Paul Hogerheide

MMH Paul Hogerheide

Naam: Paul Hogerheide

Functie: (Interim)voorzitter Toneelgroep Feniks, Roden

“Ik kom uit Limburg maar woon vanwege mijn werk al vanaf 1979 in Roden. Hier heb ik in 1998 de toneelgroep Feniks opgericht. Eerder al speelde ik zelf ook toneel, bij Atovero, maar een speciaal op de jeugd georiënteerd toneelgezelschap was toch mijn grote droom. Want ik was in Limburg een wat verlegen en stotterend jongetje dat door toneelspelen veel meer zelfvertrouwen kreeg. Eigenlijk wilde ik graag naar de toneelschool, maar daarvoor was mijn accent te Limburgs en mijn vooropleiding te gering. Tja, zo gaan die dingen, maar ik heb die achterstand later ingehaald en er mijn eigen vorm aan gegeven. Want mijn ideaal is en blijft om de jeugd middels Feniks goedkoop een basistoneelopleiding te geven. Ik wil hun de kans bieden om te ontdekken of toneelspelen iets voor hen is. Dat kun je het beste doen door ieder lid – we hebben drie groepen: van 8 tot 12 jaar, van 11 tot 14 jaar en van 14 jaar en ouder – zoveel mogelijk toneel voor publiek te laten spelen. Voor velen is dat een prachtige ervaring waarvan ze in hun verdere leven alleen maar profijt zullen hebben, ook al ‘breken’ ze niet door. Toch gebeurt het regelmatig dat door Feliks opgeleide toneelspelers via gerichte professionele opleidingen verder kunnen doorstromen. Daar ben ik best trots op. De drie groepen die ik al vermeldde repeteren in het seizoen – dat loopt van september tot en met juni – op afzonderlijke tijdstippen in het Activiteitencentrum De Dobbe aan de Koerskamp in Roden. De jonge toneelspelers, die niet alleen uit Roden maar uit de hele regio komen, zijn momenteel druk doende de puntjes op de i te zetten met het instuderen van het toneelstuk ‘Spijt’, een bewerking – met muziek! – van het bekende pesten-boek van Carry Slee. Op 23 april vindt de première in Onder de Linden in Roden plaats.

Behalve onze drie toneelspelersgroepen hebben we ook een afdeling ‘Levende Standbeelden’. De deelnemers daaraan treden regelmatig op; zo is op Koningsdag – 27 april – het duo Ot en Sien in het centrum van Roden te bewonderen.

Ik ben momenteel niet alleen regisseur maar ook interim voorzitter, dit vanwege ziekte van de huidige voorzitter. Maar als er kandidaten voor deze functie zijn, wil ik die graag inwijden. Weet je, het is belangrijk dat ik als regisseur ‘tegenspel’ krijg. Meer over Feniks weten? Klik dan onze site www.fenikstoneel.nl eens aan. Mij bellen kan ook: 06-36437994.”