Ook sportvrouwen presteren goed in 2015

wynia

joanneromySportgala Noordenveld
RODEN – In de Pompstee in Roden wordt op zaterdag 16 januari Sportgala Noordenveld gehouden. Vandaag worden de genomineerden in de categorie sportvrouw voorgesteld. Stemmen? Dat kan via www.sportnoordenveld.nl en via onderstaande bon.

Romy Froma (23) uit Norg is een jonge springamazone waarvoor geen hindernis te hoog is.

Waar een wil is, is altijd een weg. Als je in de nieuwbouw woont zonder stallen bij huis en geen geld hebt, is de weg om professioneel in de paardensport verder te gaan een uitdaging. Een uitdaging die Romy aan is gegaan. De wil en passie om iedere dag bezig te zijn met de springsport. Steeds verder te ontwikkelen is de basis van het succes dat in 2014 begon en in 2015 uitgroeide tot mooie constante en succesvolle resultaten. ‘Mijn ambitie is mensen inspireren met mijn doel. Ik wil mijzelf goed kunnen aanpassen aan de kwaliteit van ieder springpaard. Iedere sprong is een stap voorwaarts. Ik wil galopperen en iedere sprong beheersen dat het ritme zo klopt dat ik iedere route kan berijden.’ Het team waar ik mee samen werk wil mij helpen mijzelf en de paarden verder te ontwikkelen. Ik heb een aantal goede talentvolle springpaarden te trainen waar ik samen mee kan winnen. Naast dat ik de paarden dag in, dag uit train combineer ik mijn eigen rijden met het geven van diverse trainingen.’ Dit is fysieke en mentale ‘ruiter’ training/coaching speciaal voor de paardensport. Het afgelopen indoor seizoen ben ik in januari tijdens het ICNN (Internationaal Concours Noord-Nederland) te Drachten met het paard Cairo B (van stal Bakker uit Zijldijk) Noord- Nederlands kampioen geworden in de klasse Z springen. In februari verdiende ik tijdens de Drentse kampioenschappen indoor (binnen) met een ander paard Bolieone een derde prijs in de klasse ZZ (zeer zwaar), hiermee plaatste ik mij voor het N.K. Met Bolieone heb ik een uitstekend jaar achter de rug met nationaal en internationaal een aantal mooie hoogte punten.’ Zowel tijdens ICNN Drachten als CSI CH De Wolden (beide internationaal) resulteerde het duo top 15 klasseringen. Het hoogtepunt van 2015 was tijdens Outdoor Gelderland waar het sportcentrum Papendal een week lang in het teken stond van internationale springsport. Hier wist ik met mijn paard Bolieone in de medium tour (hoogte van de hindernissen 1.30/1.35M) internationaal drie dagen foutloos te rijden en maar liefst drie prijzen in de wacht te slepen. In de finale behaalden wij een tweede plaats met 0.08 seconden verschil van de winnaar. Het zomer seizoen heb ik samen met Bolieone ook gedebuteerd in de klasse 1.40M waarbij we één nationale wedstrijd hebben gewonnen. De Drentse kampioenschappen outdoor (buiten seizoen) wisten we opnieuw met een 5e plaats ons zeker te stellen van deelname op het N.K. Ditmaal namen we tijdens de Nederlandse Kampioenschappen een 10e prijs mee naar het Noorden. Ik heb gedurende het hele jaar gepresseerd met verschillende paarden, zeker met mijn toppaard Bolieone. Ik ben ambitieus en gedreven om te top te bereiken, en combineer de sport met het ondernemen daarvoor ben ik dit jaar ook genomineerd voor de Jonge Ondernemersprijs van Noord-Nederland.

