Pand Punt1 in Leek krijgt nieuwe naam en bredere bestemming

Leek Punt 1

Toneelzaal wordt omgedoopt in ‘Rodenburg Theater’

LEEK – Er is lang over gebrainstormd en op gebroed, maar de kogel is nu door de kerk: Het onder de naam Punt 1 aan de Rodenburg vooral als jongerencentrum en poppodium bekend staande pand krijgt een andere naam. En een veel bredere functie dan voorheen. Agora is vanaf 11 september – de dag van de officiële opening – de nieuwe naam van het dan als cultureel ontmoetingscentrum voor de hele bevolking van de gemeente Leek bedoelde pand. De maatschappelijke welzijnsorganisatie Noordermaat – de voortzetting van activiteiten die voorheen in De Oude Ulo plaats vonden – is er al een paar jaar gevestigd. Vooral echter de toneelzaal met een capaciteit van ruim honderd bezoekers zal, als het aan de initiatiefnemers ligt, in de toekomst veel intensiever worden gebruikt. Voorheen stond deze accommodatie, hoewel het theateraanbod ook toen al veel breder was, vooral bekend als pop-podium. Dat weerhield veel ‘ouderen’ er van, om er heen te gaan. Maar met de naamsverandering van deze zaal, die in de toekomst het Rodenburg Theater zal gaan heten, wil men deze hobbel uitwissen. Waarbij uitdrukkelijk wordt gestipuleerd dat het theateraanbod ook veel breder zal gaan worden.

Kortom: “Agora zal een echt cultuurcentrum voor iedere inwoner van Leek worden,”zeggen Noordermaat manager Olivier Micheneau, communicatie adviseur Robert de Wit en theaterprogrammeur Gabriël uit volle overtuiging. “Agora komt uit het Grieks en was in de oudheid de centrale plek waar het sociale en culturele leven zich afspeelde. Dat is precies ook onze opzet: we willen er een maatschappelijke, sociale en culturele plek voor echt iedereen in de gemeente Leek creëren. Het Theater Rodenburg wordt een evenementenzaal voor een breed publiek. Met toneel, theater, live concerten in alle genres – van pop tot klassiek – maar ook als ideale locatie voor het dieper in gaan op maatschappelijke thema’s. Echt multifunctioneel dus. De zaal, die voorzien is van alle faciliteiten – podium, geluid, etcetera zijn prima in orde – is ook heel geschikt voor lezingen en symposia. Verhuur aan het bedrijfsleven is daardoor eveneens een optie. Niet om winst te maken maar om kostendekkend te kunnen werken. Nogmaals: We gaan er met elkaar tegen aan om voor Leek een complete cultuurplek voor jong en oud en voor alle sectoren in de samenleving te creëren. En we herhalen het graag: Laagdrempelig. We willen met elkaar een inspirerende motor zijn voor alle doelgroepen. De locatie is met plenty gratis parkeerruimte ook ideaal. Laat de mensen maar komen.”

Achter de schermen wordt nu druk gewerkt om de officiële opening die op vrijdag 11 september plaats vindt, tot één groot feest te maken. Cultuurwethouder Ben Plandsoen zal dan om 16.00 uur de officiële opening verrichten met daarop aansluitend een breed en gevarieerd programma, binnen en buiten, voor iedereen.