Oranje Stichting Roden wil vijftigste verjaardag Koning groots vieren

Koningsdag 2017 met veel speciale tintjes
RODEN – De voorbereidingen op Koningsdagviering in Roden zijn al lang weer in volle gang. ‘We zijn in november 2016 al voorzichtig begonnen. Nu gaat het ook snel hoor richting april. En we moeten elk jaar weer een heleboel zaken regelen.’ Aan het woord is Sieny Mulder, voorzitter van de stichting. Zij maakt zich op voor haar laatste viering in functie, want ze stopt na vijftien jaar. Behalve dat is er nog reden voor een extra groot feest. Koning Willem Alexander viert namelijk zijn vijftigste verjaardag én de organiserende partij in Roden bestaat ondertussen dertig jaar. Ingrediënten voldoende dus voor een prachtige dag, donderdag 27 april.

Zou de Koning eigenlijk ook een pop – een opblaasbare Abraham –  in de tuin krijgen? ‘Waarom niet’, zegt Mulder. ‘Het zijn ook maar gewone mensen. Ik denk dat ze net als ons zeker aandacht aan deze mijlpaal zullen besteden. En nee, ze zullen inderdaad niet zelf met een pop aan de slag gaan. Daar hebben ze vast wel mensen voor, haha.’ Het moge duidelijk zijn, Mulder en haar team willen van 27 april weer iets heel moois maken. De lijnen zijn ondertussen uitgezet. ‘De kindervrijmarkt, de multiculturele markt, de kinderspelen en de seniorenmiddag staan ook nu weer op het programma. Vorig jaar was – ik kan het niet anders zeggen- een ramp. De regen verpestte de dag. Heel veel viel in het water. Je doet er niets aan, vervelend was het wel. Laten we er maar van uit gaan dat we nu de komende jaren weer droog weer hebben. Wat betreft de multiculturele markt, vorig jaar zag je daar toch veel nieuwe inwoners van Noordenveld op bezoek komen. We hebben de banden met Vluchtelingenwerk aangehaald en willen dat dit jaar opnieuw doen, zodat nog meer nieuwe Nederlanders elkaar kunnen ontmoeten. Verder is er op de markt nog plek voor goede doelen. Neem de Tsjernobyl Werkgroep. Die staan er al jaren en ze hebben elk jaar weer een prima dag. Aanmelden dus, het is zeker de moeite waard’, zegt Mulder, die verder in het kader van NL Doet zaken doet met school de Esborg in Roden. ‘Wat precies wil ik nog niet verklappen, maar ze maken iets heel leuks voor ons. De seniorenmiddag in Onder de Linden staat in het teken van cabaret en gaat écht terug in de tijd, vijftig, zestig jaar geleden. Dat wordt voor die doelgroep een feest der herkenning. De Albertsbaan hebben we niet in de plannen opgenomen, de opening om 10.00 uur zal daarom ook op het Heereborchplein plaatsvinden. Ballonnen mogen niet meer, we hebben vorig jaar een dansje gehad en we willen nu weer iets nieuws doen. Wat precies gaan we nu nog niet vertellen.’

Ondertussen hebben Het Wapen van Drenthe en Mo’s Café laten weten opnieuw zelf voor muziek te zorgen. ‘Zijn we heel blij mee. Scheelt ons simpelweg geld en regelwerk. Ondanks de regen van vorig jaar was het daar overigens erg druk’, kan Mulder zich nog goed herinneren, die ook (sport)verenigingen oproept zich bij de organisatie te melden. ‘Ze kunnen zichzelf prima presenteren of wellicht geld verdienen.’ Over de organisatie gesproken, het bestuur bestaat nu behalve Mulder uit Fikre Forsido, Ina Kuipers, Esther Smit, Willy Rijnberg, Rika Apol en Woudy ten Cate. ‘Toch zijn we op zoek naar versterking. Ik stop dus en een beetje verjonging zou geen kwaad kunnen. We zijn nu allemaal wat ouder en hebben zelf de kinderen al wat ouder. Dan verlies je beetje bij beetje het contact met de belevingswereld van jongere kinderen. En dat terwijl we daar dus best veel voor organiseren. Iemand met opgroeiende kinderen in het bestuur zou ideaal zijn’, besluit Mulder.

Zie ook www.oranjestichtingroden.nl. Mensen die zich willen aanmelden kunnen mailen en bellen: info@oranjestichtingroden.nl en 050-5014874.