Onze droom komt uit: Een feestelijk concert met professioneel orkest”

Willy Jansen (55), voorzitter maar toch vooral gepassioneerd zanger – laagste bas – bij het 26-koppige Kamerkoor Northern Voices straalt. Want hij vertelt over het concert dat ‘zijn’ koor ter gelegenheid van het eerste lustrum op zaterdagavond 5 november in de Der Aa-kerk in Groningen zal gaan uitvoeren. “Het befaamde The Coronations Anthems van Handel is hierbij het leitmotiv, maar daaromheen worden andere werken uit dezelfde stijlperiode uitgevoerd. Alle programmaonderdelen tezamen geven een fantastisch beeld van de kroning van King George II in de 18de eeuw. Dat wordt, vooral ook omdat we door een professioneel symfonieorkest, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA) en door organist Henk de Vries worden begeleid, een feest voor het oor. En – voegt hij er meteen aan toe; red. – het oog krijgt ook veel. Want bij het spectaculaire slot wordt de showband Marum ingeschakeld. Dit wordt de kroon op ons werk van meer dan een jaar oefenen.”

Dat oefenen vindt plaats in het kerkje van Tolbert, waar iedere dinsdagavond gedisciplineerd – ‘maar met veel plezier’- onder dirigent Edwin Velvis, een naam in de zangwereld, wordt gerepeteerd. “De kwaliteit ligt hoog,want zingen is niet alleen ons aller passie, we oefenen ook thuis veelvuldig thuis in ons uppie. Onze zangeressen en zangers komen voor een groot deel uit de regio Noordenveld en Westerkwartier, maar zelfs van verder. We willen als koor presteren, muzikaal op een zo hoog mogelijk platform belanden. Maar we vergeten daarbij het onderlinge plezier niet,”zegt Jansen, die eind tachtiger jaren vanuit Brabant naar Noord Nederland verhuisde en zich via Een-West in Roden settelde. “Thuis, in Brabant, groeide ik op in een creatief gezin. Ik leerde ook pianospelen maar niet op een hoog niveau. Zingen? Nee, dat deed ik toen nog niet. Ja, onder de douche. Dat kwam pas een jaar of vijf, zes geleden aan de orde toen ik – de zangdrang begon bij me te smeulen – lid van het gemengde koor Woudklank werd. Dat was een fijne belevenis, maar weet je, dat is een groot koor en ik wilde wat kleiner, wat klassieker ook. En zo ben ik bij het toen pas opgerichte The Northern Voices terechtgekomen. Bouwe Dijkstra, wie kent hem in de zangwereld niet, was de grondlegger. Dirigent Edwin Velvis nam het later van hem over. We zijn blij met hem, hij stimuleert ons enorm en dat uit zich in de prestaties.”

De afgelopen jaren trad het koor een keer of acht per jaar in vooral de noordelijke provincies op met een breed repertoire uit alle stijlperioden. “Vaak zijn dat intieme programma’s die a capella of met orgelbegeleiding worden gezongen. Dit jubileumconcert is van een heel andere orde. Ook in Engeland hebben we in 2015 succesvolle optredens gehad, maar het concert dat we nu uitvoeren is veel groter van opzet. Weet je wat ons kenmerkt? Liefde, dat vooral, voor de Engelse koormuziek, ‘professioneel amateurschap’ en fijne onderlinge contacten zijn onze drie peilers, “zegt Jansen wervend.

Zo’n groot concert met alle toeters en bellen opzetten vereist een investering van vele duizenden euro’s. Die zijn via cultuurfondsen, sponsoren en crowdfunding ‘binnen’ gehaald, wat organisatorisch een prestatie van formaat is. “Onze lustrumcommissie heeft bergen werk verzet,”erkent de voorzitter. “Nu is het aan ons zangers de taak om al onze inspanningen waar te maken, om de toehoorders – maar ook ons zelf – een fantastisch muzikale zangavond te bieden. Ik ben er van overtuigd dat we daarin zullen slagen. Van de driehonderd beschikbare plaatsen in de Der Aa kerk, die befaamd is om zijn fraaie akoestiek, is zeker al tweederde weg. Wees er dus snel bij.”

Het Lustrumconcert van Kamerkoor Northern Voices vindt op zaterdagavond 5 november plaats in de Der Aa-kerk in Groningen, aanvang 20.00 uur. Volwassenen betalen € 16, kinderen t.m. 12 jaar € 8. Voorverkoop via Boekhandel Daan Nijman, Heerestraat 87, Roden of via website www.northernvoices.nl waar meer info is te vinden.