Parcours ‘Good Old’ Marumer Omloop in ere hersteld

In de Spo(r)tlight: MaRun

MARUM – Zaterdag 24 september wordt voor de tweede keer de MaRun gehouden. Een mooie sponsorloop voor het goede doel. Vorig jaar wisten de enthousiaste lopers een bedrag van maar liefst 3.100 euro bij elkaar te wandelen. Of eigenlijk hardlopen, want de rode gezichtjes waren niet te tellen. Een bedrag dat ten goede kwam aan de Voedselbank Westerkwartier. Dit jaar is er gekozen voor Vrienden van De Hoorn als goede doel. “Cliënten van woonzorgcentrum De Hoorn kunnen wel een nieuwe duofiets met trapondersteuning gebruiken”, vertelt Arnold Boekema. “Dus hopen wij dit jaar een groot bedrag op te halen om deze ouderen weer in beweging te krijgen.”

Het is in ieder geval een mooie combinatie. Door te bewegen andere mensen ook helpen te bewegen. “We gaan inderdaad hardlopen om anderen op de fiets te krijgen”, bevestigt Boekema. “Het goede doel past perfect bij de MaRun. Sportief aan beide kanten én maatschappelijk betrokken.” Daarnaast doet de organisatie van de MaRun nog iets unieks dit jaar. Behalve een sponsorloop wordt er ook een recreatieve Farmers MaRun georganiseerd, waar we natuurlijk graag meer over willen weten. “De Farmers MaRun is een vervolg op de Marumer Omloop”, vertelt Boekema. “Dit hardloopevenement was altijd geweldig populair in Marum. Er waren edities bij dat er 700 mensen aan de start verschenen. Echter, zo’n 5 á 6 jaar geleden hield het opeens op te bestaan. Zonde eigenlijk, dus hebben wij besloten het parcours in ere te herstellen en er een Farmers MaRun van te maken. De lange route start, zoals de Marumer Omloop altijd heeft gedaan, aan de Noorderringweg en loopt door de landerijen via Trimunt terug naar de finish in de Marktstraat. Het parcours loopt langs boerderijen en aan de kant komt men verschillende landbouwwerktuigen tegen. Vandaar de Farmers MaRun.” Boekema heeft het over de lange route die tien kilometer lang is. Er kan ook gekozen worden om een parcours van vijf kilometer te lopen. Deze loopt via de Zethuisterweg, Trimunterweg, Natuurpad, Randel en de Hoornweg terug naar de finish in de Marktstraat. “Deelname aan de vijf kilometer kost 7 euro per persoon”, weet Boekema te vertellen. “Voor de 10 kilometer bedragen de kosten 9 euro, al krijgen mensen wel twee euro korting als ze zich inschrijven via de website www.marun.nl. Dat kan tot en met 23 september. Inschrijven kan echter ook op de dag zelf, al betalen mensen dan gewoon het volledige bedrag.” Café Marktzicht fungeert als verzamelplaats voor de hardlopers. Vanaf twee uur kan iedereen zich inschrijven voor één van de twee afstanden. “Zij krijgen dan een rugnummer met tijdsregistratie”, vertelt Arnold. “In de rugnummers zit een chip die uitgelezen wordt bij de finish. Wel moet ik daarbij zeggen dat het echt gaat om een recreatieve loop en niet zozeer een prestatieloop.” Grappend voegt hij daaraan toe: “Misschien dat de mensen die een snelle tijd willen neerzetten vooraan kunnen gaan staan.” De vijf kilometer start om 16.00 uur en de tien kilometerlopers vertrekken tien minuten later.

Maar terug naar waar het vorig jaar allemaal mee begonnen is, de MaRun sponsorloop. “En dat is natuurlijk ook het belangrijkste”, vindt Arnold Boekema. “Vorig jaar is er 3.123 euro opgehaald door de deelnemende kinderen. Het zou fantastisch zijn als we dat dit jaar weten te overtreffen.” De MaRun is ontstaan vanuit de kerkelijke gemeenschap van Marum die de behoefte voelde om een maatschappelijk evenement te organiseren. Samen met de basisscholen werd er al snel gekeken naar een sponsorloop. “Ook dit jaar doen basisschoolleerlingen in drie leeftijdscategorieën mee met de loop”, weet Boekema. “Zij zoeken voorafgaand aan het evenement zoveel mogelijk sponsors die ze per ronde sponsoren of voor een vast bedrag. We hopen natuurlijk dat zij zoveel mogelijk vrienden, familie en buren bereidt vinden om een duit in het zakje te doen en hun loop te sponsoren. Het zou mooi zijn als we een stijgende lijn te pakken kunnen krijgen en elk jaar een beetje weten te groeien.” De groepen 1 tot en met 4 beginnen om drie uur met hun sponsorloop. Maar natuurlijk niet voordat er een goede en gedegen warming up is gedaan. “Sport- en dansschool SDM uit Marum gaat de warming up verzorgen”, vertelt Boekema. “Dat doen ze overigens niet alleen bij de kleinsten, maar ook bij de andere groepen en de Farmers MaRun.” Nadat de kleinsten zijn vertrokken starten de groepen 5 en 6 om 15.15 uur en de oudsten uit de klassen 7 en 8 rond de klok van 15.35 uur.

Het belooft dus een sportieve zaterdag te worden in Marum, waar basisschoolleerlingen, hardlopers, sponsoren en bedrijven samen zorgdragen voor het realiseren van een duofiets met trapondersteuning voor woonzorgcentrum De Hoorn uit Marum. Mocht het bedrag van 2015 inderdaad worden overtroffen, dan is de kans zeer groot dat we de cliënten van De Hoorn binnenkort al fietsend kunnen begroeten. Naast een gezellige MaRun is dat eveneens een prettig vooruitzicht.

Wat: MaRun
Wie: Organisatie MaRun
Waar: Marum
Wanneer: zaterdag 24 september
Informatie:
www.marun.nl