‘Opa ziet Spoken’ in Verenigingsgebouw

sportlight2

zevenhuizen toneelgroepIn the sportlight: Rederijkerskamer Heidebloem

ZEVENHUIZEN – Jan Bruins (Jaap), Dineke Kuiper (Sjaan zijn vrouw), Debbie Smit (Maartje hun dochter), Erik Russchen (Opa), Jannie Ploeg (Stein buurvrouw), Rudi Kiesbrink (Herman Steenbreek), Sonja Rieskes (Coba zijn vrouw), Jos Veenstra (Professor watergruwel) en Karin Sietsema (Liesje Zoethout). Zij treden namens Rederijkerskamer Heidebloem op vrijdag 5 februari, zaterdag 6 februari en vrijdag 12 februari op in het Hervorm Jeugdgebouw in Zevenhuizen. Zij brengen dan ‘Opa ziet spoken’, een stuk dat geschreven is door de in toneelland bepaald niet onbekende Aad Caspers.

Waar ‘Opa ziet Spoken’ over gaat? Het Westerkwartier is op dit moment erg in trek bij toeristen. De inwoners van Zevenhuizen proberen daar uiteraard een graantje van mee te pikken. Woningen worden compleet ontruimd en zo ingericht dat de kamers kunnen worden verhuurd. Gespannen wachten de huisgenoten vervolgens welke gasten ze op bezoek krijgen. Opa? Die heeft het niet zo op die vakantiegangers. Een professor, een sexy dame, een kenau van een dame met haar man, dan kun je hem eigenlijk ook geen ongelijk geven. En als het dan ’s nachts ook nog eens gaat spoken, dan raakt werkelijk iedereen van slag. Aad Caspers schreef het stuk dus, en de regie is tijdens de voorstellingen van Heidebloem in de deskundige handen van Brugt Vorenholt en Froukje Postma.

Uiteraard zijn de repetities maanden geleden (november) al gestart en zijn de bijzonder talentvolle ‘Heidebloempjes’ er inmiddels zo goed als klaar voor. Het is nu vooral nog een kwestie van de puntjes op de i zetten. De Rederijkerskamer heeft een rijk verleden. De Heidebloem is een van de oudste toneelverenigingen uit het Westerkwartier. De legendarische Meester Reijntjes richtte de vereniging al in 1876 op, omdat volgens Cornelis Reijntjes de mensen in Zevenhuizen nogal ‘ruig in de mond’ waren. Het doel was dus ook vooral om de Nederlandse taal te bevorderen. Tegenwoordig is dat wel anders. Eigenlijk worden alle rollen in het ‘Zeum’husters’ gesproken. Overigens wordt dit wel steeds lastiger om in stand te houden, omdat veel jeugd in Zevenhuizen tegenwoordig de streektaal (helaas) niet meer beheerst.

Tot vlak na de Eerste Wereldoorlog werd er gerepeteerd en gespeeld in Café Reijntjes aan de Kromme Kolk (hoek Leekster Hoofddiep – Jonkersvaart). Vanaf de twintigste eeuw tot 1988 werd geacteerd in café Deelstra in Zevenhuizen. Een wonderlijke speling van het lot is wel het feit dat uitgerekend tijdens de vering van hun 100-jarig bestaan (in 1976 dus) Café Reijntjes volledig afbrandde. Vervolgens werd een seizoen in het Hervormd Jeugdgebouw gespeeld. Vervolgens was café Van Dellen de plek van Heidebloem en vervolgens werd tot 2010 gespeeld in discotheek Pruim. Na het sluiten van de discotheek zijn de Heidebloemers opnieuw te bewonderen in het Hervormd Jeugdgebouw in Zevenhuizen. En dus ook deze jaargang.

Behalve de voorstelling die Heidebloem in 2015 ten tonele bracht, was 2015 toch wel een bijzonder jaar voor de Rederijkerskamer. Een aantal leden speelde namelijk een rol in het openluchtspel op de Schans in Een. Openluchttheater dus, waar heel veel publiek of af kwam. Het stuk van Anne Doornbos werd behalve door leden van Heidebloem gespeeld door acteurs van Frysk en Fry uit Haulerwijk en WDOB – Wij Doen Ons Best- uit Een. Een teken dat de leden van Heidebloem veelzijdig en goed van niveau zijn. Voor de uitvoeringen op 6 en 12 februari zijn inmiddels geen kaarten verkrijgbaar. Voor de uitvoering van 5 februari wel. Voor die voorstelling – die ook om 20.00 uur begint- kunnen kaarten gereserveerd worden via Froukje Postma (0594- 632592) of Dineke Kuiper (0594-631421). Mailen kan ook: heidebloem7huizen@gmail.com.
Kortom: wees er snel bij. De voorstellingen van Heidebloem betekenen gegarandeerd een avondje lachen. Een avond gezelligheid én een avond toneel van niveau. Daar moet je gewoon bij geweest zijn!

Naam: Rederijkerskamer Heidebloem
Opgericht: 1876
Speelt: ‘Opa ziet Spoken’
Wanneer: 5, 6 en 12 februari
Tijd: 20.00 uur
Waar: Hervormd Jeugdgebouw Zevenhuizen
Kaartjes: 0594-632592/0594-631421
Info:
heidebloem7huizen@gmail.com