‘Op cruciale momenten moet je het alleen doen. Dan moet je wel heel goed zijn met jezelf’

Afbeelding
actueel

De kraamtijd is nu geen feestje, zegt verloskundige Sanne Brons


NOORDENVELD – Dat het coronavirus overal snoeiharde gevolgen heeft is inmiddels duidelijk. Corona beheerst de wereld. Ook die van verloskundige Sanne Brons. Want ook op verloskundigenpraktijk Ma Lune gaat het er anders aan toe dan anders. Zo mogen de mannen niet meer mee op controle naar de praktijk. En dat leidt in sommige gevallen tot onbegrip en boosheid bij vaders in spé. “Dat het verdrietig is snappen we. Maar we moeten voorkomen dat zwangere vrouwen ziek worden. Dat we nu ook nog met onbegrip te maken hebben maakt het wel extra belastend voor ons.”


Een verloskundigenpraktijk die haar cliënten zoveel mogelijk telefonisch spreekt. Het lijkt onwerkelijk. Toch is niet minder waar. Sanne Brons praat ons bij over haar werk  als verloskundige in een bijzondere tijd. “Dacht je in het begin nog ‘zal wel meevallen’ is dat nu omgeslagen in ‘o jee, waar zijn we nu in beland’. Iedere dag worden de richtlijnen aangescherpt. We moeten op save spelen en dat betekent zo weinig mogelijk huisbezoek en zoveel mogelijk telefonisch. We zien cliënten weinig life. Alleen bij de belangrijke momenten, zoals het hartje luisteren bij 13 en 17 weken. Begeleiding is één op één. Mannen mogen niet mee naar binnen. Ze kunnen het consult via een livestream volgen. Verdrietig, zeker, maar het is nu eenmaal niet anders. Bijna iedereen begrijpt het, maar soms is iemand zo teleurgesteld dat –ie boos wordt. Dat onbegrip maakt het extra belastend voor ons.”


Sanne heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze een groot voorstander is van thuisbevallingen. Die ziet ze door het coronavirus toenemen. “Mooi natuurlijk, alleen de reden is uit angst geboren. Ik hoop dat mensen straks uit vertrouwen kiezen voor een thuisbevalling.  Ik zeg tegen mensen die van plan zijn in het ziekenhuis te bevallen: is dat wel zo’n veilige plek? Denk daar eens over na. Mensen die kiezen voor poliklinisch worden opgevangen door de dienstdoende verloskundige in de poule, de Martini geboortegroep. Die bestaat uit vijf verloskundigen uit de regio, Ma Lune is ook aangesloten bij die poule. Vaders mogen wel bij de bevalling zijn. De moeder van de dochter die bevalt niet. Het begroot me wel hoor, voor vrouwen die nu moeten bevallen. Waar je in je kraamweek normaal gesproken de wereld buitensluit, lekker in je eigen cocon zit, komt de wereld nu dubbel en dwars binnen. Het feestje is eraf. Aan de andere kant relativeer ik. Als ik aan Afrika denk, wat voor drama’s zich daar afspelen, daar wordt een coronaramp voorspeld.” Sanne doelt op  de schrijnende armoede, chronische tekorten aan medische specialisten, ziekenhuisbedden en intensive care-plekken en slechte toegang tot water.


Toch brengt deze bijzondere situatie ook iets, vindt Sanne. “Ik sta versteld van de samenwerking met andere praktijken. Het verbindt. We hebben een gemeenschappelijke vijand: het coronavirus. Waar we eerst elkaars concurrent waren, zijn we nu collega’s die samen optrekken. Die dynamiek die ontstaat vind ik mooi om te zien”, zegt de verloskundige die dit in al die bijna 23 jaar dat ze verloskundige is niet eerder meemaakte. “De Mexicaanse griep, die was wel spannend. We hadden mondkapjes besteld. Die hebben we gelukkig niet hoeven gebruiken. Maar zoiets? Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Sanne vreest dat de situatie nog wel even gaat duren. “Ik denk dat 1 juni heel reëel is. Ik besef me goed dat het veel vergt van mensen. Dat je het op cruciale momenten alleen moet doen, zonder het bijzijn van dierbaren. Dan moet je wel heel goed zijn met jezelf.”

UIT DE KRANT

Lees ook