Oudste inwoner van Nederland Ebeltje Boekema-Hut overleden

LEEK – De oudste inwoner van Nederland, Ebeltje Boekema-Hut, is op 110-jarige leeftijd overleden. Ze stierf zaterdagmiddag in verzorgingstehuis Vredewold in Leek, waar ze woonde.

Ebeltje Boekema-Hut werd op 31 augustus 1911 geboren in Zevenhuizen. Haar vader runde een agrarisch bedrijf. In 1935 trouwde ze met Lammert Boekema. Samen namen ze de boerderij over. Ze kregen vier kinderen.

Haar man Lammert overleed op 28 maart 1990 op 80-jarige leeftijd. Sindsdien verbleef ze in verzorgingstehuis Vredewold in Leek. Het lijkt erop dat oud worden in de genen zit: de moeder van Ebeltje was met 97e de oudste inwoonster van Leek en haar overgrootmoeder werd 101 jaar oud.

Ebeltje Boekema-Hut droeg de titel ‘oudste inwoner van Nederland’ sinds mei 2021. Het absolute record staat niet op haar naam: die titel is in handen van Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen, die 115 jaar werd en in 2005 overleed. Wie zich nu de oudste inwoner van Nederland mag noemen is nog niet duidelijk.

Dankbaar en tevreden zijn is het geheim van oud worden volgens Ebeltje: https://dekrantnieuws.nl/het-geheim-van-oud-worden-dankbaar-en-tevreden-zijn/