Openlucht Podium Nienoord wil zich vanaf nu veel nadrukkelijker manifesteren

Leek KC podium Niennoord

Podium Nienoord staat komende zaterdag 25 juni helemaal in het teken van het kind!

LEEK – Alweer zestig jaar staat er tussen de bomen en het groen op het landgoed Nienoord een bijzonder gebouw. Het is een van de weinige openluchttheaters in de provincie Groningen. Een tijdlang is het rond deze prachtige locatie – met een aparte toegangsweg links naast de grote parkeerplaats op het landgoed – relatief rustig geweest. Maar het huidige bestuur van deze in de Stichting Openluchtpodium Nienoord ondergebrachte accommodatie wil met een nieuwe, energieke aanpak het openluchtpodium meer in de vaart der culturele volkeren opstoten. “Want,”zegt secretaris Rieneke Harkema (FOTO rechts), geboren en getogen Leekster met een groot netwerk, “het Podium kan maar vooral ook wil echt een verrijking van het culturele leven in Leek en omstreken worden. Met een intensieve samenwerking met de theaterzaal van Agora, aan de Rodenburg hier in Leek, kunnen we het hele seizoen door gevarieerde programma’s brengen. Als het weer het toelaat hier op Nienoord, bij slechter en winterweer in de theaterzaal van Agora. Christel Elshout (FOTO links), vooral bekend als sociaal en maatschappelijk werker in de gemeente Leek maar ook een gepassioneerd cultuur ‘minnares’ is daarvoor onze contactpersoon.”

Naast de gevarieerde programma’s die de Stichting wil presenteren – waaronder komende zaterdagmiddag onder de aanstekelijke noemer Podium Plezier voor de jongste jeugd, waarover hieronder meer – wordt het podium met alle faciliteiten ook tegen een bescheiden vergoeding voor feestjes en bijeenkomsten van families en bedrijven beschikbaar gesteld. Harkema vult aan met: “Er moet wel wat achterstallig onderhoud worden verricht, met name de ruimte onder het podium krijgt een metamorfose, vooral wat betreft de inrichting en aankleding. Daarvoor zijn we de actie ‘Steun het podium, koop een krat’ gestart. Wie minimaal 10 euro doneert krijgt zijn of haar naam vereeuwigd op één van de kratten die een veelzijdige functie krijgen onder het rond het podium, bijvoorbeeld als zitplaats – er zijn overigens 350 vaste zitplaatsen – of als bergruimte. Wie meer hierover wil weten verwijs ik naar het mailadres info@podiumleek.nl, onze website www.podiumleek.nl vertelt er ook veel over.”

Dat Podium Nienoord er voor iedereen – jong en ouder(er) – wil zijn, getuigt de Podium Plezier activiteit, die komende zaterdag 25 juni van 14.00 tot 17.00 uur op en rond het podium plaats gaat vinden. 50 Kinderen – ‘’ja wees er snel bij,’ zegt Elshout – vanaf acht jaar en ouder kunnen dan gratis leren pannenkoekenbakken onder leiding van een echte pannenkoekenbakker. “Dat is Jelle van Zomeren van de Pannenkoekenburcht Nienoord. Hij is een expert met jarenlange ervaring in het bakken van de heerlijkste pannenkoeken, een kennis die hij graag aan de jeugd wil overdragen. Met een versierde koksmuts op kunnen de deelnemers in telkens kleine groepen de allerfijnste kneepjes van het pannenkoekenbakvak leren, inclusief het maken van het beslag, het afwegen van alle ingrediënten en het bakken. Tijdens de daarop volgende picknick met de eigengebakken pannenkoeken en een glas ranja in het gras voor het podium kan er naar de vrolijke klanken van de steeldrums – waarover hieronder meer – worden geluisterd,”vertellen de organisatoren. “Honing is (ook) lekker op je pannenkoek,” vult Michiel van Welsum (FOTO midden) hen weer aan. Hij is IVN-vrijwilliger van de afdeling Leek-Nietap. Samen met hem maakt de jeugd kennis met de wereld van de bij in het bijenspel. Maar daarmee is de (pannen)koek nog niet op. Want tot slot vindt er op het podium, waar normaal gesproken echte bands en artiesten optreden, een workshop steeldrummen plaats. Deze workshop wordt gegeven door Paula James van PanMagic. Bij dit alles worden de kinderen begeleid door vrijwilligers van Agora. “Meer vrijwilligers zijn overigens van harte welkom,”haast Christel Elshout zich daaraan toe te voegen.

Opgave voor deze leuke en leerzame middag kan via info@podiumleek.nl onder vermelding van ‘Podium Plezier, Pannenkoeken bakken’. Maar, waarschuwt de organisatie, wees er snel bij, want vol is echt vol.