“Onze liefde voor elkaar en de kunst overwon Het Grote Avontuur”

Afbeelding
kleintje cultuur

Kunstenaarsechtpaar Blanken voelt zich in Nuis helemaal thuis

Het is even zoeken naar het adres (aan de Zuiderhoeksweg in Nuis, en dan via een onverharde weg van 200 meter te bereiken) maar dan kom je ook op een fantastisch mooie locatie. Het is het inspirerende domein waar het kunstenaarsechtpaar Harm en Hester Blanken nu 46 jaar woont. Hij is, wat ze in Vlaanderen zouden zeggen, een ‘gekend beeldhouwer’ met een indrukwekkend oeuvre dat in heel Nederland bekendheid geniet. Hester schildert in diverse stijlen en technieken, in olieverf, pastelkrijt en inkt. Onlangs exposeerden ze – met veel succes, getuige ook de reacties in het gastenboek – in de KunstKamer in Marum. Toch leven ze nu het liefst ‘anoniem’, zonder poeha. En dat is jammer, want hun kunst is echt heel bijzonder…

Zesenveertig jaar geleden togen ze vanuit de Randstad naar het, zoals ze in hun cv schrijven, ‘rustige Nuis waar het aanvankelijk best wennen en pionieren’ was. Harm was tien jaar lang zeeman, stuurman op de grote vaart. “Maar ik wilde toen we pas getrouwd waren die verleiding naar Het Grote Avontuur weerstaan. De liefde en mijn gezin gingen me boven alles en daarom zochten we een plek ver weg van de Waterweg waaraan we in Schiedam woonden en ik vol heimwee al die grote schepen voorbij zag varen,” vertelt Harm openhartig. “We gingen op zoek in Noord Nederland en dit hier, in Nuis was het voor ons helemaal. Het was echt een bouwvallige boerderij en ik heb als ook gediplomeerd timmerman bijna alles hier zelf gerenoveerd”. Hester, die bescheiden haar partner grotendeels aan het woord laat vult aan met: “We zijn inmiddels verknocht geraakt aan het Westerkwartier en genieten nog iedere dag van de bijzondere locatie waar ons huis en atelier staan.”

Het echtpaar, allebei begin 70, is in de benadering – hij expressief, zij een stuk rustiger – heel verschillend, juist daardoor passen ze goed bij elkaar. Maar ze hebben als achtergrond ook veel gemeen: Allebei komen ze uit een artsengezin, Hester oorspronkelijk uit Friesland, Harm uit IJsselmuiden. Allebei verhuisden ze op jonge leeftijd met hun artsenouders naar Rotterdam, maar daar leerden ze elkaar niet kennen. Hun levenskunst liep echter wel synchroon, maar dat beseften ze pas later toen de liefdesvonk oversloeg. Harms daaraan voorafgaande levenswandel was echter wat onstuimiger dan die van Hester, zonder vanwege de ruimte in deze rubriek daarop uitvoeriger in te gaan. “Maar het is allemaal goed gekomen. Het was bij ons echt liefde op het eerste gezicht,”vertelt Harm die voordat hij zich aan de beeldhouwkunst – ‘uiteindelijk mijn echte roeping’- wijdde, als zeeman op de grote vaart een avontuurlijk leven leidde.

“Dat veranderde nadat ik Hester ontmoette op een Pinksterfeest in Delfzijl, waar ik aan de zeevaartschool studeerde. Het was – kijkt hij steels richting Hester; red. – bij ons allebei liefde op het eerste gezicht.” Daardoor lokte hem het zeemansleven niet meer, hij wilde bij háár zijn. Ze trouwden, kregen twee zoons (en inmiddels drie kleinkinderen) en Harm schoolde zich om tot timmerman. “ Want er moest wél brood op de plank komen.” Hester had inmiddels in Rotterdam de Academie voor Beeldende Kunsten gevolgd met schilderen en tekenen als specialiteit. Harm deed, naast zijn timmerperiode om geld te verdienen, de klassieke opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen met een voorkeur voor beeldhouwen – ‘want ik wil met mijn handen bezig zijn.’ En terwijl Hester haar schilderkunst vanwege de zorg voor het gezin op een wat lager pitje zette, ‘stoomde’ Harm door. Hij heeft inmiddels veel en vooral indrukwekkend werk gemaakt, beelden die in heel Nederland en ook in het noorden te vinden zijn. Hij tovert – een goed woord in dit verband – in brons, steen, hout, beton, glas en roestvrij staal sculpturen die gekoppeld zijn aan symboliek van persoon, dorp, streek of gebouw. Zoals ‘De koopvrouw’ in Muntendam, ‘De Haringeters’ in Niekerk en in Pieterburen is ‘De wadloper’ een trekpleister voor veel toeristen. Bij de sportvelden in Marum staat het beeld ‘lichamelijke opvoeding’ van zijn hand.

Wie meer over het werk van Harm en Hester Blanken wil weten – hun creaties zijn ook te koop – kan hen bellen onder 0594-642005. Ze zijn weliswaar bescheiden maar willen er best over vertellen en ze laten zien.

UIT DE KRANT