Peize en Roden handhaven zich definitief; Haulerwijk recht de rug en snoept punt van LEO

Zondagvoetbal

Peize en Roden handhaven zich definitief;  Haulerwijk recht de rug en snoept punt van LEO
REGIO – Met nog twee ronden te gaan worden de ‘prijzen’  verdeeld.  Peize heeft geen prijs dit seizoen, maar krijgt we alle eer. De blauwhemden zijn al zeven seizoenen achtereen tweede klasser en daar komt een achtste seizoen bij. Roden heeft zich ook defintief gehandhaafd.  Dat geldt nog niet voor Actief na de nederlaag tegen FC Assen.  In 4B won GOMOS de slag van Zevenhuizen (zie verslag elders).  Haulerwijk snoepte een meer dan verdiend punt van LEO. Hoogkerk hoopt nog steeds op een wonder in de strijd om de titel. De Wilper Boys maakt nog kans op de derde plaats, die recht geeft op nacompetitie.
Peize speelde zich op eigen kracht veilig tegen HODO. Overtuigend ging het niet in Hollandscheveld, dat nog in acute degradatienood is en vecht voor de laatste kansen. Peize besliste de strijd in de eerste helft. Tom van Leijsen kopte een vrije bal van Ronald Sloots achter de keeper: 0-1. En daarmee was ook alles gezegd. Peize voetbalde ondermaats, terwijl HODO niet veel beter kon. Na rust kregen de gasten iets meer ruimte, maar wisten daarvan niet te profiteren. De thuisclub kreeg wel kansen, maar zag steeds Lennart Renkema op zijn weg. De muzikale doelman, die enkele wereldreddingen verrichtte, pakte de punten voor Peize.  Overigens maakte Peter Hars zijn debuut. Hij verving met verve Jarco Westerhof. Voor de blauwhemden zit een periode er niet meer in. “Ik had gedacht dat er meer in zou zitten, maar in bepaalde fases waren we niet scherp genoeg”,  zei Frank Konneman.  Maar de tevredenheid overheerste: “We zijn al zeven seizoen achtereen tweede klasser”.
Roden kende een droomstart bij TEVV. De Roners leidden na 22 minuten al met 0-3. Roden-trainer Wietze de Jong prees topploeg TEVV, maar wist dat het achterin kwetsbaar was. De Roners profiteerden in de omschakeling. Vincent van Santen, Bert Roede (kopbal) en Luuk Keizer (randje buitenspel) tilden de stand hoog op. Roden kwam wel goed weg bij een schot op de paal. En op slag van rust viel nog de 1-3, zodat het even onrustig werd in de kleedkamer. TEVV moest in de tweede helft komen en zette even de klem erop. Maar weer was Roden sterk in de omschakeling, maar wist aanvankelijk niet nummer vier te fabriceren. Van Santen schoot tegen de keeper aan, terwijl Robin van der Tuin naast kopte. De 1-4 viel alsnog dankzij Keizer. TEVV zette oude rot Kral (47 jaar) nog in. De gasten raakten niet in paniek en maakten er nog eentje (Robin van der Tuin): 2-5. Roden is officieel veilig. “Ik ben tevreden als promovendus”, was de reactie van Wietze de Jong.
Actief is nog niet veilig. De 1-0 nederlaag tegen FC Assen had nog geen dramatische gevolgen doordat Zwartemeer ook niet verder kwam dan een punt.  Het was overigens een wedstrijd in de Drentse hoofdstad die geen winnaar verdiende. In de 93e minuut stond het nog 0-0. Maar in de 94e minuut toch nog de 1-0 voor de Assenaren. Een bal werd van ver in de zestien gepompt. Door een misverstand viel de bal in het doel. Het was in feite een bal voor de keeper, maar deze doelman, Peter van der Sluis trof verder geen blaam, want met enkele reddingen voorkwam hij al eerdere tegenstreffers. Aan de andere kant had Actief ook stiekem met de punten aan de haal kunnen gaan. Met nog twee duels te gaan hebben de Eeldenaren nog een marge van vier punten op Zwartemeer dat het zondag moet uitvechten met Assen. Actief gaat dan op visite bij kampioen Germanicus.
