Open Huis Natuurvriendenhuis Allardsoog

EEN-WEST – ‘Kom kennismaken!’. Het is het thema van de Open Dag op zaterdag 5 mei van 10.00 tot 16.00 uur bij NIVON – Allardsoog aan de Jarig van de Wielenwei 42 in Een-West. Ook in Lettelbert kent NIVON een locatie aan de Hoofdstraat 190 waar het die dag Open Huis is. Hier gaat het om een camping. 5 mei wordt een dag met volop activiteiten voor jong en oud. Met kinderworkshops, rondleidingen, de mogelijkheid om je aan te melden als vrijwilliger. Deuren en poorten gaan op locaties open. Over NIVON, het Natuurvriendenhuis en Allardsoog spreekt De Krant met Bert Rosien. Hij is onder andere voorzitter van de locatie in Een-West.

‘Wij gaan uit van natuur, cultuur en we zijn  sociaal en duurzaam. NIVON kent in het land 13 huizen en enkele kampeerterreinen. We hebben een achtergrond in de sociaal democratie. Altijd is iedereen welkom, we zijn een brede instelling waar velen zich thuis voelen. We zijn er voor elkaar en willen iedereen ter wille zijn. Ik noem ons Natuurvriendenhuis ook wel een ruim en gezellig ‘doe-het-zelf hotel’. Ons huis kent vele mogelijkheden. Voor gezinsuitjes, overnachtingen met groepen, zomaar binnen vallen voor een kop koffie, een familiebijeenkomst of een weekend uit voor een specifieke doelgroep. Zo komen hier jaarlijks orkesten op bezoek om enkele dagen achtereen te oefenen of komen wandelgroepen die van hieruit starten. Het is erg gevarieerd. ‘

Bert Rosien is enthousiast en kan bevlogen vertellen over het gebouw en de mogelijkheden. Er zijn enkele ruime huiskamers, een eetzaal, een ruime keuken en we hebben de mogelijkheid om meer dan 60 mensen tegelijkertijd te kunnen laten logeren op 1 en 2 persoons slaapkamers. We hebben ook gezinskamers voor meerdere personen. Het buitenterrein is ruim van opzet en het binnenterrein kent een mooie speeltuin voor de allerkleinsten met een goed terras. Wie het niet kent kan op www.nivon-allardsoog.nl een goede indruk krijgen. Vroeger was het gebouw een huishoudschool en dat is zowel aan de binnenkant als de buitenkant nog goed zichtbaar. Nu dan is het al vele jaren in handen van NIVON, een ledenorganisatie die ook al weer 95 jaar bestaat.

‘We werken met vrijwilligers. Altijd zijn er huiswachten aanwezig die 24 uur per dag van donderdag tot donderdag aanwezig zijn voor raad en daad. Het gebouw is een rustpunt voor een ieder die daar behoefte aan heeft. Natuurlijk zijn er grenzen. Geen lawaai en ’s avonds rustig aan. Wij organiseren ook zelf activiteiten zoals vogels kijken of  een Tuinen-Midweek van 18 tot 22 juni.  Wat altijd wenselijk blijft zijn nieuwe vrijwilligers. Voor het grasmaaien van de buitentuin, het opknappen van borders, het onderhouden van de speeltuin met terras tot aan huiswachten toe. Iedereen die zich op geeft als vrijwilliger is welkom. We kijken in een gesprek dan naar de mogelijkheden. Belangstelling? Kom dan gewoon naar de Open dag en ‘Kom kennismaken!’, ‘ laat Bert Rosien weten.