Ook Koning Willem Alexander weet nu waar Oostwold ligt

De Gaveborg laat zich van alle kanten én beste kant zien

OOSTWOLD – MFC Gaveborg in Oostwold won onlangs één van de drie Appeltjes van Oranje. Bovendien werd de multifunctionele accommodatie winnaar van de grote appel. De verkiezing draaide om gemeenschapsaccommodaties die helemaal gerund worden door vrijwilligers. De hoofdprijs? Die kwam woensdagmiddag op bezoek. Niemand minder dan Koning Willem Alexander. De Krant was er bij.

Dé appel van Oranje dus, die Gaveborg. Ook meteen het grootste gebouw van Oostwold. En het belangrijkste gebouw. Zonder inzet van de inwoners van het dorp waren alle voorzieningen – waarschijnlijk- uit het dorp verdwenen. Daarom ook werd al in 2003 het initiatief genomen om alle sociaal-maatschappelijke voorzieningen onder één dak te brengen. Alleen konden de 26 clubjes – schaken, sjoelen, kaarten- zich immers niet langer redden. Vanaf dat moment was de totstandkoming en het runnen van het nieuwe dorpshuis een zaak van het gehele dorp. Door goed te luisteren naar wensen en behoeften én de inbreng van velen werd en is het draagvlak groot. ‘Toen ook de sportverenigingen Pelikaan S en OWK mee wilden doen, was het klaar.’ Aan het woord is Evert van Vliet. Papiertje in de hand, die hij vervolgens opvouwt en in het zakje van zijn overhemd doet. Om dat papiertje vervolgens opnieuw te pakken, weer op te vouwen, nogmaals te pakken en wéér veilig in het overhemd te stoppen. Op dat papier staat het draaiboek. Want de Koning komt zo. En dus oogt Evert wat nerveus, zoals iedereen wat ‘anders’ is. Burgemeester Hoekstra bijvoorbeeld. Vertrouwd is zijn blauwe smoking, z’n houding is anders. Er staat wat te gebeuren. Ook van de partij is Nerina. Zij moet de pers in het persvak zien te krijgen, nadat die mensen van de media met ongekend veel instructies hun auto’s achter een lint geparkeerd hebben.

Dat persvak trouwens, blijft redelijk leeg. Okkie Smit is er wel. Okkie wie? Okkie van RTV Noord. De man van de sfeerreportages. Van de zondagochtend als hij, al heel vroeg, langs sloten, kanaaltjes, boerderijen en bosjes slentert, jarenlang vergezeld door rattenvanger Alex Vissering. Collega Jan is er ook. Dubbele bezetting dus voor de omroep, die toch een miljoen euro zal moeten bezuinigen. Voor de rest vooral veel fotografen. Bij dit soort gelegenheden is iedereen met een fotocamera ineens pers, zo lijkt het wel. Nerina neemt geen halve maatregelen. Een meneer die niet geaccrediteerd is en meeloopt met Okkie, krijgt meteen bezoek van Paul, de allernieuwste medewerker van de RVD. Paul is twee meter. Hij kijkt de stagiair eens indringend aan. Geeft hem een hand en knikt. Hij mag blijven staan. De mensen van de RVD en andere bewakers/beveiligers; het is toch al een bijzondere groep mensen. Ten eerste: ze zeggen vrijwel niets. Ten tweede: ze dragen een pak en oortje en ten derde: ze zweten nooit. Ook niet op deze woensdagmiddag. Bij tenminste 30 graden Celsius. Ze kijken slechts. Van links naar rechts en omhoog. Op zoek naar iemand met kwade bedoelingen. Wat ze echter hadden kunnen weten was dat er in Oostwold niemand met kwade bedoelingen rondloopt. Integendeel. Slechts een vals blatende koe zorgt voor wat gefronste wenkbrauwen.

