“Onze opzet is om de mensen met een breed en gevarieerd programma te bedienen”

image

Culturele Driehoek Roderwolde wil ‘alles gewoon op zich laten afkomen’

RODERWOLDE – Zo staat het heel officieel op hun site: ‘Stichting Culturele Driehoek Roderwolde organiseert optredens en voorstellingen op het gebied van streektaal, poëzie, kunst, muziek en theater. Deze activiteiten vinden plaats in de kerk, het café en/of de molen van Roderwolde.’

De stichting werd in 2007 opgericht door dominee Martin de Heer van de Jacobskerk in het 400 inwoners tellende dorp, Margreet Versteeg, voorheen molenaarsvrouw op de molen Woldzigt en Marga La Crois, een van de twee uitbaatsters van café Het Rode Hert. Van deze oprichters is alleen La Crois (foto rechts) nog actief, daarbij geassisteerd door haar ‘kroeggenote’ en levenspartner Ancel Ten Hoopen (foto midden) en medebestuurslid Marijke Mathot (foto links). Het bestuur wordt sinds kort gecompleteerd door Dirk van Hell, ook inwoner van Rowol en organist in de kerk aldaar en in de Catharinakerk in Roden.

Wie mocht denken, dat de ‘Culturele Driehoek’ (cultuur is voor velen immers nog een zwaar beladen woord) zich enkel en alleen met ‘elitaire zaken’ bezighoudt, heeft het mis. Daarvoor zijn de passies, de bezigheden en de ambities van de bestuurders te veelomvattend en gevarieerd. Zo is Marijke Mathot, die afkomstig uit Amsterdam nu met haar muzikale gezin al 32 jaar in Roderwolde woont, zelf een vaardige pianist en saxofonist die in diverse bands speelt. Marga La Crois zingt klassiek in het Toonkunstkoor Bekker maar ze is ook zangeres in de damesband Lady Leggiero (waar ze haar partner Ancel Ten Hoopen als saxofonist leerde kennen.) “Roderwolde barst letterlijk en figuurlijk van de creatievelingen die zang, muziek, beeldhouwen en schilderkunst tot hun hobby dan wel passie hebben gemaakt,” klinkt het gezamenlijk uit hun monden. Gezeten aan de stamtafel van Het Rode Hert – met een mooie zaal met een capaciteit voor 120 bezoekers waar behalve in de molen en de kerk veel groot- en kleinschalige projecten worden uitgevoerd – getuigen ze daar enthousiast van.

“Als Culturele Driehoek Roderwolde proberen we elk jaar een gevarieerd programma samen te stellen,” betoogt Cultuurpenningmeester La Crois. “Waarbij,”vult secretaris Mathot haar naadloos aan, “we vooral om de diversiteit denken. Met de culturele organisaties in Roden, Norg en Peize proberen we de activiteiten zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen om doublures te voorkomen. Want elkaar overlappen willen we niet. En we proberen altijd om origineel te zijn. Met zeker ook veel aandacht voor de jeugd, want ook hier gaat het spreekwoord ‘jong geleerd is oud gedaan’ zeker op.”

Het is nu in de vakantie rustig voor wat hun activiteiten betreft, maar over een week of vijf barst het seizoen weer los. Dan vindt op zondag 6 september van 14.00 tot 17.00 uur in Roderwolde een Culturele Uitdag plaats. Het is de start van het nieuwe culturele seizoen met een wandeling langs kerk, kroeg, molen en atelier. “Daarmee haken we effectief in op het Jaar van de Cultuur 2015 dat de gemeente Noordenveld het thema ‘Noordenveld laat zich zien’ heeft meegegeven. Er valt dan inderdaad veel te bekijken en te beluisteren met activiteiten die dorpsgenoten, amateur en professionele musici en kunstenaars serveren. Kleinschalig en op een breder niveau. Echt een dag om nu alvast te noteren en om naar uit te kijken. Voor jong en oud,”geeft het trio als welgemeend advies mee.

Persoonlijke ‘guilty pleasures’ hebben de Culturele Driehoek-dames daarnaast ook, bekennen ze ietwat besmuikt. “Meer try outs van bekende theatergroepen. Het Rode Hert leent zich daarvoor bij uitstek,”aldus Marga La Crois. “Een workshop ‘gekke dingen’ organiseren, zoals blues op de mondharmonica,”zegt Marijke Mathot. “En een piratenavond lijkt me ook hartstikke geinig,”draagt Ancel ten Hoopen haar steentje bij.

Als uitsmijter sluiten de dames af met: “We laten alles maar op ons af komen. Het gaat ons er om, dat met de Culturele Driehoek de liefhebbers met een zo breed en gevarieerd mogelijk programma wordt bediend.” Waarvan acte.

Meer weten? Klik dan www.cultureledriehoekroderwolde.nl even aan.