Peize in blessuretijd langs Annen; HFC’15 is het spoor bijster

Zondagvoetbal

REGIO – Met nog vier speelronden te gaan belooft de competitie een ongemeen spannende ontknoping. Peize krijgt weer meer lucht door late winst op Annen. In dezelfde klasse hield Roden GRC lang in bedwang (zie verslag elders in deze krant). Derde klasser GOMOS versloeg Asser Boys en doet nog mee om de prijzen. In de vierde klasse B sprokkelt SVMH punten, terwijl De Wilper Boys de slag verloor van Makkinga en daardoor de rode lantaarn weer over heeft genomen. In 4C dreigt HFC’15 overal naast te grijpen. De Hoogkerkers verspeelden opnieuw punten. Nieuw-Roden sluipt steeds dichterbij en kan volgende week de tweede periode binnenhalen. Bloedstollend is het bovenaan 5C, waarin nog vier ploegen strijden om het kampioenschap. Haulerwijk is een van de gegadigden.

Peize won de degradatiestrijd van Annen. Dit gebeurde pas anderhalf minuut in blessuretijd. Grote man aan Peizer zijde was de kleine David Kruizenga die zowel de 1-0 scoorde – vanaf de stip- als de winnende 2-1, uit een afgemeten voorzet van Ronald ‘Onno’ Kosters. De doelpunten- waaronder twee strafschoppen over en weer- vielen allen in het laatste kwartier. “Na een uur dacht je: dit wordt een typische 0-0 wedstrijd. Wie scoort is de gelukkige”, zag leider Rob Wielink. Het was een bikkelhard gevecht dat zich voornamelijk afspeelde op het middenveld. Door de overwinning klommen de blauw-zwarten naar de vijfde plaats en staan nu zes punten van de gevarenzone. Ondanks de hoge positie is Peize dus nog steeds niet veilig. Een periode was de uitdaging voor Konneman. Ook dat is nog steeds mogelijk. De Konneman-brigade ontmoet de komende periode Dalen en het onderaanstaande Titan. Na Amicitia VMC volgt nog GRC Groningen, dat dan waarschijnlijk al kampioen is. Al weet je het nooit in deze krankzinnige klasse.

Ook bij Asser Boys-GOMOS vechtvoetbal en weinig kansen. De Norgers wonnen eveneens met 2-1. Ook hier twee penalty’s. En daar had GOMOS slechte ervaring mee. Maar de oplossing is gevonden: Ramon Klok, die beide pingels verzilverde. “Ik wou er nooit een punt van maken, maar we hebben er de laatste tijd wel aandacht aan besteed en dat betaalt zich nu uit”, zegt Wim Bakering. In de tweede helft werd de eerste penalty toegekend, na een duidelijke handsbal. “Dat gaf ons wel een duw in de rug”, gaf Bakering toe. De tweede penalty was minder duidelijk. In blessuretijd werd het nog 1-2. “Het was een gelukkige zege. Verdiend is een groot woord, maar we hebben wel gestreden voor de winst.” In de stand staat GOMOS keurig derde en deelt de kop met DIO Oosterwolde in de derde periode. Dat is toch meer dan Bakering van te voren verwacht (zevende, achtste plaats) had met zijn jonge, grillige, maar ook talentvolle formatie. Hij heeft er een aardig geheel van gekneed en dat bovendien een woordje meespreekt. En, niet onbelangrijk, strijdlust toont.

In de Vierde Klasse B kwam SVMH en Harkema Opeinde een brilstand overeen. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd in Niebert, waarbij de Harekieten zich irritant gedroegen volgens Patrick van Nimwegen, was het in Friesland anders. “Harkema was rustig. Het was een sportief duel, zonder kaarten. Qua voetbal gebeurde er genoeg. SVMH was in het eerste deel beduidend beter, kreeg volop kansen, maar deze werden niet benut. In de tweede helft kwam Harkema opzetten en voorkwam Jeff Aalders met een katachtige redding de nederlaag. De gasten deelden slechts wat speldenprikken uit, waaronder een kopbal a al Bep Bakhuis van Patrick Benedictus. SVMH

De Wilper Boys verloor het titanengevecht onderin van Sportclub Makkinga. De rood-zwarten keerden met een 3-0 nederlaag huiswaarts. Door het zespuntenverlies nam De Wilper Boys de rode lantaarn weer over van de Friezen. Het vorige avontuur in de vierde klasse eindigde onderaan. De Plantsoen-club wil daar nog niet aan denken. En dat hoeft ook niet. De troepenmacht van Klaas Zijlstra staat maar drie punten achter de nummer tien, die recht geeft op klassenbehoud. Het is dan ook nog lang niet beslist. De Wilper Boys heeft twee thuiswedstrijden voor de boeg, met dan wel ‘zware jongens’, als Mildam en Surhuisterveen.

