Peize en Roden verliezen in subtop; TLC verovert periode

Zondagvoetbal
REGIO -  Op de laatste zondag in oktober liepen Peize, Roden en HFC’15 averij op. GOMOS wees Veendam 1894 terug (zie verslag elders in dit nummer).  De clubs in de vierde klasse (Nieuw-Roden, Haulerwijk en De Wilper Boys) zegevierden allen.  In deze klasse had SVMH vrij. Ook winst voor de vijfde klassers TLC en Zevenhuizen. TLC veroverde daarmee zelfs de periodeititel.
Een kleine duikvlucht voor Roden dat aan de eigen Norgerweg de nederlaag moest slikken tegen Ruinerwold – vorig seizoen maar net gehandhaafd- dat drie punten minder had. Het werd 0-2. Het was niet de juiste verhouding, vond trainer Harry Zwiers. “Roden was voetballend veel beter. Op een gegeven moment werd de wedstrijd harder. En pakten we het voetballend niet goed op. We liepen te veel uit de organisatie en probeerden de lange bal, terwijl dat ons spelletje niet is. En we schoten de kansen er ook niet in. Als we nog een week hadden doorgevoetbald hadden we ze nog niet gemaakt. Het geluk en de beleving ontbraken. Belangrijkste vind ik dat de taken uitgevoerd worden en afspraken nakomen. Wanneer de tegenstander dan beter is, dan houdt het op, maar dat was niet het geval.” De realiteit: 0-2 verlies en Roden zakt naar de derde plaats. Komende zondag moet de zwart-witte formatie naar DTD, de ploeg die de Roners in de nek hijgt.
VV Peize en SC Stadspark streden tegen elkaar in de subtop. De Noord-Drenten verloren de slag op eigen veld. Peize had geen antwoord op een verdedigend sterk Stadspark. Al nam Peize wel de voorsprong, via David Kruizenga. In kort tijdsbestek kantelde de wedstrijd volledig en stond er na 45 minuten 1-3 op het scorebord. “Stadspark speelde heel compact. Bij balverovering waren ze heel snel op de counter”, zag trainer Willem Lanjouw. In de tweede helft speelde Peize vooral op de helft van de gasten, die verdedigend geen krimp gaven. De 2-3 van wederom Kruizenga viel tien minuten voor tijd en kwam te laat. “We hebben te weinig gecreeerd. Op het onderdeel ‘inzakken van de tegenstander’ moeten we leren mee om te gaan. Wel zonde, we hadden goede zaken kunnen doen”.  Peize duikelde van de vierde plaats naar stek zeven. Paais staat zondag een volgende lastige obstakel te wachten: koploper GAVC.
HFC’15 zakt ook steeds verder weg. De Hoogkerkers verloren van een goed Annen dat bezig is met een opmars. HFC gaf in de eerste helft Annen de ruimte, waar de ploeg uit Aa en Hunze van profiteerde: 0-1. Na twintig minuten luwde de Anner storm en kreeg ook HFC een drietal kansen, waaronder voor Joran Tel die de lat trof. In de tweede helft speelde HFC compacter en kreeg volledig de controle over de partij. Maar wederom faalden de voorwaartsen. En dan treedt de bekende wet in werking. In de laatste minuut werd het 0-2. “Op basis van de tweede helft hadden we wel een punt verdiend, maar dankzij Annen dat ons voor rust in leven liet. Auke Birza noemde het een ‘nederlaag met perspectief’. “We wanhopen niet, maar het wordt wel tijd dat we punten pakken.”
Koploper Nieuw-Roden liet geen steek vallen tegen THOR, de ploeg van de ribbenkast. “Of wij meer vet op de ribben hadden? Nee, daarvan was geen sprake”, vond Patrick van Nimwegen. Het was een wedstrijd met twee gezichten. Bij rust leidde Nieuw-Roden soeverein met 0-4. Maar dat beeld was vertekenend. Na de snelle 0-1 van Wilco Drent was THOR beter. Uit het niets viel de 0-2 (Rens Komdeur). Het was wel het breekpunt, de gasten maakten goed gebruik van de ruimtes. Na rust een feller Lippenhuizen, dat snel 1-4 maakte en ook 2-4. De Noordenvelders liepen steeds meer achteruit en konden THOR alleen maar tegenhouden. “We hebben hen de wil niet kunnen opleggen”, was de kanttekening van Van Nimwegen, die uiteraard blij was met de drie punten. Komende zondag de kraker tegen Gorredijk, dat Nieuw-Roden op de voet blijft volgen.
Haulerwijk boekte een overtuigende en fraaie thuiszege op het roemruchte Zwaagwesteinde. Het publiek op de Hichte kon vier keer juichen. “Het was onze beste wedstrijd van het seizoen. Het liep vanaf het begin”, stelde Theo Donker. De 4-0 was nog een magere afspiegeling in de superieure eerste helft. In de tweede helft werd een ander Zwaagwesteinde verwacht, met gif. Maar de Friezen lieten dit na. Wel kwam Haulerwijk onder druk, maar wist daar onderuit te komen. Na de 3-0 van Janus Pol knakte het definitief bij de gasten. Pol en Tim van der Velde scoorde ieder twee keer. “Een en al tevredenheid”, was de conclusie van Donker.
Ook De Wilper Boys vierde de overwinning. Een heel goed De Wilp had de tactiek aangepast tegen Winsum en dat pakte heel goed uit. De rood-zwarten dwongen heel veel kansen af. Na de 0-1 van Klaas Algra werd de paal geraakt en een penalty gemist. In de rust zette Klaas Zijlstra zijn ploeg weer op scherp en dit resulteerde in een ruime 1-3. Algra scoorde opnieuw en Wytze Numan was ook trefzeker. Komende zondag wacht een zware dobber: Nieuw-Roden.
In de vijfde klasse C veroverde TLC de eerste periode dankzij een 2-0 overwinning op De Sweach. De zege kwam pas laat tot stand. Stefan van Leeuwen en Frank Driessen hadden in het laatste deel succes. Door de drie punten veroverde TLC de periode. Een mooi begin van het seizoen, met mogelijk een nog mooier einde. De Tolbert Leek Combinatie voert de lijst nu aan, samen met Terschelling.
Zevenhuizen rolde Diever/Wapse op. Het publiek aan de Olle Streek zag de thuisclub zes keer scoren. Opvallend daarbij Niek Uitham die door te laat verschijnen van een medespeler in de basis begon en deze kans met beide handen aangreep en drie keer scoorde. Dimitri de Jong maakte voor rust een doelpunt en vond in de tweede helft ook twee keer het net. Doordat de verdediging weer de nul hield moest trainer Gezinus Oosterhuis volgens afspraak op lekkere hapjes trakteren. “Ik doe het graag”, aldus Oosterhuis. Al met al legt deze actie Zevenhuizen geen windeieren. Voor de rood-zwarten komt de subtop in zicht.