Joanne Westerhof is 26 jaar en woont in Altena/Peize. ‘Ik werk als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk in Norg. Naast mijn werk train ik nog enkele door ons zelfde gefokte paarden. In het jaar 2015 ben ik met Zernike succesvol gestart in de nationale klasse de Lichte tour. Met Vince heb in na een lange blessure een comeback gemaakt tijdens de voorselecties van de Drentse kampioenschappen. Hier plaatste ik me voor de finale, waar ik derde van Drenthe ben geworden. Tijdens Stichting Indoor Tolbert (SIT) heb ik de klasse Z2 gewonnen, hiermee plaatste ik me voor de finale, de kür op muziek voor de hogere klassen. Hier behaalde ik een mooie derde plaats. Naast deze wedstrijden heb ik met Vince nog vele andere prijzen gewonnen. Verder rijd ik nog enkele jongere paarden waarmee ik in 2015 succesvol ben gestart en meerdere prijzen heb gewonnen. Al jaren train ik met veel succes bij Laura Zwart. Naast het trainen van paarden probeer ik mezelf fit te houden met core stability en conditietraining.’

Ook genomineerd, wielrenster Trieneke Fokkens. ‘Sinds dit seizoen rijdt onze damesploeg voor WV de Kannibaal uit Peize. En Kannibalen waren we, we hebben als team een geweldige prestatie neergezet in de clubcompetitie door het individuele klassement te winnen (Leonie Lubbinge) en als team als tweede te eindigen in het clubklassement. In de overige wedstrijden stond ook vaak een kannibaal dame op het podium. Mijn prestaties verschoven dit jaar meer richting het tijdrijden. Zo wist ik in de Energiewachttour begin april een top 30 plek te veroveren in de proloog in Winsum. Tussen de wereldprofs een geweldige prestatie. Deze prestatie werd beloond met een rode trui voor de beste rensters zonder profcontract. Bij het Districtskampioenschap tijdrijden werd ik derde. Bij het NK tijdrijden in Emmen werd ik veertiende. Ook hier was ik weer de beste clubrenster. Bij de elite-mannen is er zelfs een officiële NK-titel voor de beste elite man zonder contract. Voor mij dan maar een officieuze NK-titel. Ook het criterium rijden was ik nog niet verleerd. In Haren wist ik de laatste zes ronden weg te rijden en solo te finishen. In de profronde van Surhuisterveen werd ik derde. In de wedstrijden in de gemeente Noordenveld liet ik me nog goed zien in Peize (7), Lus van Roden (7) en in de Tijdrit Nieuw Roden (2). Helaas kwam ik bij de Acht van Noordenveld al vroeg ten val en moest ik de wedstrijd staken. Verder heb ik dit jaar kunnen genieten van de (Veld)slag om Norg, de BikeLife Veldtoertocht, het evenement Kop-over-kop-race. En sta ik 28 december in Roden aan de start van de Drenthe200. Mooi dat de gemeente Noordenveld zo wieler-minded is!’

Met haar paard Chakakahn behaalde Ellen Wynia al veel successen de afgelopen jaren. En nog steeds groeit Ellen met haar zwarte ruin op sportief gebied en gaat ze voor het hoogst haalbare. In een jaar tijd is deze combinatie maar liefst drie klassen gepromoveerd. Inmiddels mag ze met Chakakahn in de Subtop uitkomen in de klasse ZZ-zwaar. Ze won onder andere indoor Tolbert, CH Marum, CH Oosterwolde en Warga. Dat het de laatste maanden wat stil is rond deze combinatie is goed te verklaren. Er wordt aan eigen ruiterfitheid gewerkt. Ellen is regelmatig in de Turnhal van Heerenveen te vinden om fysiek en mentaal fit te blijven, bovendien traint ze bij de loopgroep van Roden. Dat ze daar baat bij heeft blijkt wel uit de tweede prijs die ze bij de halve Marathon behaalde tijdens de Run van Roden. Met Chakakahn wordt op dit moment vooral thuis en bij Laura Zwart in Oosterwolde getraind. Tevens reist Ellen maandelijks naar Lunteren voor extra training bij toptrainer Alex van Silfhout voor het hogere werk. Het doel is om volgend jaar door te kunnen groeien naar de Prix St Georges.