Overname heeft niet geholpen: Pluimveeslachterij Frisia Food in Haulerwijk gaat dicht

HAULERWIJK –  Pluimveeslachterij Frisia Food in Haulerwijk gaat per 1 oktober dicht. Het bedrijf dat zo’n 108.000 kuikens per dag slacht is zwaar getroffen door de coronacrisis, laat de directie weten. Ook de overname van vorig jaar door kipverwerker CFG Poultry uit Nijkerk heeft sluiting niet kunnen voorkomen. Het bedrijf telt 140 medewerkers waarvan bijna de helft uitzendkracht is.

Ook de verliezen in eerdere jaren hebben bijgedragen aan de sluiting van Frisia Food. Daardoor was het niet langer mogelijk om het ‘zelfstandig voortbestaan van Frisia te garanderen’, valt te lezen in een persbericht van de directie. Door de wegvallende vraag kwam de pluimveemarkt zowel nationaal als internationaal behoorlijk onder druk te staan. Ook kon Frisia voor de overname op termijn niet langer concurreren met Poolse en Oekraïense slachterijen, waar de kostprijs een stuk lager ligt. De overname vorig jaar door CFG Poultry had een einde moeten brengen aan die onrustige periode.

Het bedrijf uit Nijkerk werkte voor de overname al volop samen met de slachterij in Haulerwijk. Overname heeft niet mogen baten. Per 1 oktober valt het doek definitief voor Frisia Food in Haulerwijk waar gemiddeld 108.000 duizend kuikens per dag het loodje leggen. Al eerder was het onrustig in de slachterij. Werknemers van de pluimveeslachterij klaagde over een hoge werkdruk en het grote verloop onder uitzendkrachten. In januari probeerde het personeel in een petitie maatregelen tegen de hoge werkdruk af te dwingen. Naar verluidt wordt er gewerkt aan een sociaal plan voor de medewerkers. De directie zou daarover in gesprek zijn met vakbonden.  Ook zouden contracten over de levering van kuikens worden gerespecteerd en dat die na sluiting van de vestiging in Haulerwijk in goed onderling overleg worden voortgezet bij Plukon Food Group uit Wezep. Plukon zou een principeovereenkomst hebben gesloten met CFG om alle aandelen over te nemen. Of Frisia daar ook deel vanuit maakt is niet duidelijk. De Krant heeft Edwin Kuijpers, eigenaar van CFG, niet kunnen bereiken voor commentaar.