Openluchtspel Rowol brengt ‘De nachtoel van Weering’

RODERWOLDE – Eigenlijk had hier – net als in de titel – Rowol moeten staan. Dit jaar houdt de Stichting Openluchtspelen Roderwolde voor de 57e keer de openluchtspelen. En dat doen ze, nog steeds, in het Drents. Dit jaar zelfs met speciale aandacht voor het Peter van der Velde-jaar, die vanwege zijn honderdste geboortejaar wordt geëerd.
Het Openluchtspel is ooit in het leven geroepen ter ere van het 50-jarig jubileum van toneelvereniging de Woldbloem. Destijds, 57 jaar geleden nu alweer, werd het stuk opgevoerd in de tuin van de voormalige pastorie. Dat is nu nog steeds het geval.
Roelfiena ter Steege, voorzitter van Stichting Openluchtspelen Roderwolde, vertelt over dit prille begin. ‘De eerste jaren werd het stuk nog zelf geschreven. Het betroffen altijd al plattelandsstukken en dat is nog steeds het geval’, zegt zij.

Omdat het Openluchtspel in Roderwolde onderdeel is van een stichting en geen vereniging, is er niet echt een vaste spelersgroep. ‘Er is wel een kern spelers die bijna ieder jaar meedoet’, vertelt Roelfiena, ‘maar het kan best zijn dat je het ene jaar wél en het andere jaar niet meedoet. De spelers worden namelijk specifiek op de personages geselecteerd. Voor het stuk worden de spelers gevraagd.’ Dit jaar zijn er liefst drie nieuwe spelers, waarvan twee hele jonge spelers. ‘Dit zijn leden van de jeugdafdeling van toneelvereniging de Woldbloem. Wij werken met deze vereniging samen’, aldus Roelfiena. ‘In totaal doen er dit jaar elf spelers mee’, vervolgt ze. Verder weet ze nog te benoemen dat Stichting Openluchtspelen Roderwolde sinds enkele jaren zelf de catering regelt. ‘Dit brengt extra gezelligheid’, meent de voorzitter. Tot slot wil ze de vrijwilligers, die áltijd voor het Openluchtspel klaar staan, hartelijk bedanken. ‘Zij verlenen gedurende de zomer allerlei hand- en spandiensten. Fantastisch.’

Plot

‘De nachtoel van Weering’ dus. Een stuk geschreven door Ulla Kling en in het Drents vertaald door Henk Karstens. Het plot is hierdoor, voor de gelegenheid, in het Drents vast geschreven:  Al een heile tied begunt er midden in de naacht in ’t dörp een haon te kraaien. Veur het jongvolk is dit dan meisttieds het teiken dat ze op hoes an moeten, mor veur de mensen die op berre liggen is ’t een grote argernis. Ondanks alle klachten prakkezeert de eigenaores  er neit over om de haon vot te doun. De deierenbeschaarming stuurt een hounderdeskundige, die moet perberen de haon van zien nachtelijk gekraai of te helpen. Dat lukt hom neit zo ein, twei, drei. Mor hij ontdekt wel wat aans…’

Uitvoeringen en extra informatie

De uitvoeringen zijn op vrijdag 24, zaterdag 25, dinsdag 28 en woensdag 29 augustus. De uitwijkdata zijn maandag 27 en donderdag 30 augustus. De avonden beginnen telkens om half negen. Kaarten zijn te reserveren via www.openluchtspel.nl of in de voorverkoop op de bekende adressen. Kaarten kosten acht euro. Het theater is rookvrij en voor degenen die minder goed kunnen horen, is er een ringleiding. Sinds dit jaar is er een nieuwe regisseur. Martin Belga neemt de regie voor zijn rekening.

Peter van der Velde

Peter van der Velde behoort tot één van de bekendste inwoners ooit van Roderwolde. Van 1954 tot 1979 was hij hoofdmeester van de school in ‘zien Rowol’. Daarnaast zat hij in tal van verenigingen en vervulde hij vaak een bestuursfunctie, zo ook bij het Openluchtspel. De werkgroep van het Peter van der Velde-jaar vroeg Stichting Openluchtspelen Roderwolde hierom aandacht te spelen aan het honderdste geboortejaar van Van der Velde, en daar gaven zij maar al te graag gehoor aan.

 

Wat: Openluchtspel Roderwolde
Wanneer: vrijdag 24, zaterdag 25, dinsdag 28 en woensdag 29 augustus
Waar: voormalige pastorietuin te Roderwolde
Info: www.openluchtspel.nl.