Haulerwijk is bezig met een ontsnappingsroute. De opgefleurde Stellingwervers waren zelfs op weg naar een reuzenstunt tegen lijstaanvoerder VV LEO door een 2-0 voorsprong te nemen. Na 90 minuten stond er 2-2 op het bord. Grote man aan Hichte-zijde was Tim van der Velde, die al na acht minuten succes had. Vijf minuten later wist hij in een een tegen een-situatie niet te scoren, maar even later maaide de keeper uit Loon over de bal heen en was het wel raak. Haulerwijk zat daarmee op rozen. Vanaf dat moment begon Loon te voetballen en kwam Haulerwijk onder druk. Nog voor de pauze stond het weer gelijk. Maar ook na de pauze domineerde de thuisclub en kwamen de gasten enkele keren met de schrik vrij. Met name Gerrie Mulder-sterk op dreef- had de 3-2 op de schoen. In de laatste minuut kreeg VVH het deksel nog bijna op de neus. Johannes Liemburg voorkwam een nederlaag. Haulerwijk heeft de rode lantaarn overgedragen. “Ik denk dat we de nacompetitie nog wel kunnen halen”, zegt Theo Donker.
Een galavoorstelling. Jur Smit van Nieuw-Roden wond er geen doekjes om, over de eclatante 6-0 tegen Smilde. Beide clubs konden vrijuit spelen. “De instelling van Nieuw-Roden was een keer zo groot als die van Smilde. Tenslotte ga je de wei in om te voetballen en proberen te winnen”, vindt Smit essentieel. Het was geen ‘Drenth-show’. Sander Drent speelde zelfs slecht. Andere namen kwamen boven zoals Peter Woldendorp die zijn eerste twee doelpunten van het seizoen scoorde. Ook Robbin van der Molen en Koen van Os deelden in de score. Na het missen van een penalty van Sander scoorde tweelingbroer Wilco in de rebound. En nummer zes mocht dan Sander scoren die erom smeekte. “Hij schreeuwde als een kind om de bal, iedereen gunde hem dit doelpunt”.
Hoogkerk had een lastige middag in Eenrum, maar zakte wel af naar het zuiden met de winst in de kofferbak: 1-2. Thuis won Hoogkerk ook nipt van de promovendus. Hoogkerk had het ook lastig met het gras, dat tot de knieën zo hoog stond. Jean Marc Balsters scoorde diep in de tweede helft de 0-1 en na de 0-2 van Marten Wobbes dacht iedereen ‘over en uit’. Maar even later werd zomaar een penalty gegeven aan de Roodbaadjes, die de keeper verzilverde. Het bleef bij de benauwde 1-2. Komende zondag verwacht Heiko van den Berg rare uitslagen, aangezien half Noord-Nederland in de Kuip zit. Hoogkerk heeft daar zelf geen last van.
SVMH liep al vanaf het begin achter de feiten aan bij MOVV dat voor de titel strijdt en er meer voor ging dan SVMH dat zich nog moet redden. Het was vooral tegenhouden geblazen voor de Niebert/Nuis-brigade. Jeff Aalders kreeg de complimenten dat het bij rust bij 3-0 bleef. SVMH deelde slechts plaagstootjes uit. Het werd uiteindelijk 5-2. “Positief is dat we uit weinig kansen nog twee keer scoorden”, vond Patrick van Nimwegen op zijn plaats. Die doelpunten werden gemaakt door Halbin Wiersema. SVMH heeft nog altijd drie punten nodig. Dat moet dan gebeuren in de laatste twee wedstrijden.
De Wilper Boys was voorbereid op een lastige thuiswedstrijd tegen Fochteloo, maar dat viel alleszins mee. De Wilp won met 2-1 en dat was een magere score. Bij rust had het al 4-0 moeten zijn gezien de legio kansen. Wisse van Veen opende na een kwartier het bal: 1-0.  Uit het enige gevaarlijke moment scoorde Fochteloo tegen: 1-1. Gert van der Kaap die in de eerste helft alleen voor de keeper miste schoot uit een korte corner wel in het doel: 2-1. De thuisclub had kansen op meer en moest alleen in de laatste minuten nog de billen bij elkaar houden en zag nog een bal op de lat belandden. De Wilper Boys is dichtbij de nacompetitie. Volgende horde is Flamingo, in de nabijheid van het Cambuur-stadion.