Parkeerdiscussie Roden laait weer op

Raad van Noordenveld

De Provinciale Statenverkiezingen staan voor de deur en ik heb niet het idee dat het ook maar een beetje leeft. Dat begrijp ik uit mijn omgeving, waarin ik niemand er ook maar met één woord over heb horen reppen. Nou kan het zijn dat ik niet veel politiek-geëngageerde bekenden heb – en dat klopt deels ook – maar ik denk dat het sowieso niet heel erg leeft in de gemeente. Zelf heb ik, om toch een beeld te krijgen bij de verkiezingen, nog even een Kieskompas ingevuld. Dat viel niet mee, want over veel zaken heb ik nu eenmaal niet zo’n sterke mening. Hoe vaak ik op ‘neutraal’ heb geklikt weet ik niet, maar dat zal toch zeker een keer of tien zijn geweest. Aan het stemadvies wat ik vervolgens kreeg hecht ik nauwelijks waarde. Kortom: ik weet nog steeds niet wat ik volgende week ga stemmen.

Op de kandidatenlijst van de Provinciale Statenverkiezingen stonden een aantal bekende namen. Vooral uit linkse hoek overigens. Anita van den Noord en Otto Huisman staan namens GroenLinks op de lijst, terwijl Wietze de Wind namens PvdA op de lijst staan. Verder zien we nog een aantal Noordenvelders op de lijst staan, waaronder zelfs een Roner op de lijst van Forum voor Democratie. Ondertussen merkte Rik van der Es op Twitter heel terecht op dat de nummers één en twee van DENK beiden uit Rotterdam afkomstig zijn. ‘Benieuwd wat zij voor Drenthe kunnen betekenen’, stond er bij te lezen. Een terechte vraag. Desondanks ben ik niet zó benieuwd dat ik daadwerkelijk op één der voorgeschoven pionnen van Erdogan gaan stemmen. Dat dan weer niet.

Overigens staat volgende week tijdens de raadsvergadering van Noordenveld, een vrij opmerkelijk voorstel op het programma. Omroep Westerkwartier wil graag de omroep van de gemeente Noordenveld worden. Eind februari velde het college van Noordenveld hier al een oordeel over: Omroep Westerkwartier richt zich – hoe kan het ook anders? – op het Westerkwartier en niet op Noordenveld. De gemeenteraad van Noordenveld zal de aanvraag volgende week behandelen, maar ik kan me niet voorstellen dat zij tot een andere conclusie komen dan het college. Het was derhalve ook een vrij kansloze missie van de heren/dames van Omroep Westerkwartier, die in de gemeente Noordenveld niet te bekennen zijn. Dat zal volgende week ongetwijfeld nog aangestipt worden.

Ondertussen heeft u – op pagina 13 – kunnen lezen dat ondernemers aan de Heerestraat zich ernstig zorgen maken om het verdwijnen van parkeerplekken bij het busstation. En daarmee wordt de discussie rondom het parkeren maar weer eens aangezwengeld. Het werd er wel weer tijd voor, vind ik. Parkeren is in de gemeente Noordenveld wat Zwarte Piet is voor de Randstad. Iedereen heeft er iets over te zeggen, iedereen vindt er wat van en dé oplossing lijkt er niet te zijn. Ondernemers claimen – terecht – dat het verdwijnen van parkeerplekken consumenten gaat kosten. Roner inwoners claimen – eveneens terecht – dat het parkeren in de Heerestraat momenteel een zooitje is. De één ziet het parkeren in de Heerestraat het liefst per direct verdwijnen, terwijl een ander dat als een ramp zou beschouwen. Immers: klanten willen het liefst in de winkel parkeren. Nu gaat het in dit specifieke geval niet om parkeren in de Heerestraat, maar bij het busstation. Ik rijd er wekelijks heel vaak langs en er staan altijd auto’s. De parkeerplekken worden goed gebruikt. Dat zal de gemeente ook zien. Maar het college moet zorgen voor een aantrekkelijke entree van Roden en dat gaat nu eenmaal gepaard met het verdwijnen van parkeerplekken. Ik heb al eens eerder gezegd dat wethouder Henk Kosters – belast met de centrumontwikkeling – niet te benijden is. Daar blijf ik bij. Binnenkort zal de discussie ongetwijfeld weer verder oplaaien en gaan we zien of de parkeerplekken bij het busstation daadwerkelijk komen te vervallen. Nu er een brief naar de raad is verstuurd, mogen de partijen hierover een standpunt innemen. En dan wordt het interessant. Voor mijn gevoel interessanter dan de Provinciale Verkiezingen. Waarvoor ik overigens wél ga stemmen. Maar wat?

Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema