‘Op een zebrapad gebeuren de meeste ongelukken’

Roden oversteek

Oversteek bij VV Roden

RODEN – Het is al jaren een punt van discussie, zeker onder ouders van kinderen die bij de voetbalvereniging Roden spelen. De oversteek van de parkeerplaats naar het voetbalveld. Auto’s remmen er amper af. Ouders staan doodsangsten uit en vaak gaat het allemaal net goed. Deze week vroeg Jos Darwinkel – zelf voetballer van Roden en dus kenner- namens Gemeentebelangen aandacht voor de oversteek.

Ouders denken wel eens aan een tunnel. Maar het aanleggen van een tunnel kost onnoemelijk veel geld en geld heeft de gemeente (en ook de voetbalclub) niet. Een brug? En de mensen in een rolstoel dan? En dus gebeurt er maar niets aan de oversteek. De aangelegde verhoging in de weg mist ieder doel. Auto’s rijden er met hoge snelheid overheen. Vernemen er amper iets van. En dus wordt het tijd voor actie. Want hoewel er zelden echt iets gebeurt, is het wachten op het eerste slachtoffer. Hoe vaak rennen enthousiaste kinderen niet richting de weg? Heel vaak. Te vaak, gezien de snelheid waarmee auto’s er rijden.
Henk Koekkoek van Lijst Groen Noordenveld kent de situatie ook en opperde het aanstellen van een verkeersregelaar. Op zich geen gek idee, ware het niet dat die verkeersregelaar waarschijnlijk uit het vrijwilligerspeloton van de club zal moeten komen. En daar wringt de schoen. De club heeft vrijwilligers, maar niet genoeg. Nu al is het lastig om de kantinebezetting rond te krijgen. Het aanwijzen van iemand die de kinderen veilig over laat steken, kan dus ook best eens een probleem worden.

Het aanleggen van een zebrapad was een andere optie die genoemd werd. Maar was het niet oud-wethouder Otto Huisman die laatst nog liet weten dat juist op een zebrapad de meeste ongelukken gebeuren? Op een zebrapad nemen de meest mensen namelijk gewoon voorrang. In een 30-kilometerzone kan dat nog een keer, op de Norgerweg niet. Ook dan is en blijft het een kwestie van voorrang krijgen. Of een zebrapad de juiste oplossing is, is dan ook maar de vraag. Wethouder Auwema, bezig met het nieuwe verkeersplan, liet weten dat een zebrapad wat betreft de gemeente (nog) geen optie is. De suggestie verkeersregelaar neemt hij mee, richting voetbalclub. En dus zal de terechte opmerking van Jos Darwinkel op korte termijn niets opleveren. Of VV Roden moet mensen (leiders en trainers bijvoorbeeld) verplichten om als verkeersregelaar te fungeren. Maar of dat er echt van komt?