Peize heeft weer last van najaarsdepressie; topper SVZ-Nieuw-Roden onbeslist

Zondagvoetbal

REGIO – Op de eerste mistige zondag in november stond de derby Actief-Roden op het programma. Het duel eindigde in 1-1 (zie verslag elders). In dezelfde gemeente en even verderop kwamen ook SVZ en Nieuw-Roden een 1-1 overeen. GOMOS versloeg op eigen veld Oldemarkt. De 4-1 was wel geflatteerd. Dat was niet de 0-5 van HFC’15 in Meeden. En ook de 1-4 nederlaag van SVMH was op zijn plaats. Veel doelpunten ook bij De Wilper Boys dat kansloos verloor en Haulerwijk dat simpel afrekende met GVB: 0-5. Zevenhuizen had een vrij weekend.

Peize ontving kampioenskandidaat Noordster. De 0-3 leek een duidelijke zaak. Was Noordster te hoog gegrepen voor Peize? Frank Konneman vond van niet. “Maar als je niet scoort, kun je niet winnen”, haalde Konneman een cliché aan. “We hadden volledig de controle en kwamen drie keer vrij voor de keeper. Zelfs in een overtalsituatie konden we het niet afmaken. Noordster kwam er verder niet aan te pas. Dan komt de Wet van Murphy boven. In de counterattaque scoorde de ploeg uit Olde Pekel wel. Na rust een ander spelbeeld. Noordster zakte in. Ze konden de periode pakken maar durfden niet. Peize kreeg toch nog een beste kans. De ingevallen Joran Cats omspeelde de keeper maar kwam verkeerd uit. En Danny Kregel raakte de paal. Het duo Dun-Wever heeft maar een halve kans nodig, waardoor het 0-3 werd. Ook al is het onterecht, Peize weet de laatste tijd niet meer wat winnen is en kampt net als vorig jaar met een najaarsdepressie. Overigens speelde Peize met een gewijzigd team. “Wie er speelden en niet waren? Dat moet Actief maar op een of andere wijze uitzoeken”, zei Konneman, om het vuurtje voor de komende derby alvast op te stoken.

GOMOS kreeg FC OIdemarkt op visite aan de Schapendrift, die net als overal in mist was gehuld en matig bezet was. Wim Bakering zag het eerste uur een heel goed GOMOS, dat tegen de verhouding met 0-1 achter kwam door een schot dat van richting werd veranderd. Ivo Drenth zorgde voor de gelijkmaker. Na de pauze had de thuisclub het lastiger doordat Oldemarkt opportunistischer te werk ging. In het resterende deel trokken de geel-zwarten het duel naar zich toe door onder meer een doelpunt van A-junior Sven Pilon, die Gert Hofsteenge verving. “Toeschouwers vonden de tweede helft goed. Ik niet. De zege was dikverdiend en zeker niet geflatteerd”, aldus de trainer die er kijk op heeft. Door de 4-1 zege krijgt GOMOS weer aansluiting met de subtop.

Vierde klasser SVMH snakt naar adem. Aan de Wieken ging ook Nieuweschoot met de overwinning aan de haal. “We missen een vijftal spelers en dat gaat ten koste van de kwaliteit”, vindt trainer Patrick van Nimwegen. “De jongens die er wel zijn strijden voor elke meter”, noemde Van Nimwegen een lichtpuntje. Wat heet, in het duel vielen acht gele kaarten, al waren de meesten voor Nieuweschoot. SVMH kwam na 30 seconden achter. Thom Dijkhuizen zorgde voor evenwicht, maar in de opbouw ging het vervolgens mis met keeper Jeff Aalders, die bij het aannemen de bal werd afgepakt: 1-2. In het risico dat SVMH vervolgens nam, counterden de bezoekers naar 1-4. “De gifbeker is nog niet leeg, maar raakt wel weer vol en dan stroomt deze weer vol met zoetigheid”, spreekt Van Nimwegen poëtisch.

