Patio’s én gezondheidscentrum Ronerborglocatie snel dichterbij

Afbeelding
actueel

Woningbouw in Noordenveld lekker in de lift

RODEN – Op dit moment ligt het ter inzage op het gemeentehuis: het voorstel voor de invulling van de Ronerborglocatie, de plek waar in 2008 de oude Mavoschool is afgebroken. Voor het gebied dat ligt tussen de H. Scheepstrastraat, de Nieuweweg en de Meester Wijchellaan is een plan ontwikkeld voor seniorenwoningen én een gezondheidscentrum. Of dat laatste er komt, hangt nog even af van de betrokken partijen. Zij willen graag samen één centrum, maar moeten het eerst eens worden over zaken als oppervlak en huurprijs. Lukt dat, blijft er plek over voor zo’n 10 woningen, slagen ze er niet in om de eindjes aan elkaar te knopen, kunnen er 17 levensloopbestendigewoningen gebouwd worden. Maar of het er nu 10 of 17 worden, wethouder Henk Kosters voorziet geen enkel probleem. “Er is ongelofelijk veel belangstelling voor patio’s op deze plek.”

Nu al staan er zo’n 20 liefhebbers op het lijstje dat bij de wethouder in de bureaula ligt. De Wind Groep, een projectontwikkelaar uit Drachten, schetste hoe de woningen eruit kunnen komen te zien: plat of een iets schuin dak, maximaal 2 woonlagen, gelijkvloers, geclusterd op een gebied ter grootte van een ruim voetbalveld, 1.4 hectare. Met die schetsen stond de gemeente vorig jaar op de nieuwbouwbeurs in Groningen en op de jaarbeurs in Roden. “De doelgroep is voornamelijk 55 plussers”, weet Kosters. “Mensen die nu alvast rekening houden met de toekomst. Kinderen hebben die de deur uit zijn, met z’n tweeën in een te groot huis zitten. Voor deze groep is een gelijkvloerse woning op loopafstand van het centrum ideaal. Of het een soort Noorderkroon 3.0 wordt?” Resoluut: “Nee. Beslist niet. Het zijn echt zelfstandige woningen maar wel voorzien van alle gemakken in de buurt.” De gemeente heeft bewust gekozen voor een flexibel bestemmingsplan. Woningen én een gezondheidscentrum. Het kan beide, het laatste is geen must. Of zoals de wethouder zegt: “Of het nu een combinatie wordt of het alleen bij woningen blijft, het maakt niet uit. Niets ligt vast. Het bestemmingsplan hoeft er in elk geval niet op aangepast worden.” De woningen (SCHETS) moeten tussen de 220.000 en 270.000 per stuk gaan kosten.

Mocht het gezondheidscentrum doorgaan, wordt het ‘t tweede in Roden. Afgelopen week tekende de gemeente een overeenkomst voor een zorgaanbiederscentrum aan de Woldzoom. Het idee van de participerende zorgpartners in het centrum aan de Woldzoom -Huisartspraktijk Statenlaan

Fysiotherapiepraktijk De Boer & Maschewski, Huisarts Groen, Huisartsenpraktijk Jongepier, BENU Apotheek, Mondzorg Roden, Inter-Psy, Icare, GGZ-Drenthe, Psychologiepraktijk De Jong, Haptotherapeut Douma, Diëtist Van Ramhorst en Logopediste Pater, red.- is het kunnen bieden van allerlei verschillende disciplines zorg onder één dak. Kosters: “De meerwaarde van zo’n centrum is dat alle kennis en faciliteiten geclusterd zijn op een plek. Nu zit alles verspreid door het gebied. Dat houdt uiteindelijk –gezien de alsmaar stijgende kosten- geen stand. Of twee gezondheidscentra niet wat teveel van het goede is? Nee. Dat denk ik niet. Er komt niets bij hè? Het zijn allemaal instellingen die nu ook al bestaan.” Maar goed, of het tweede centrum er komt is nog niet zeker. Dat hangt af of de verschillende betrokken partners het eens kunnen worden over zaken als financiën en oppervlak.” Binnen twee maanden moet duidelijk worden of het een go of een no-go wordt voor het gezondheidscentrum dat parallel aan de Nieuweweg zou komen te liggen. “Dan willen we definitief van de initiatiefnemers weten of het doorgaat. Hoewel de plannen ter inzage liggen op het gemeentehuis en er dus nog formeel bezwaar ingediend zou kunnen worden, verwacht de wethouder geen tegenstand. “In november vorig jaar hebben we de ontwikkeling van de Ronerborglocatie besproken met de omwonenden. De plannen zijn heel positief ontvangen”, weet Kosters. De gemeente gaat de woningen overigens niet zelf bouwen. Het is de bedoeling, nadat alle afspraken over bouw en ontwerp zijn vastgelegd, om de grond aan de De Wind Groep te verkopen.

Noordenveld heeft sowieso de wind er flink onder wat het bouwen van woningen aangaat. Kosters wil in April met het hele Oosterveld-verhaal –nieuwbouwwoningen in Norg- naar de raad. “Het hele pakket wil ik meenemen voor vaststelling. Van de overeenkomst met projectontwikkelaar Heijmans tot aan de exploitatie.” Nieuws dat ook Norger Jan Stroetinga aan de Krant bevestigde. Hij staat al jaren op de barricaden voor woningbouw in Norg waar naar zijn zeggen al zo’n 30 jaar niets nieuws gebouwd is. “Fantastisch nieuws toch?”, reageerde de 84-jarige Stroetinga uitgelaten. Ook in Peize worden successen geboekt. De laatste kavels aan de Lange Streeken zijn op dit moment in de verkoop. Kosters verwacht die in de loop van dit jaar allemaal kwijt te zijn. Daarna wil de gemeente bekijken of uitbreiding naar de zuidkant van Peize, richting Achteromweg, mogelijk is. En dan hebben we nog de woningen aan Roderveld IV in Roden. Ook dat verloopt tot dusver lekker. “Op één avond zijn we 15 opties voor kavels kwijtgeraakt”, vertelt Kosters trots. “De rij langs het bos zijn we al helemaal kwijt. Langs de Hullenweg zijn er nog een paar kavels over, maar ik verwacht dat dat tegen het einde van volgend jaar ook vol zit.” Zodra de Ronerborglocatie in Roden is afgevinkt, wil de gemeente het terrein van de voormalige bibliotheek aan de Boskamp bekijken. Het is de bedoeling om daar sociale huurwoningen te realiseren en een deel, afhankelijk van de behoefte, woningen in de vrije sector. Wonen én oud worden in Noordenveld was nog niet eerder zo dichtbij.

UIT DE KRANT

Lees ook