Open brief aan Chris de Valk

Zeepkist

Vorige week werd de Krant bezorgd en de bezorgster wenste mij vrolijke feestdagen. Maar toen ik de Krant las werd ik daar helemaal niet vrolijk van. Ik vind de kop van het hoofdartikel over de moslims zeer ongepast, en ook de rest van het interview nogal aanmatigend. Het dogmatisch uitvoeren van een (religieuze) leer komt beslist niet alleen bij moslims voor. Misschien geldt dit ook wel voor veel Christenen en andere Westerlingen dat zij moeten leren om zelf te denken. En zijn kruistochten waarin het Christendom probeerde te zorgen dat het de alleenheerschappij veroverde wel zo lang geleden? Sommige zien de (tweede) inval in Irak ook als een kruistocht van de Amerikanen en de Europeanen tegen de moslims. Ik denk dat de toon van het artikel een vredig samenleven van de verschillende religies bepaald niet bevorderd. In plaats van alleen maar te zeggen wat de anderen moeten doen, kunnen we denk ik beter een dialoog aangaan, waarin we ieder eerst kijken wat we zelf kunnen doen om prettig en in vrede samen te leven.

Karel Stoop

Roden