‘Ook wij zullen hem wel een beetje raken’

roden beugelavond 3

indrinkavond: een evenement op zich

RODEN – Officieel begint de Rodermarktfeestweek op vrijdag. Officieus echter donderdagavond, tijdens de indrinkavond of beugelavond. En dus was het druk in Het Wapen van Drenthe, waar massaal ingedronken werd door sponsors van Volksvermaken en de Jaarbeurs, door (de grieperige) burgemeester en wethouders, door kermisexploitanten en door andere VIP’s. Bovendien was het de laatste keer dat Jan Tiesinga een gedicht voordroeg. Althans, de laatste keer als voorzitter van Volksvermaken.

Het feit dat Jan Tiesinga in het voorjaar stopt als voorzitter van Volksvermaken was al lang publiek geheim. Donderdag gaf de roerganger het ook publiekelijk toe. En dus eiste wethouder van cultuur, Alex Wekema, het laatste gedicht van Tiesinga op. De twee A4’tjes krijgen een prominente plek op de werkkamer van Wekema. Als een soort van cultureel erfgoed. Geert Wolters riep Tiesinga uit tot ‘Dichter van Roden’, zeg maar de nieuwe Vasalis.

Dat Tiesinga stopt, was dus al enige tijd bekend. Tiesinga vindt het welletjes geweest. Is een voorstander van fris bloed en wil nou eindelijk wel eens wat meer genieten van zijn vakantiewoning op Ameland. Want dat kwam er, gezien het feit dat Volksvermaken steeds meer taken krijgt, steeds minder van. Tiesinga wil wat meer genieten van de vrije tijd. Wil tijd hebben om te golfen. Wil niet langer gebonden zijn. Naar verluidt wordt Lammert Kalfsbeek Tiesinga’s opvolger. Kalfsbeek is nog maar kort bestuurslid, maar wordt door zowel het bestuur als extern gezien als dé ideale vervanger van Tiesinga. En dus zal Volksvermaken op zoek moeten naar een nieuw bestuurslid.

Verder was er weinig nieuws donderdagavond. Zelden werd de indrinkavond zo druk bezocht, dat wel. De catering van Bart de Vries van het Wapen van Drenthe was dik in orde. Iedereen die er moest zijn, was er. Behalve dan Albert Ananias. Hij had de griep. ‘En als Albert zich ziek meldt, dan moet er echt wat aan de hand zijn’, liet Tiesinga weten, nadat hij dus voor het laatst Rodermarkt op rijm had geopend. Wellicht kan hij dat blijven doen, voorzitter of niet. Ergens in het gedicht stelde Tiesinga dat ook ‘wij hem vandaag wel een beetje raken’. Daarmee zei hij geen woord teveel. Indrinkavond wordt een soort van extra activiteit. Met veel gezelligheid. Een soort van reünie en veel bier. Veel mensen zullen het vrijdag beslist zwaar gehad hebben.