Pasen: genoeg te doen in Tolbert

In the sportlight: Volksvermaken Tolbert

TOLBERT – Eieren gooien, eieren zoeken en eieren eten. Het paasvuur maar ook tal van activiteiten in het kader van ‘Ei Ei Westerkwartier’. In Tolbert is het tijdens de paasdagen prima toeven. De organisatie is in de vertrouwde handen van uiteraard Volksvermaken Tolbert en Fredewalda en de Cazemier Boerderij. De uitdrukking dat er ‘voor jong en oud’ wat te doen is, gaat zeker op voor Tolbert beide dagen.

In Tolbert is tijdens de Paasdagen heel veel te doen, zeker als je het afzet tegen de activiteiten in omliggende dopen.  Uiteraard zijn er de bekende activiteiten van Volksvermaken op tweede paasdag, maar ook een dag eerder is er al genoeg vertier voor jong en oud in Tolbert. Dan ligt de organisatie met name bij het ook actieve stichting Fredewalda en is de Cazemier Boerderij middelpunt van de activiteiten. Volksvermaken eerst maar eens. De actieve club biedt weer van alles op maandag 17 april. Bij de Cazemier Boerderij zijn de gehele dag activiteiten voor jong en oud onder de paraplu van ‘Ei Ei Westerkwartier’(zie ook elders in deze krant). Deze activiteiten beginnen om 10.45 uur met de opening van de expositie ‘Van hoefijzer tot ABS, 150 jaren Smidts in Tolbert’. Tot de klok van 18.00 uur zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. In het naastgelegen dorpshuis wordt voor een natje en droogje gezorgd. In de middag organiseert Volksvermaken Tolbert een leuke paasactiviteit voor de jeugd. Men kan zich vanaf 13.30 uur inschrijven voor het eieren zoeken, het eierenlopen en eierengooien. De aanvang van dit alles is om 14.00 uur en ook deze activiteiten vinden plaats bij de Cazemier Boerderij aan de Hoofdstraat in Tolbert. Voor de allerkleinsten heeft de paashaas diverse eieren verstopt. Als dank voor het zoeken worden de vinders beloond met mooie prijsjes. Het eierenlopen is bedoeld voor kinderen tot en met acht jaar. De winnaars worden ook hier beloond, de bedoeling is dat er een zo snel mogelijk parcours wordt gelopen met een ei in een lepel. Het ei mag natuurlijk niet op de grond vallen tijdens het afleggen van dit parcours. Een leuk spel, waarin snelheid en behendigheid gevraagd wordt. Het eierengooien is verdeeld in twee leeftijdsklassen, de eerste groep is die van negen tot en met twaalf jaar, de tweede groep is bedoeld voor kinderen vanaf dertien jaar en ouder. De bedoeling is om dat twee personen een ei naar elkaar overgooien over een zo groot mogelijke afstand zonder dat het ei breekt. Het gaat dus bij deze activiteit om goed gooien en zeker om goed vangen. Het record van vorig jaar staat op liefst 35 meter, wie gaat dit afstandsrecord verbreken of blijft deze afstand voorlopig in de boeken? Ook is er het kampioenschap eieren eten. De regels zijn simpel: wie eet er de meeste op!

Tweede paasdag dan, ook dan is er weer genoeg te beleven in Tolbert. ’s Avonds om 20.00 uur wordt onder beheer van het Vuurbestuur van Midwolde het paasvuur ontstoken. Het vuur is aan de Traansterweg in Midwolde aan de noordzijde van de A7. Parkeren kan op jet industriepark Leeksterveld. Het parkeren is met borden aangegeven vanaf de rotonde bij de op- en afrit van de snelweg A7. Parkeren is gratis, dat geldt ook voor de toegang. Tijdens het paasvuur wort ook aan de inwendige mens gedacht. In de tent zijn de nodige hapjes en drankjes te koop. Mocht u zelf nog snoeihout of schoon hout, geen behandeld hout of stobben dus, hebben voor op de bult, dan kunt u dit zaterdag 15 april nog brengen tussen 09.00 uur en 15.00 uur. De kosten voor storten bedragen drie euro voor een auto met aanhanger en zes euro voor een trekker met wagen. Er is hulp voor bij het lossen aanwezig. Lossen kan zowel met handkracht als met behulp van een kraan die aanwezig is. Verder is er ook een trekker ter plaatse om de kar bij de paasbult te krijgen. Alles gebeurt overigens wel op eigen risico. Voor vragen over het brengen van snoeihout of andere vragen kan men terecht bij Jan Jaap de Boer: 06-55597635.

Nog even terug naar eerste paasdag, de expositie. In het kader van het 150-jarig bestaan is de expositie op poten gezet. Het betreft veen groots opgezette expositie die geopend zal worden om 10.45 uur, uiteraard door directeur Smidts zelf. Daarna is de expositie tot 17.00 uur (gratis) te bekijken en is er ‘Walk the Dog’, een rondwandeling voor baas en hond vanaf de Cazemier Boerderij in het buitengebied van Tolbert. Ook zijn, als het weer meewerkt, het oudste draaiorgel van Nederland ‘De Duif’ en een klein orgel te zien en te horen. Zij zorgen voor de muziek en kinderen mogen bovendien proberen zelf het kleine orgel in beweging te zetten en dus voor muziek te zorgen. Ook nu zijn er weer prijsjes te winnen. Onder leiding van Chris Veeze kunnen mensen ook deelnemen aan neutje schaiten en voor de kinderen zijn er leuke puzzelopdrachten in en rond de boerderij. Hotze Bonnema tenslotte, verzorgt eerste paasdag een snelcursus mollenvangen. Hij vertelt er bovendien leuke verhalen over. Bij de middagactiviteiten van Volksvermaken zal ook shantykoor Tolbert aanwezig zijn

Paasdagen Tolbert
Organisatie: Volksvermaken Tolbert/Fredewalda
Met: expositie, muziek, eieren gooien, eieren zoeken, eieren eten en een paasvuur.
Wanneer: Zondag 16 en maandag 17 april
Info: 06-55597635 en www.volksvermakentolbert.nl.