenster van de tegenstander gaan. De service wordt geldig als hij tegen de glazen wand van de tegenstander stuitert, maar als hij tegen het rooster van de tegenstander stuitert, is hij ongeldig. Net als in tennis heb je twee pogingen om een geldige opslag te doen, een eerste opslag en een tweede opslag. Als je de tweede opslag mist, gaat het punt naar je tegenstander. Als de opslag het net raakt voordat hij overgaat, moet hij worden hernomen.

Hoe scoor je?

De puntentelling bij padel is precies hetzelfde als bij tennis. Je speelt best of 3 of 5 sets en in elke set gaat het erom 6 games te winnen. In een spel worden de punten als volgt berekend: 0, 15, 30, 40, games. Als de score 40-40 is, moet je met twee punten verschil winnen om de wedstrijd te beslissen. In een set gaat het erom eerst tot 6 te gaan. Maar als de score 5-5 is, speel je eerst 7 games. Als de score 6-6 is, speel je een beslissende game die tiebreak wordt genoemd. Tiebreak wordt eerst gespeeld tot 7 punten waarbij je ook met minstens twee punten moet winnen.