Op je gemak van dorp naar Nienoord met de elektrokar

LEEK – Zes jaar geleden in het leven geroepen op initiatief van de gemeente Leek: de elektrokar. De vrijwillige chauffeurs van het openluchtvoertuigje brengen bezoekers van dorp naar Landgoed Nienoord, van landgoed naar zwembad of camping en zelfs naar de kerk van Midwolde. En op verzoek-als het niet te druk is- maken ze met liefde een rondje rond het landgoed. En dat helemaal voor nop. Samen met 5 andere collega’s besturen Jos Havekamp, Hans Benedick en Nico Burgering per toerbeurt de elektrokar. De mannen kregen hun chauffeursbaan via het ISD Noordenkwartier. En daar zijn ze erg gelukkig mee. “Niets mooiers dan onder de mensen.”

Hans Benedick (67) is een man van het eerste uur. In 2012 maakte hij zijn allereerste ritje op de elektrokar die een heuse eigen standplaats heeft op de P van Nienoord. Hij hoeft niet meer, Hans is inmiddels met pensioen. Maar hij moet er niet aan denken om te stoppen. Nee zeg. Achter de geraniums zitten kan altijd nog, zegt hij breed lachend. Hans geniet van elk ritje dat hij maakt. Knoopt een praatje aan met iedere passagier. “Niks is mooiers dan onder de mensen zijn. Dat heb ik echt nodig. Juist al die verschillenden mensen en verhalen maakt het zo leuk. Die keer dat ik allemaal meiden uit Engeland van het park naar de bushalte moest brengen. Scouts waren het geloof ik. Ik verstond er geen bal van maar we hebben heel erg gelachen. We hebben allemaal onze eigen klandizie. Daar bouw je een band mee op. Het is ook een heel sociaal gebeuren.”

Iedereen kan de elektrokar bellen voor een ritje. De heren halen mensen die naar het park willen desgewenst van en naar huis. Handig voor bezoekers die slecht ter been zijn maar er wel graag even uit willen. “We vervoeren iedereen, maar mensen die slecht ter been zijn hebben altijd voorrang”, vertelt Jos Haverkamp, die als chauffeur nu z’n vierde seizoen draait. Haverkamp doet de ritjes op de kar naast zijn baan als postbode. “De afwisseling maakt het leuk. En de dankbaarheid die je krijgt van mensen, dat doet je wat!” Nico Burgering geniet vooral van de reacties van kinderen. “Zelfs dat korte stukje van de parkeerplaats naar het zwembad vinden ze prachtig!”

De elektrokar rijdt van 1 april tot 1 oktober iedere woensdag- en donderdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur en vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Tijdens de schoolvakanties rijdt –ie iedere dag van 10:00 tot 18:00 uur. Elke vrijwilliger heeft z’n eigen dienst. “En als iemand een keer niet kan, geen probleem hè?”, vult Jos aan. “Dan wisselen we onderling. We hebben hart voor de kar én elkaar.” Ieder zaterdag om 13:00 en 14:00 uur rijdt de elektrokar naar de kerk in Midwolde, voor bezoekers die de kerk willen bezichtigen. Rollators kunnen mee. Ook een ritje naar of om het park met Hans, Jos of Nico? Even bellen met de elektrokar: 06-55732115.