Oud-Rodense behaalde wereldkampioentitels in Londen

Van paardrijden naar Obstacle Course Racing: Corien Jansen blijft onverminderd fanatiek

RODEN – Achttien jaar was ze actief in de paardensport. Zes dagen per week trainde ze, ontzettend veel uren gingen in de sport zitten. Maar aanrijding gooide roet in het eten. Corien Jansen ging niet bij de pakken neerzitten. Toen bleek dat paardrijden geen optie meer voor haar was, begon ze met hardlopen. Later kwam daar ‘Obstacle Course Racing’ bij, een loodzware sport waar een parcours wordt afgelegd met vele obstakels. Dat de sportieve Corien hier aanleg voor heeft, moge duidelijk zijn. Inmiddels is ze wereldkampioene en genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar op het Sportgala Drenthe.
Ruim twintig jaar woonde Corien in Roden, alwaar ze zowel de basis- als middelbare school doorliep. Haar ouders wonen er overigens nog steeds. Corien deed aan paardrijden en was hier bijna iedere dag geleden. Totdat ze acht jaar geleden op het voorrangsfietspad bij het hertenkamp in Roden van haar fiets werd gereden. Elf maanden moest ze concluderen dat ze haar favoriete sport niet meer kon uitoefenen. ‘Ik kon niet het paard niet meer op de juiste manier sturen, omdat mijn schouder niet meewerkte. Vandaar dat ik op den duur besloot te stoppen.’ Met pijn in haar hart verkocht ze haar paard, haar trailer en alles wat er bij hoort.
Op zoek naar een nieuwe sport, ontdekte ze het hardlopen. ‘Ik deed mee aan de clinics voor de Run van Roden. Onder leiding van Paul Oude Vrielink, werd ik klaargestoomd voor deze loop. Het hardlopen beviel goed, maar via een collega kwam ik in aanraking met Obstacle Course Racing’, vertelt Corien. Dit is een sport die bij velen nog onbekend is, maar zeker groeit in populariteit. Er wordt een parcours van doorgaans zo’n vijftien à twintig kilometer uitgezet, met vijftig tot zestig obstakels. De obstakels bestaan onder andere uit het klimmen over een muur, onder een net door kruipen of het lopen met een grindzak van 25 kilogram.
Corien merkte dat het haar goed afging. Naast enkele internationale overwinningen in de Strong Viking competitie in Fürstenau , Frankfurt en Amsterdam, startte ze in oktober 2018 op het WK in Londen. Daar werd ze wereldkampioen op de drie kilometer voor dames tussen de 30 en 39 jaar en won ze de vijftien kilometer voor dames van 30 tot 34 jaar.
Al deze prestaties leverden Corien een plek op het Sportgala Drenthe op. Als genomineerde in de categorie ‘Sportvrouw van het Jaar’, maakt ze op 11 maart kans om in de prijzen te vallen.
Toch is het opvallend dat de paardrijdster die moest stoppen vanwege haar schouder, nu met zware gewichten over een parcours rent en ondertussen nog over allerlei obstakels klimt. ‘Met mijn schouder kan dat prima’, zegt Corien. ‘Ik kan namelijk alle spieren in mijn schouder gewoon aanspannen, al moet ik sommige obstakels nét wat anders aanvliegen dan andere deelnemers. Maar het gaat uitstekend.’ Daarnaast is de sportvrouw pur sang bijna zeven dagen in de week aan het trainen. Een absoluut trainingsbeest dus.
Inmiddels woont ze al een tijdje in Nijestee (omgeving Meppel), alwaar ze ook werk in de buurt heeft gevonden. Haar nominatie is niet alleen een hele eer, maar het is ook een mooie manier om haar nog relatief onbekende sport wat meer te promoten. Op 11 maart moet blijken of Corien wordt uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar van de provincie Drenthe. In ieder geval is haar comeback als fanatieke sporter een pluim waard.

Overwinningen 2018

WK Londen(Engeland), 15 km dames 30-34 jaar, 100 obstakels
WK Londen(Engeland), 3 km dames 30-39jaar, 30 obstakels
Amsterdam Strong Viking marathon, 43km, 110 obstakels
Fürstenau (Duitsland) Strong Viking, 22km 50 obstakels
Frankfürt (Duitsland) Strong Viking, 22km 50 obstakels
Maurik, Spartan race, 20km, 40 obstakels
Nijeveen, 21,1km
Aqua Klimcross Sibculo, 21,1km
Terschelling trailrun 25km
Hunebedloop Havelte, 15km