Otto Huisman, voorzitter Stichting Veenhuizen Cultuur & Toerisme

‘Ik ben sinds kort voorzitter van Stichting Veenhuizen Cultuur & Toerisme en ben nog druk bezig met het kennismaken met de verschillende ondernemers die zich hebben verenigd onder de naam Veenhuizen Boeit. Op 2 september hebben wij met de verscheidene ondernemers een nazomerborrel. Voor mij is dat een mooie gelegenheid om met iedereen in contact te komen.

Het hoofddoel van de stichting is om Veenhuizen op de kaart te zetten. Dat willen we doen met behulp van de ondernemers, maar ook in goed overleg met de inwoners. We streven naar een breed draagvlak en we doen ons best om eenheid te creëren.
Een onderwerp wat heel erg leeft in Veenhuizen, is de toetreding tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Binnenkort zal hier een beslissing over worden genomen. Als de Koloniën van Weldadigheid in deze lijst worden opgenomen, kan dat een gigantische boost geven voor het toerisme in Veenhuizen. Als het zover is, moeten we daar als dorp klaar voor zijn. En dus is nauw overleg belangrijk.

Eén van de zaken waar Veenhuizen Boeit zich mee bezighoudt, is het Tourist Info Punt (TIP). Zo’n veertien vrijwilligers zetten zich iedere week in om gemiddeld 250 bezoekers per dag van informatie te voorzien. Zelf schuif ik ook één keer per week aan, om zelf ook een goed beeld te krijgen van het dorp. Het is heel knap wat al deze vrijwilligers op dagelijkse basis doen.

We gaan er met z’n allen positief in. Wanneer bekend wordt of de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO Werelderfgoedlijst komt, weet ik niet precies. Het moet volgens mij raar lopen, willen wij niet tot die lijst toetreden. Het ziet er dus goed uit.
Wat verder nog loopt, is de verkoop van verschillende gebouwen in Veenhuizen. Het Rijk wil deze graag van de hand doen en een consortium is geïnteresseerd. Of die deal doorgaat, is nog de vraag, maar wij staan hier positief tegenover. Kortom: er gebeurt van alles in Veenhuizen. Daar ben ik de komende tijd wel even zoet mee.’