Ook De Wilper Boys, dat een redelijke periode beleefde, zakt weer weg in het moeras, na de afgetekende 0-4 tegen ODV, de formatie uit Wijnjewoude, die samen met de Wilpsters gepromoveerd zijn. De club bleek zondag niet bereikbaar voor commentaar. Kennelijk was de kater te groot. Zondag wacht Smilde en dat is op papier een nog zwaardere dobber.

In 4C had HFC’15 niets te duchten van Meeden, dat op thuishaven De Bouwte een 0-5 nederlaag moest slikken. De Hoogkerkers waren niet een, maar vier klassen beter. “Het was een kat en muis-spel”, gaf Auke Birza de ongelijke strijd aan. In plaats van 0-5 had het ook 0-10 kunnen worden. HFC werd nog drie glaszuivere doelpunten onthouden. De 0-5 kwam mede tot stand dankzij drie doelpunten van Johan Honebeek. “In het verleden hadden we nog wel moeite met zulke tegenstanders. Nu bleven we tachtig minuten geconcentreerd en scherp, daar ben ik dik tevreden over.” HFC bezet de derde plaats en profiteerde van de halve misstap van zowel SVZ als Nieuw-Roden

Een regelrechte topper was het: SVZ-Nieuw-Roden. SVZ had bij winst op Nieuw-Roden en verlies van Alteveer de periode kunnen winnen. “Maar daar speelde SVZ niet op”, vond Jur Smit. De 1-1 was een juiste weergave van een mooie en goede wedstrijd in Zeijen, die prima geleid werd. Nieuw-Roden kreeg steun van veel meegereisde supporters. Ze zagen SVZ de openingsgoal maken, dit in de tweede helft, terwijl Nieuw-Roden in de aanval ging. De keeper van SVZ gaf een hengst naar voren, waarna de verdediging verrast was en het 1-0 werd. Beide clubs troffen vervolgens de paal. De gasten kwamen weer langszij door Wilco Drent, na een voorzet van Rutger Hofsteenge. Beide trainers waren tevreden over de 1-1.

Haulerwijk had geen kind aan GVB. “Het verschil op de ranglijst zegt genoeg”, sprak The Donker na de 0-5. Haulerwijk speelde wel matig, maar bleek eenvoudigweg scherper voor de goal. Twee treffers werden overigens afgekeurd, waarna Tim van der Velde alsnog de 0-1 maakte. GVB kwam er een paar keer doorheen, maar was niet effectief in de kansen. De 0-3 kwam op naam van Diemer Jagersma en dat was zijn eerste van het seizoen. Na rust verwachte het publiek in Doezum dat Haulerwijk flink zou uitlopen. Het bleef bij vijf doelpunten. Doelman Steven Ekhart stopte ook nog een strafschop zodat de nul werd gehouden. “Ook slechte wedstrijden moet je winnen”, was de reactie van Donker, die met zijn elftal de leiding neemt in 5C.

Zevenhuizen kwam niet in actie. Maar de club stond niet stil. Bram Klaassens heeft besloten om aan het einde van het seizoen afscheid te nemen van VV Zevenhuizen. “Klaassens geeft aan dat gevoelsmatig voor beide partijen het moment is gekomen om aan iets nieuws te beginnen. Terugkijkend waren het vier zeer leuke jaren, de samenwerking met de huidige talentvolle groep waar nog veel rek in zit gaat hij zeker missen.”, sprak Dick Slijkerman namens het bestuur en technische commissie. “Wij kijken positief terug op de samenwerking met Klaassens. Een bevlogen en betrokken voetbaldier die prima bij VV Zevenhuizen heeft gefunctioneerd. We wensen Bram veel succes in zijn verdere trainerscarrière.”

En dan TLC, dat de eilandbewoners van Terschelling op bezoek kreeg. De gasten kwamen, zagen en overwonnen op Rodenburg. Het werd 1-7 voor de uit de vierde klasse gedegradeerde club. TLC, voortgekomen uit twee gerenommeerde verenigingen, incasseerde al 37 doelpunten en staat roemloos voorlaatste. De terugkeer naar normaal niveau is voorlopig nog niet aan de orde.