Ook opvallend: komt de Koning op bezoek, dan weet je dat het programma doorgaans uitloopt. Dat de Koning wat later komt. In Oostwold is dat anders, want Zijne Majesteit is vroeg. Om precies 14.09 uur komt de enorme auto, een gepoetste Audi, voorrijden. Zes minuten eerder dan gepland. De Koning stapt uit, geeft burgemeester Hoekstra een ferme hand en loopt in toch heel behoorlijk tempo richting ingang van de Gaveborg. Niet echter voor hij gezwaaid heeft en de handen heeft geschud van mensen die dat héél erg graag willen. Een hand van de Koning. Daar doe je het soms voor. Daarna gaat de Koning naar binnen. Eerste stop is het sportcafé, daar waar Pelikaan S doorgaans feestjes viert. De Koning gaat aan tafel zitten om een gesprek te voeren met Evert – die het papiertje nu in het overhemd laat-, Ronald van der Giessen van het Oranje Fonds, Berend Hoekstra, Engbert IJpma (penningmeester Gaveborg), Bouktje Terpstra van de ouderensoos, Nienke Schuitema van OWK en Arno de Haan, de directeur van de samenwerkingsschool. Er is water en koffie en er is hitte. Het is enorm warm in het sportcafé. Een airco ontbreekt en dus zoekt de Koning verkoeling in glaasjes water. Wat volgt is een gesprek tussen mensen die vooral heel lief voor elkaar zijn. Ook heel logisch trouwens. Hoewel de kantine vol zit, is het gesprek amper te volgen en zitten de mensen er dus maar wat. Er staan geen microfoons en heel luid wordt niet gesproken. Slechts als Evert aan het woord is, kunnen de mensen soms iets horen. Evert kwijt zich meer dan uitstekend van zijn taak, overigens. Niemand die het dorp en de Gaveborg beter kan promoten dan Evert. Opvallend: aan de tafel niemand van Pelikaan S. Misschien ook wel niet zo opvallend, want er zit links en rechts wat ruis op de lijn tussen de stichting en de voetbalclub. De voetbalclub verlangt wel eens naar een eigen kantine. Naar verkooppunten buiten, naar een deel van de royale omzet waarvoor het al jaren zorgt en voor een grotere bestuurskamer. Die ruis is niet uit de lucht en zal ook moeilijk uit de lucht te krijgen zijn. Overigens roemt Evert – hij weer- juist de houding van de sportclubs. ‘Wij ontzorgen de clubs’, zegt hij nog. Weer hebben de aanwezigen een zinnetje kunnen horen van het gesprek. Ook de Koning zegt wat. Hij maakt af en toe een grap waar iedereen heel hard om lacht, vraagt naar de identiteit van de school en een aantal keren komt het woord fantastisch uit zijn mond. Hij lijkt het wel gezellig te vinden in Oostwold. Zeker weten we dat niet, daarvoor is het gesprek niet goed genoeg te volgen.

De groep mensen staat vervolgens op en gaat verder. In het voorbijgaan ziet een mevrouw dat de Koning geen veters in de schoenen heeft. Zijn zwart, lederen stappers zijn voorziening van een soort van kleine riemsluiting. Best modieus. Mooi is het bezoek van de Koning aan de supermarkt, gerund door mensen met een verstandelijke beperking. De Koning praat er met Kor Veldsema, ook al zo’n icoon uit het dorp. Overigens valt dochter Henriette op door haar geweldige blauwe jurk. Dat zal ook de Koning zeer beslist niet ontgaan zijn. In de supermarkt krijgt de Koning bovendien een schilderij van medewerkster Melanie. Het kunstwerk wordt overigens meteen doorgegeven aan een mevrouw die de Koning op de voet volgt. De hofdame, zo weet een collega te melden. De Koning gaat in razend tempo het gebouw door. Hij toont oprechte interesse. Spreekt mensen aan, geeft antwoord op vragen uit onverwachte hoek, kijkt naar een gymnastiekles van kinderen en gaat met bijna alle aanwezigen op de foto. Daarna stapt hij de auto in. Het is in de Gaveborg ondertussen – door de drukte- een graadje of 35. Op het voorhoofd van onze Koning echter geen zweetdruppeltje. Het colbertje blijft ook gewoon aan. Als de Koning vertrekt, is iedereen toch blij. Hij, de belangrijkste man van Nederland, weet nu toch maar mooi waar Oostwold ligt. Hij weet wat OWK is, dat Pelikaan S al een aantal jaren op rij is gepromoveerd en weet ook dat de vloerkadetten deze week in de aanbieding zijn in de supermarkt. Zes stuks voor 1,29 euro. Geen geld.
Wie luisterde naar de verhalen van vooral Evert, kan niet anders dan enthousiast worden over de Gaveborg. Het is en blijft geweldig hoe een dorpje als Oostwold dit voor elkaar gekregen heeft. Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost; het resultaat mag er zijn. De problematiek wat betreft de voetbalclub? Groeistuipen. Met een gebruiker in de kelder van het amateurvoetbal was er niets aan de hand geweest. Hopelijk vinden beide partijen elkaar. Komt er een gulden middenweg en is straks iedereen weer tevreden. Wim Bulten was er woensdag niet, maar had voor het bezoek van de Koning wél de vlag gestreken. Laat dat dan een eerste aanzet tot verbetering van de relatie zijn. Het zou jammer zijn als juist nu deukjes in het instituut Gaveborg komen. Helemaal voor Evert, hét perfecte uithangbord van Oostwold. Weet nu ook Zijne Majesteit.

oostwold-bezoek-koning-2oostwold-bezoek-koning-3oostwold-bezoek-koning-4oostwold-bezoek-koning-5oostwold-bezoek-koning-6oostwold-bezoek-koning-7oostwold-bezoek-koning-8oostwold-bezoek-koning-9oostwold-bezoek-koning-10oostwold-bezoek-koning-11oostwold-bezoek-koning-12oostwold-bezoek-koning-13oostwold-bezoek-koning-14oostwold-bezoek-koning-15oostwold-bezoek-koning-16oostwold-bezoek-koning-17oostwold-bezoek-koning-18oostwold-bezoek-koning-19