Op boekenspeurtocht met Hoera!

NOORDENVELD – Kinderen lezen steeds minder, terwijl dit juist een enorm belangrijk punt is tijdens het opgroeien. Als gevolg hiervan lopen steeds meer kinderen een leesachterstand op. Om lezen toch weer leuker te maken organiseert stichting Hoera in samenwerking met de bibliotheek een boekenspeurtocht, genaamd een buurt vol boeken. Het doel van deze tocht is te laten zien dat lezen leuk is en de kinderen het plezier in lezen terug te brengen.

Het plan voor dit project kwam ongeveer drie jaar geleden tot stand. “Itie van den Berg is initiatiefnemer in dit project en er werken ongeveer vijftien vrijwilligers mee aan dit project,” vertelt Trijn Riks. Om deze speurtocht op poten te zetten, krijgen ze hulp van zeven studenten. Deze studenten gaan meedoen met de tocht en zetten ook de routes uit. Twee van deze studenten zijn Zoya Vermesi (19) uit Zevenhuizen en Ellen van der Laan (21) uit Roden. Deze twee studenten zijn afkomstig van de opleiding Social Work aan de Hanzehogeschool in Groningen.

In de voorjaarsvakantie kunnen de kinderen samen met een ouder de leukste boeken achter ramen zoeken. De boekenspeurtocht is gericht op kinderen van 6 tot en met 9 jaar. De boeken, die door de kinderen worden uitgekozen, worden verstopt in etalages van verschillende winkels in Norg, Roden en Peize en rondom deelnemende scholen. “We willen deze kinderen op een speelse manier meenemen en laten zien dat lezen leuk is. De kinderen kunnen zelf aangeven wat ze leuk vinden om te lezen.  Het is de bedoeling dat ze zelf ook kleine stukjes gaan voorlezen als ze een boek hebben gevonden. Bij elk boek dat wordt gevonden zit een QR-code. Via deze code krijgen ze informatie over wat ze moeten doen.” Alle activiteiten vinden buiten plaats en in kleine groepjes. Op deze manier zijn de coronamaatregelen goed te handhaven.

Op dit moment doen er zeven projectscholen mee in Noordenveld, namelijk: de Hoeksteen, de Parel, de Tandem, het Spectrum, de Marke, Het Hoge Holt en de Hekakker. Op deze scholen zitten ook kinderen met dyslexie en kinderen die extra aandacht nodig hebben met lezen. Ook in de wijken rondom deze scholen liggen boeken verstopt. Deze kinderen worden allemaal één op één begeleidt tijdens dit evenement. Juist voor deze kinderen is het extra belangrijk dat het plezier in lezen er komt.

Iedereen kan meedoen. Dit moet uiteraard wel op een verantwoorde manier gebeuren met het oog op de huidige maatregelen. De kinderen die mee willen doen kunnen een audio- of videofragment opsturen van het boek dat ze willen lezen. Aanmelden kan bij voorleesjuf Trijn Riks via 0620350422 en juf Itie 0646094630. Op de Facebook pagina van Hoera staat meer informatie over dit event: Hoera! Hoera!Boekenspeurtocht. Houd deze pagina dus goed in de gaten.