Oude postkantoor’ verkocht aan projectontwikkelaar

Roden Brandsma-2

‘We denken aan ongeveer twintig woningen’

RODEN – Zo onderhand werd het ‘oude postkantoor’ in Roden veel mensen in Roden een doorn in het oog. Na het centrum van Nieuw Roden leek ook Roden een soortgelijke plek te krijgen, een oord waar verpaupering op de loer lag. Dat probleem is nu opgelost, want projectontwikkelaar Danny van Leeuwen uit Groningen kocht het pand van PostNL. De bedoeling is om er maximaal twintig huizen te bouwen. Maar eerst wil Van Leeuwen feedback, ideeën en suggesties. ‘We willen mensen heel graag betrekken bij onze plannen’, zegt Van Leeuwen.

Het is niet toevallig dat Van Leeuwen het pand heeft gekocht. Eerder al kocht hij namelijk een pand van PostNL in Groningen, in de Ulgersmaborg om precies te zijn. Dit plan is tijdens de nieuwbouwbeurs gepresenteerd en tijdens de beurs waren alle twaalf woningen al onder optie. Op de plek waar vroeger post gesorteerd werd, wordt nu in juni gestart met de bouw. Door dit succes in Groningen heeft PostNL aan Van Leeuwen gevraagd ook eens naar het postkantoor in Roden te kijken. Als de plannen ontwikkeld zijn, zal Brandsma Makelaars de woningen gaan verkopen.

‘We denken aan een kleinschalig gevarieerd wijkje met rijwoningen en een aantal twee-onder-één-kap woningen’, zegt Van Leeuwen, die momenteel werkt aan een eerste plan en daarover in gesprek is met de gemeente Noordenveld. ‘Volgens het de randvoorwaarden van de gemeente zouden er maximaal 24 woningen kunnen komen. Zoveel willen wij echter niet realiseren. We gaan voor ruimte, voor kwaliteit. De locatie is prachtig en als mensen willen kopen, dan is het nu zeker het juiste moment. De prijzen? Dat kan ik nog niet exact zeggen. We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld een 2/1-kapwoning rond de twee ton. Het is echter wel afhankelijk van een aantal factoren waar we geen invloed op hebben. Zo moet er bijvoorbeeld nog archeologisch onderzoek gedaan worden’, zegt Van Leeuwen.

En daarmee lijkt de locatie ‘oude postkantoor’ eindelijk invulling te krijgen. ‘Er is in het verleden ook gedacht aan appartementen, maar daar is op dit moment geen markt voor. We gaan echt voor kwaliteit, en die boodschap heeft de gemeente ons ook meegegeven. Het is tenslotte wel een gezichtsbepalende plek in Roden. Daar gaan we terdege rekening mee houden, net als met de mening van de buurt, van omwonenden. Wat vinden zij? In dat kader heb ik zelf al wat gesprekken gevoerd.’

Van Leeuwen legde de plannen voor aan Brandsma Makelaars. ‘Er was meteen een klik. We hebben de volgende dag uren met elkaar gesproken en dus gaan zij straks de woningen verkopen’, zegt Van Leeuwen, die zichzelf een kleine projectontwikkelaar noemt maar ondertussen toch al heel wat aardige projecten achter zijn naam heeft staan. ‘We zaten eigenlijk meteen op één lijn’, zeggen ook Diana IJtsma en Afra Peerdeman van Brandsma Makelaars.

Van Leeuwen verwacht over een week of drie zijn eerste plan te kunnen presenteren. ‘Let wel, het is echt een eerste plan. De architect is bezig. Als het plan er ligt gaan we zeker één of meerdere informatieavonden organiseren voor geïnteresseerden en buurtbewoners. Mensen mogen dan op de plannen schieten. Want nogmaals, wij staan erg open voor ideeën en suggesties. Graag zelfs. Net als we op zoek zijn naar een naam voor het plan. Iedereen in Roden weet wel waar het ‘oude postkantoor’ is, maar we zouden dit plan graag een naam geven. De meneer of mevrouw die met dé naam komt, krijgt van ons een dinerbon’, belooft Van Leeuwen.

Als het aan Van Leeuwen en Brandsma Makelaars ligt, worden er snel knopen doorgehakt. ‘Wij denken dat de gemeente achter onze plannen staat. Het zou voor Roden een mooie impuls zijn. Laten we eerlijk zijn. Aan de andere kant zijn er gewoon nog zaken die nog geregeld moeten worden. Er zal een bestemmingsplanwijziging moeten komen bijvoorbeeld. Wij hebben er echter vertrouwen in dat we dit tamelijk snel kunnen realiseren. En wat betreft de animo, ik denk echt dat mensen er bij dit project snel bij moeten zijn. De locatie is echt prachtig; dicht bij het centrum, maar toch net uit de drukte. We bouwen ruim en gaan er echt iets moois van maken.’

Mensen die ideeën hebben, met vragen zitten of nu al geïnteresseerd zijn, kunnen vanaf vandaag contact opnemen met Brandsma Makelaars, gevestigd aan de Nieuweweg 1A in Roden. Telefoon: 050-5018330. Mailen kan natuurlijk ook: info@brandsmamakelaars.nl.

Een ieder kan zich (vanzelfsprekend vrijblijvend) inschrijven voor dit project. Men krijgt dan een inschrijfnummer. Op volgorde van binnenkomst wordt een woning toegewezen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!