‘Onvoorstelbaar wat hier is gebeurd’

Peize - opening zomerbad (1)

Bijna dertig mille voor Zomerbad Peize

PEIZE – Een kronkel in de gedachte van één of andere belastingambtenaar zorgde bijna voor sluiting van Zomerbad Peize en andere openluchtbaden. Op een goede dag bedacht de noeste ambtenaar dat een zwembad niet langer een algemeen nut dient en dat de baden dus maar (veel) minder belastinggeld terug moesten krijgen. Met steun van de gemeente en vooral door de overweldigende steun van inwoners van Peize is het Zomerbad gered. Meer dan dat zelfs.
‘Het mooie is wel dat het gaat om spontane acties. Wij als bestuur hebben een aantal verkoopdagen bij Plus de Weerd georganiseerd en zijn met Plus de statiegeldactie aangegaan. Voor het overige hebben de inwoners van Peize laten zien hoe zeer zij ons zwembad steunen. De opbrengst, ruim 28.000 euro, is echt onvoorstelbaar. Hartverwarmend. Weten we als bestuur ook weer waar we het voor doen. Dit is met geen pen te beschrijven’, zegt voorzitter Ids Dijkstra.
Dijkstra doelt op de acties die verenigingen in het dorp organiseerden. ‘Ik had op een bepaald moment elke dag wel ergens ene chequeoverhandiging. Echt geweldig. Daarnaast hebben ontelbaar veel mensen zomaar geld gedoneerd. Soms ging dat echt om enorme bedragen, soms was het tientjeswerk. Zonder naam, zonder vermelding. Het geeft aan hoe graag mensen het Zomerbad open willen houden. Wij als bestuur zien diep geraakt. Ge-wel-dig!’
Zomerbad Peize was geld nodig om maatregelen te kunnen nemen om de energiekosten te beperken. Daarvoor wordt een afdeksysteem aangeschaft, een investering van ruim 40.000 euro. Dat bedrag is met al het actiegeld en steun van de gemeente binnengehaald. ‘Het systeem gaat niet af, de kleden kunnen een jaar of tien mee. Die nemen we op in het onderhoudsfonds. Kortom: we kunnen weer naar de toekomst kijken. En dat voelt ontzettend goed.’

Dijkstra maakte afgelopen zaterdag het eindbedrag bekend. Dat deed hij vol trots. ‘We hoeven het niet over het bestaansrecht van dit zwembad te hebben. De acties zeggen genoeg’, zei hij. Behalve de bekendmaking van het bedrag was het toch al feest, want Zomerbad opende zaterdag weer haar deuren. Vooral de kinderen genoten, want het traditionele duikstaafje duiken stond natuurlijk ook weer op de agenda.

Peize - opening zomerbad (2)