‘Oude club’ staat bol van de gezelligheid

In the sportlight: Rederijkerskamer de Heidebloem

ZEVENHUIZEN – Ze bestaan al 140 jaar; Rederijkerskamer de Heidebloem in Zevenhuizen. Het is daarmee een van de oudste verenigingen van ons land. Oud wil echter lang niet altijd zeggen dat het versleten is. Of ouderwets. De Heidebloem is na al die jaren namelijk nog steeds springlevend. Zo werd onlangs een mooie website gelanceerd. Op vrijdag 3, zaterdag 4 en vrijdag 10 februari staan ze weer op de planken in het Hervormd Verenigingsgebouw in Zevenhuizen, steeds vanaf 20.00 uur. Gespeeld wordt het door Carl Slotboom geschreven ‘Edelweiss’. En wie er bij wil zijn: wees snel want de belangstelling is erg groot.
De Heidebloem heeft op dit moment zestien actieve leden. Ze spelen elk jaar weer drie avonden in eigen dorp en zijn ook beschikbaar om op locatie te spelen al gebeurt dat de laatste jaren wel wat minder. Behalve dit is de rederijkerskamer ook betrokken bij evenementen als de Billie Turf Toch en de wandelvierdaagse in Zevenhuizen, als vooral straattheater gebracht wordt. Veelal brengt Heidebloem komische kluchten in (ook vaak) drie bedrijven. Het grote verschil met vroeger is wel de taal. Heidebloem werd ooit opgericht om de Nederlandse taal onder de inwoners wat te verbeteren, nu wordt vaker en vaker in de streektaal gespeeld, om die taal ook in stand te houden. De kinderen van nu namelijk worden vooral groot gebracht met algemeen beschaafd Nederlands en daardoor driegt het Westerkwartiers te verdwijnen. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Zestien leden dus, van wie Jannie Ploeg met recht het boegbeeld genoemd mag worden. Jannie is namelijk al vanaf 1974 bij Heidebloem betrokken. ‘Ik ben ooit door Klaas Deelstra gevraagd’, laat ze weten. ‘Het eerste stuk waarin ik speelde was ‘De explosie in de daberklam’, dat stuk werd ook in zaal Deelstra gespeeld. Daarna zijn we verghuis naar Van Dellen, we hebben bij Pruim gespeeld en staan nu al weer heel wat jaren in het Verenigingsgebouw,’ Jannie speelde in de loop der jaren al heel veel verschillende rollen, ze was huishoudster, buurvrouw en dochter en volgende bovendien een schmink- en regiecursus. Nog steeds geniet ze. Zeker ook van de repetities. ‘Er wordt dan ontzettend veel gelachen.’
De andere leden van de club zijn Jan Kamminga (vanaf 2005), Jan Bruins (2003), Erik Russchen (2012), Brugt Vorenholt (1975), Sonja Rieskes (2000), Dineke Kuiper (1986), Linda Douwsma (2009), Rudie Kiesbrink (2008), Frouktje Postma (1989), Karin Sietsma (2011), Jos Veenstra (2015), Debbie Smit (2015). Gerda Beuving is er voor het eerst bij dit jaar en fluistert de hoofdrolspelers de tekst in als dat nodig is, Jan Kuipers is verantwoordelijk voor de kaartcontrole en Jelle Ploeg voor het licht en geluid.

In de rijke historie van de club speelden met name twee mannen een belangrijke rol. Oprichter was dus Cornelis Reijntjes, hoofd van de school in Zevenhuizen. Hij wist en vernam via zijn schoolmeesters dat het met de Nederlandse taal pover gesteld was en richtte daarom de Heidebloem op, zoals hij zich in allerlei opzichten bezig hield met de bewoners van Zevenhuizen. Hij organiseerde tal van cursussen, ook op cultureel gebied. Later speelde Klaas Deelstra een prominente rol. Hij was een halve eeuw de leider van de Heidebloem en schreef samen met Alida de Vries enkele prachtige revues. Tijdens het eeuwfeest kreeg de vereniging overigens een medaille van verdiensten van de gemeente Leek.
Edelweiss speelt zich af – hoe toepasselijk met de huidige weersomstandigheden- in de Oostenrijkse Alpen in hotel Edelweiss. In dat hotel zijn tal van bijzondere gasten aanwezig. Er is bijvoorbeeld een dames wandelclub en er is die toneelschrijver die wel graag een relatie zou willen met een van de vrouwelijke hotelgasten. Ook is er een vogelvriend met smetvrees en de klusjesman. Als laatstgenoemde wordt neergeslagen, de kabelbaan het begeeft en er tal van spullen gestolen worden, moet er wat gebeuren. Onder de hotelgasten bevindt een meneer van Interpol. Hij krijgt de opdracht de dieven te vinden. Vervolgens is iedereen in het hotel verdacht, al lijkt niet iedereen zich er erg druk om te maken.

De drie voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur in het Verenigingsgebouw. Wie een van de voorstellingen wil bezoeken, zal snel contact op moeten nemen met Dineke Kuiper (0594-631421) of Frouktje Postma (0594-632592).

Rederijkerskamer de Heidebloem
Oprichter: Cornelis Reijntjes
Leden: 16
Speelt: ‘Edelweiss’
Wanneer: 3, 4 en 10 februari (20.00 uur)
Locatie: Verenigingsgebouw, Zevenhuizen
Kaarten: 0594-631421 en 0594-632592.
Info:
www.heidebloem7huizen.jouwweb.nl