Open Dag Golf Club Holthuizen

golfbaan

“Iedereen wordt met open armen ontvangen”

RODEN – Golf Club Holthuizen houdt op zaterdag 12 april- van 10.00 tot 15.00 uur- wederom een Open Dag. De dag is bedoeld om kennis te maken met de golfsport en de sfeer te proeven bij de vereniging, die bekend staat als open en gezellig.

De gezellige sfeer merk je meteen bij binnenkomst, op deze donderdagmiddag. Aan de lange tafel in het restaurant zitten de heren golfers. De gesprekken gaan over ‘vrijdag visdag’ en de al dan niet geleverde prestaties (“hij is goed bij de bunker”). Kortom: visserslatijn. De barman denkt er het zijne van: “je weet het nooit met die artiesten”. Bij de bar staat een vrouwelijke golfer in passend tenue. “Wat er zo leuk is aan golf? Het is gezond en ontspannen. Ik heb geen hond, dus laat ik mijn stok uit”. De algemenen opinie is: golfen moet je ervaren. Met Corrie van Wijk lopen we naar het oude woongedeelte, waar de vergaderingen belegd worden. “Ik ben bestuurslid en zit in de PR binnen het bestuur. Ik ben achttien jaar betrokken bij deze club. Ik had eerst totaal niets met golf. Toen mijn man stopte met voetballen kreeg hij van zijn vrienden golfles. Ik had er aanvankelijk niet zo’n gevoel bij om in de ‘wei’ te lopen. Eenmaal begonnen met lessen pakte de golfsport me. Het is ontzettend leuk en verslavend. Je komt jezelf steeds weer tegen. Het is gezond in de buitenlucht, is voor alle leeftijden. ‘Seniorendag’ is een van de drukste dagen. We hebben leden tot op hoge leeftijd. We kennen sinds een tijdje een nieuw lessysteem. Vroeger haalde je je GVB, nu kun je veel eerder instappen door middel van een stappenplan, wat je heel snel doorloopt. Het is veel leuker dan de oefenmat. Soms kon je pas na een half jaar de baan in, tegenwoordig mag dat veel eerder . Dit wordt als plezierig ervaren. Na de lessen van de ‘golfpro’ (golfprofessional) ga je met de mentor de baan in en zie je wat hier achter ligt. Een prachtig natuurgebied. Het is net vakantie. Je focust op het spel en vergeet dan alle dagelijkse sores. Je komt met heel veel mensen in aanraking. Als je als nieuweling binnenkomt word je snel opgenomen. Toch is het voor een grote groep mensen nog steeds een onbekende sport. En dat terwijl het een heel laagdrempelige sport is. Voor de jeugd is het lidmaatschap aantrekkelijk geprijsd. In tegenstelling tot andere sporten kun je alle dagen deze sport beoefenen. En op jouw gewenst moment.”

De Open Dag is een jaarlijks gebeuren, georganiseerd door de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Van Wijk: “Het is landelijk en wordt in het weekend gehouden. Wij houden de Open Dag op zaterdag. Het doel is om mensen naar de golfclub te trekken en laten ervaren wat golf is. We willen ook het gezondheidsaspect benadrukken. Je loopt als golfer zo 3 kilometer. Na ontvangst worden de mensen in groepjes verdeeld. Alle onderdelen passeren dan de revue. Van lange slagen, chippen (korte slag) tot putten en het lopen van een hole. Dit alles onder begeleiding. Voor mensen die eerder in aanraking zijn geweest met golfen kunnen een rondje lopen. We hebben een aanbod van drie ‘vouchers’ (greenfeekaarten voor golfers die niet aangesloten zijn bij de vereniging). Normaal kosten drie keer negen holes 75 euro tijdens de Open Dag is het 50 euro. Deze aanbieding geldt alleen op de Open Dag. De groep ‘vrije golfers’ is in opkomst. Over vrijheid gesproken. Je bent heel vrij in golfen. Sommigen gaan altijd met dezelfde groep, maar er zijn er ook bij die met anderen willen golfen in wedstrijdverband. We hebben bijvoorbeeld elke dinsdag de dames ochtend of middag en voor de heren is dat de vrijdag. We hebben overigens ook een uitwisseling met andere golfclubs, de zogenaamde hospitality-chain, waarmee je voor een lager tarief kunt golfen.”

Golf Club Holthuizen staat er zowel financieel als organisatorisch goed voor. Voorzitter is nog altijd Rieks Perdok. “Hij is de stimulator, waarbij de club floreert. We hebben een bestuur van zeven personen. We moeten goed draaien om een bepaald ‘niveau’ te halen. En dat niveau betreft de uitstraling en onderhoud van de baan. Ons ledenaantal is stabiel. Er wordt veel vrijwilligerswerk gedaan door en voor onze leden. Tijdens de Open Dag worden we geholpen door mensen van het Thomas-huis. Het gaat dan om kleine, maar belangrijke zaken als kaarten vouwen en ‘goodie bags’ klaar maken. ” Holthuizen heeft toekomstplannen voor uitbreiding. “We hebben twee stukken grond gekocht, waardoor we een ‘9 holes par 3 baan’- kunnen realiseren. Daarop kun je het ‘korte werk’ oefenen als gevorderde golfer. Als nie-t golfer kun je eerder/makkelijker met de golfsport in aanraking komen. Het is een goede oefening om je handicap te verlagen. Over handicap gesproken. Mensen met heup of knie problemen bijvoorbeeld kunnen lid worden van de handicartvereniging, ze kunnen dan een buggie huren zodat ze toch de baan in kunnen. Iedereen kan dus golfen bij Holthuizen of zoals Corrie van Wijk het fraai omschrijft: ‘je hebt een handicap nodig om te spelen, maar je kunt spelen met een fysieke handicap”, zegt Van Wijk. De Open Dag is van 10.00 tot 15.00 uur en is gratis toegankelijk voor jong en oud.

Naam: Golf Club Holthuizen

Voorzitter: Rieks Perdok

Accommodatie: Holthuizen, Oosteinde 7a Roden

Website: www.golfclubholthuizen.nl