HFC’15 dreigt overal naast te grijpen. De Hoogkerkers kwamen tegen Eenrum niet verder dan 1-1. Het was kennelijk de dag van de penalty’s, want ook in het duel met Eenrum werden twee strafschoppen toegekend. De eerste, na een kwartier was voor de Hoogkerk Football Club. In de 88e minuut mochten ook de Eenrumers een elfmeter nemen. Beiden gingen erin, waardoor het 1-1 werd. Dus wederom werden punten verspeeld. “We beheersten de wedstrijd. Maar de afwerking liet danig te wensen over. Alle ballen vlogen richting Timboektoe”, aldus Willem de Vries. Vervolgens nam Eenrum alles wat het bij zich had mee naar voren en door een ongelukkige handsbal belandde de bal op de stip. Met fatale gevolgen. “We zijn net Barcelona, dat verliest ook 7 punten in 3 wedstrijden. Het zit er even niet in. We gooien in drie weken alles weg. Het zwartste scenario dreigt: dat we overal naast grijpen. Zet er maar in: HFC’15 is het spoor bijster.” Na de rust in het inhaalweekend moet HFC zich zien te herstellen tegen Haren. De week erop- 1 mei- is er de bijzonder pikante broederstrijd tegen Nieuw-Roden.

Over Nieuw-Roden gesproken. De ‘Smitties’-jonkies sluipen steeds dichterbij. Nei Roon boekte zondag een zwaar bevochten overwinning op Pekelder Boys. “Onterecht hoor ik net van Pekelder Boys”, grapt Ad Witlox, preses van Nieuw-Roden. De thuisclub werd in de eerste helft op een 0-2 achterstand gezet. Vlak voor rust zorgde Jurriaan Kampen voor een hoopvol vervolg: 1-2. Na de hervatting gooide Nieuw-Roden alles op de aanval. De aanvalslust werd beloond. Niels Kalfsbeek maakte gelijk en vijf minuten voor tijd was Wilco Drent goudhaantje: 3-2. Het was alweer de vierde zege op rij. “Het was een overwinning voor de eindstand”, vond Witlox. Volgende week speelt Nieuw-Roden de inhaalwedstrijd bij BATO. Wordt het een gelijkspel, dan gaat de periode naar Nieuw-Roden. Geheel verrassend is dit niet, getuige de uitspraak aan de vooravond van het seizoen van de teruggekeerde Nick Matulessy, die durfde uit te spreken dat ‘de derde klasse een kwestie van tijd is’.

In de vijfde klasse C versloeg Haulerwijk nummer twaalf Boornbergum met 3-1. Haulerwijk speelde een prima half uur en leidde riant met 3-0 door doelpunten van Tim van der Velde, Harrit Boonstra en wederom Van der Velde. In de tweede helft nam Haulerwijk het wat lichtzinnig op en moest de 3-1 toestaan. Het is bloedstollend bovenaan. Vier ploegen strijden om de titel. Haulerwijk staat twee punten achter koploper Donkerbroek. En dan is er altijd nog de kans via de periode. Eindigt Haulerwijk bij de eerste drie dan is verzekerd van de nacompetitie. En wat het kampioenschap betreft, Haulerwijk moet wachten op een slippertje. Haulerwijk speelt nu drie thuiswedstrijden, maar wel loodzware wedstrijden tegen Fochteloo, Blue Boys en Donkerbroek.

Zevenhuizen bleef een weekend hangen op Terschelling. Thuis verloor Zevenhuizen kansloos met 6-1. Op het eiland bood Zevenhuizen goed tegenstand. Al na drie minuten moest Zevenhuizen-sluitpost Nick Kobus vissen. Maar Kobus stak wel in een bloedvorm. Hij kon niet voorkomen dat het in de eerste minuut na rust 2-0 werd en ook nog 3-0. Bram Klaassens liet alle reservespelers spelen. “We hebben samen met Terschelling er een gezellig feest van gemaakt. Iedereen stond op de tafels te swingen. Dat hadden ze bij Terschelling nog nooit meegemaakt”, sprak Klaassens, die net weer in de boot stapte.

TLC verloor maar net van Amboina: 2-3. Na twee overwinningen op rij dus weer een nederlaag. Maar de 3-2 was aanmerkelijk beter dan de 6-1 in het Assense. Terwijl Amboina nog op het vinkentouw zit voor de prijzen, speelt de Rodenburg-club mee voor de bekende spek en bonen. Een doelstelling werd van te voren ook niet uitgesproken. TLC wacht rustig op toekomstige betere tijden. .