Opmaat theaterspektakel om in te lijsten

veenhuizen pauper paradijs 2

VEENHUIZEN – Als de voortekenen niet bedriegen zal het een heel feest worden in 2015 in het gevangenisdorp Veenhuizen. Dan namelijk is het voornemen om 30 tot 40 optredens te verzorgen van het theaterspektakel Het Pauperparadijs. Afgelopen zaterdag vond de aftrap plaats in de binnenplaats van het Gevangenismuseum. Maar liefst 1500 bezoekers genoten van de entourage, de optredens en de randactiviteiten die werden georganiseerd.

Het Noord Nederlands Orkest verzorgde een bijzonder goed concert dat luisterde naar de titel ‘De Opmaat..Het Pauperparadijs’ en bracht muziek van Schubert, Mozart en diverse muziekstukken uit de filmwereld. Ook werd de introductiemuziek van het theaterspektakel gepresenteerd door Lavalu. Schrijfster van het boek Het Pauperparadijs Suzanna Jansen was aanwezig. Zij gaf aan dat 100.000 Nederlanders op 1 of ander manier verbonden waren aan Veenhuizen. ‘Veenhuizen is een verhaal van ons allemaal. Paupers en armoedzaaiers uit het gehele land werden in dit dorp en op deze plek opgevoed tot ‘betere’ mensen. Op hoogtijdagen woonden zo’n 3000 mensen in dit gesticht. Met het theater in 2015 willen we dat verhaal terugbrengen naar Veenhuizen,’vertelde zij de toehoorders.

Dat deze komende activiteiten een meer dan regionale uitstraling hebben mag duidelijk zijn. Om de benodigde gelden bijeen te krijgen heeft ook stad Amsterdam enige financiën voor het doen slagen van dit project op tafel gelegd. De komende tijd zullen in tal van grote steden in ons land portretten worden opgehangen van ‘Paupers’ uit het verleden. Bekende namen als Philip Freriks, Alexander Pechtold, Willeke Alberti en Ruud Lubbers konden hun overgrootouders terugvinden in de analen van de dorpsgeschiedenis. Burgemeester Hans van der Laan van de gemeente Noordenveld was natuurlijk ook aanwezig. Als vurig pleitbezorger van het dorp gaf hij aan dat het Veenhuizen en zijn inwoners deel uit maken van een bijzondere ontwikkeling. ‘Leuk als je daar woont en er onderdeel van uit maakt. Natuurlijk geven 30 optredens ook overlast en problemen zullen we proberen op te lossen, maar er staat ook veel tegenover. Veenhuizen komt landelijk in het nieuws en daar mag je best trots op zijn,’ aldus van der Laan. Het openluchtconcert werd door de aanwezigen bijzonder gewaardeerd.

Met dit eenmalige concert wilde de provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld alvast aandacht genereren voor het theaterspektakel Het Pauperparadijs dat in juli en augustus 2015 in Veenhuizen zal worden opgevoerd. In haar bestseller Het Pauperparadijs laat Suzanna Jansen zien dat Veenhuizen en Drenthe een belangrijk deel van onze vaderlandse geschiedenis vertegenwoordigen. De Koloniën van Weldadigheid kunnen gezien worden als een vroeg model van de verzorgingsstaat. Deze belangrijke geschiedenis en de parallel met de actualiteit vormen een prachtige inspiratiebron voor het theaterspektakel.