‘Peerdespul in Roderwolde’

Foto Roel en Pieter 2015

RODERWOLDE – In Een was het onlangs een nieuw fenomeen, een openluchtspel. In Roderwolde weet men al niet beter meer. Daar wordt elk jaar weer een openluchtspel gebracht, vier keer zelfs. En steevast zijn de tribunes prima gevuld en weet het gezelschap vaak zelfs criticus Jacques d’Ancona te boeien. Een teken dat er kwaliteit geleverd wordt en dat honderden mensen elk jaar weer uitkijken naar wéér een openluchtspel. Dit jaar wordt op 21 en 22 én 25 en 26 augustus ‘Wat een Peerdespul’ opgevoerd. Het is al het 54e (!) openluchtspel in Roderwolde. Met andere woorden: waar een klein dorp heel lang al groot in kan zijn.

Ondertussen zijn alle invalswegen richting Roderwolde al weer enige tijd voorzien van de zo bekende gele reclameborden van het openluchtspel Roderwolde. Er is al maanden druk gerepeteerd – aanvankelijk gebeurde dat met de lichtjes van de mobiele telefoon, later uiteraard met goed licht- en het decor is nagenoeg afgerond. Over dat decor: het openluchtspel in Roderwolde is van, voor en door het dorp. En dus worden zelfs de decorstukken vrijwel allemaal zelf gemaakt. Ook dat maakt het openluchtspel in Rowol zo uniek. Dit jaar heeft de zo terecht geroemde bouwcommissie – Gerard Barels, Rene Albers, Roelof van Zonneveld, Peter Hut, Hendrik Speelman, Roelof ter Steege en Arjen Speelman – naast dus het decor, in samenwerking met de geluidscommissie, een nieuw onderkomen gerealiseerd voor de geluidsinstallatie. Dit maakt dat de bezoekers straks worden voorzien van een kwalitatief nóg beter geluid tijdens de uitvoeringen, stilstand is immers achteruitgang en geluid speelt een cruciale rol tijdens dit soort voorstellingen. Nog iets: ook de toiletvoorzieningen zijn gemoderniseerd en toegankelijker gemaakt voor zeker de wat oudere bezoeker. Een teken dus ook weer dat de vrijwilligers van het openluchtspel bepaald niet stil gezeten hebben.

Dit jaar wordt op 21 en 22 en 25 en 26 augustus dus alweer het 54e openluchtspel in Roderwolde opgevoerd. Dit jaar is gekozen voor een stuk van de bekende, Drentse schrijver Herman van der A, een icoon op dit gebied. In Roderwolde koos men voor ‘Wat een Peerdespul’. Het verhaal gaat over Klaas Siebring, die samen met zijn broer Geert veeboer op het ‘olderlijk stee’ is. Maar Geert heeft altijd al meer met paarden dan met koeien gehad. Hij vroeg als kind al eens een paard voor zijn verjaardag. Zeer tegen de zin van Klaas heeft hij ongeveer een jaar geleden dan eindelijk ook een paard gekocht. Dit zorgt voor de nodige spanningen tussen de broers. Zeker als er ook nog een aantal dames zich met hun zaken gaat bemoeien. En Evert laat ondertussen zijn kansen natuurlijk ook niet zomaar onbenut.

Eén ding is zeker: alle ingredienten zijn weer aanwezig om er zoals altijd in de laatste week van augustus weer een spektakelstuk van de maken in het dan nog sfeervollere en mooiere Roderwolde. Hoewel de data dus vastgesteld zijn, heeft de organisatie 24 en 30 augustus als eventuele uitwijkdata vastgesteld. De kaartverkoop is ondertussen al weer enige tijd gestart, en er zijn al heel wat kaartjes van de hand gegaan. Wie er dus straks nog bij wil zijn, moet snel zijn.

Behalve de hoofdrolspelers die straks op het podium staan, spelen natuurlijk veel meer mensen een voorname rol in het welslagen van het evenement. Wat te denken van Harrie Heuker, Arjen Speelman, Hedzer Stelma en Mark Venekamp, die voor het licht en geluid zorgen en vergeet ook Anneke Heuker en Janet Barels niet de dames zorgen voor de grime, zodat de hoofdrolspelers zich alleen maar met hun rol bezig hoeven te houden.

Voor Roelfiena ter Steege zal het 54e openluchtspel een heel bijzondere editie worden. Hoewel ze al lang bij het openluchtspel betrokken is, wordt dit jaar haar eerste als voorzitter. En dat zal best enige spanning veroorzaken. Behalve voorzitter is Ter Steege overigens ook regisseur van het stuk. Met Ter Steege dus op de bok en met de rest van het bestuur – Tineke Veldhuis, Roelof Blomsma, Hendrik Speelman, Peter Hut, Gerard Barels en Janet Talens- zit het wel snor met de toekomst en kan Openluchtspel Roderwolde er weer jaren tegenaan. Zoals we dat gewend zijn. Zoals Roderwolde en wijde omgeving gewend is.

Openluchtspel Roderwolde
Stuk: ‘Wat een Peerdespul’
Data: 21 en 22 augustus, en 25 en 26 augustus
Uitwijkdata: 24 en 30 augustus
Website:
www.openluchtspel.nl
Info: Tineke Veldhuis (050-5034152) en info@openluchtspel.nl