‘Over complotdenken en een verdwenen agendapunt’

Politiek Noordenveld

RODEN – Geert Willems is de luis in de pels van politiek Noordenveld. Hij bezoekt vrijwel elke politieke bijeenkomst en vormt zich vervolgens een eigen mening.

Verdwijnt punt 6 van de agenda van de Raadscommissie…? Waar was ik zaterdagavond? Om met de laatste vraag te beginnen. Ik zat met mijn Janny in het afgeladen volle, knusse Theaterzaaltje in de Winsinghof. De voorstelling heette ‘Kom Plot’ en was een intelligente onemanshow van de acteur/cabaretier George van Houts. Janny was jarig en dit was mijn belangrijkste cadeautje. Het beviel goed… beter dan mijn andere cadeautje… een koppel Kitschvazen… die ze nu alleen nog wil overschilderen…Die George van Houts is me d’r eentje… Intelligent… vorig jaar veroverde hij de titel de slimste mens. Hij heeft ook overal verstand van. Met de theatergroep de Verleiders maakte hij de vastgoedfraude inzichtelijk, onder de titel ‘Slikken en Stikken’ de farmaceutische maffia en met Door de bank genomen stelde hij de macht van de banken en bankiers ter discussie… Het laatste zo helder en duidelijk dat zij door de regering en de kamer werden uitgenodigd tekst in uitleg aldaar ter plekke te geven. Dit leidde weer tot kamervragen en de WRR kreeg opdracht het verder uit te zoeken. In het befaamde theaterzaaltje van Ids Dijkstra (zelf uiteraard ook aanwezig) was George op dreef, door met beelden deskundige commentaren en zijn befaamde boeiende verteltrant ons deelgenoot te maken in Kom Plot theorien over de gang van zaken bij de moord op John F. Kennedy en de vliegtuiginslagen in het WTC New York op 9/11 2001… Ik heb goed opgelet en weet nu er eindelijk het fijne van. Ik ben dus nu ook een complotdenker en kan als zodanig door mijn lezers en de plaatselijke politici als een soort fantast ter zijde gezet worden. Nu is George van Houts niet de eerste de beste. Ik ook niet verbeeld ik me… George ken ik… en U misschien ook wel als Peer van Eersel in de VPROradioserie ‘ Radio Bergeijk’. Van 2001-2012 op Radio een. Nadeel is wel, dat ik nu meer dan ook geneigd ben de gemeentelijke politiek als complotgevoelige materie  te wikken en te wegen…

Dan kom ik bij de eerste vraag… Is agendapunt 6 nu wel of niet gesneuveld op de agenda van de Raadscommissie. Het punt betreft het onderzoeksrapport van BMC over de organisatie en financien van het Landgoed Mensinge. Even de voorgeschiedenis. Ids Dijkstra, de directeur was met het Stichtingsbestuur bij de gemeente Noordenveld en zijn bestuurders langs geweest met De Noodklok. Dat schudde de politici wakker. De Stichting was in financiele nood geraakt. De politici en wethouder Alex Wekema schrokken er voor terug. Ids en de zijnen werden gedwongen enige tijd de deuren van Mensinge te sluiten voor publiek. Met het nodige gekrakeel van publiek, vrijwilligers en cultuurconsumenten. Besloten wordt dan vrijwel automatisch een onderzoeksbureau (dit keer BMC) de taak te gunnen een rapport te doen uitkomen. Dat rapport is er inmiddels. Het staat al een tijdje op de gemeentelijke site en LGN heeft het hele rapport inmiddels ook op haar site staan. Wat er in staat weten we dus. De gemeente bood onvoldoende sturing om de ’te Brede Gemeentelijke Opdracht uit te voeren… Nu staan er ook nog wel wat aanbevelingen in, in dezelfde mistige rapporten taal. Wekema zei heel optimistisch dat uitvoering van de aanbevelingen in gezamenlijkheid moest… Dat is echter niet de reden dat de bespreking van het rapport in de vertrouwelijke sfeer is blijven steken. De werkelijke reden is dat Wethouder Wekema, Ids en bestuur een totaal andere interpretatie aan het rapport geven. Hopen dat ze elkaar kunnen vinden. Mocht dat niet gebeuren, dan moeten we vrezen, dat de Cultuurgoederen en de overdracht daar van in een complot zijn terechtgekomen. Gevolg zou wel eens kunnen zijn dat deze cultuurgoederen zo prijzig worden, dat ze voor de gewone man (ik) of vrouw (Janny) onbetaalbaar worden. Tenzij je natuurlijk alles door vrijwilligers laat gebeuren. Lekker goedkoop, maar duurkoop als je de schaarse cultuurgoederen daaraan opoffert. De gemeente zou wel eens dieper in de buidel mogen tasten, wil ze de Cultuur definitief uit de gevaren zone laten verdwijnen… Lijkt me beter dan punt 6 van de agenda van de Raadscommissie te halen. Of het er alsnog op is gehandhaafd? Woensdag weten we het. Cultuurliefhebbers… Let op Uw zaak. Kijk Uw raadsleden dan op de vingers. U bent van harte welkom!